mymystery- Kasiu kapusta pak-choy raczej taka duża nie rośnie, to są okazy z przed 3 lat, z siewu sierpniowego na zbior jesienny, podpasowało kapuście lato i urosła gigantyczna, w zeszłym roku była licha szybko poszła w kwiatostany
beata_m, Aguss85, GrazynaW- dziewczyny prawdopodobnie nazwa się wzięła ze stylu architektury, bo donice przypominają kształtem te epoki wiktoriańskiej, mi się bardzo podobają, są to donice specjalnie przeznaczone do bielenia roślin, moje marzenie ale nie spotkałam się u nas by można by było je kupić. A to zdjęcie z internetu, tak wyglądają:
ela151- Elżuniu nic straconego, kapustę chinska najlepiej uprawiać w poplonach, czyli na jesień, tak więc zdąrzysz jeszcze w tym roku

najlepiej wysiewać ją ok 10-20 sierpnia, i albo przerywać, albo z rozsady. Kapucha rośnie jak szalona

A co do szkodników, najbardziej atakowana jest przez pchełki ziemne, to wiosną, jesienią zdarzają się i kapustne szkodniki, ale wówczas pryskam prewencyjnie, trzeba uważać na choroby grzybowe, 2 lata temu miała kiłę kapusty na pak-choyu masakra

kapusta nadaję się do wyrzucenia.
A w kwestii oprysku, można dodać mydła potasowego wówczas oprysk trzyma się lepiej, albo zastosować środek systemiczny i sprawa z główy