Ogródek AGNESS
- Andzia84
- 1000p

- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek AGNESS
Aguś mrozisz cukinię w plastrach na placki? Po rozmrożeniu jest taka sama jak z ogródka (lub prawie?) Patrz-nie wpadłam na to i katuję rodzinkę cukinią w każdej postaci
Ostatnio zrobiłam potrawkę do piersi z kurczaka z cukinii, kwaśnych jabłek i cebuli-do tego czosnek, majeranek i śmietana. Pyycha
W końcu też mam straszne ilości cukinii do przerobienia
My z jednego krzaka nie możemy tego przejeść, a u Ciebie taka kosmiczna ilość 
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Danusiu dziękuję za miłe słowa
Jestem pewna, że i Twój warzywniak prezentuje się wspaniale, trochę ziela i u mnie się znajdzie..... nawet widać wychylające się spod liścia cukinii
Andziu cukinia po rozmrożeniu jest taka miękkawa, jak świeża po posoleniu i puszczeniu soku
Ja do smażenia w cieście naleśnikowym właśnie zawsze solę i dopiero po chwili smażę .
Twoja potrawka musi być przepyszna, muszę zrobić
Jestem pewna, że i Twój warzywniak prezentuje się wspaniale, trochę ziela i u mnie się znajdzie..... nawet widać wychylające się spod liścia cukinii
Andziu cukinia po rozmrożeniu jest taka miękkawa, jak świeża po posoleniu i puszczeniu soku
Twoja potrawka musi być przepyszna, muszę zrobić
- marpa

- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Agnieszko smakowite warzywka czy cuknie te w woreczku w takiej postaci zamrażasz bez jakiejkolwiek obróbki wstępnej? Mamy 3 krzaczki cukiniowe na 3 rodziny
i zużywamy raczej na bieżąco a z przetworów to tylko sałatki...Taką mrożoną byłabym zainteresowana ...

- AGNESS

Maryniu tak, cukinie kroję , pakuję w woreczki i do zamrażarki. Później wspaniała jest do wszelakich sosów
Może spróbuj z jednym woreczkiem, jeśli będzie Ci pasowało, to zamrozisz sobie więcej. Dla mnie jest wspaniała i baaaardzo dużo jej mrożę
Ja już straciłam rachubę ile mam krzaków.... mam 5 odmian cukinii - żółtą, kremową, zieloną, zieloną w paski i żółto-zieloną , no i 2 odmiany patisonów - zielone i kremowe 
- marpa

Agnieszko
bardzo dziękuję! Ten sposób mi odpowiada i trochę takiej zrobię!

- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uświadomiłaś mi, że można cukinię zamrozić!
Ja nie mam takiej ilości, bo zaledwie 3 rośliny, ale już widzę, że szykuje się wysyp i chyba chociaż 2-3 zamrożę. Od niedawna mam zamrażalnik więc poszaleję!
Czy taka zamtożona potem w leczo nie robi się na maśtykę?
Czy taka zamtożona potem w leczo nie robi się na maśtykę?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- AGNESS

Maryniu daj znać, czy jesteś zadowolona
Miłeczko ja często gotuję cukinię do całkowitej miękkości, nie zostawiam al dente , ona świetnie zagęszcza sosy . Krócej gotowana jest bardziej twarda i tak właśnie do leczo jest najfajniej. Może wypróbuj sobie z 1 woreczkiem , będziesz wiedziała, czy odpowiada Ci taka forma przechowywania, ale myślę, że będziesz zadowolona
Z 3 roślin będziesz miała całą masę cukinii
Miłeczko ja często gotuję cukinię do całkowitej miękkości, nie zostawiam al dente , ona świetnie zagęszcza sosy . Krócej gotowana jest bardziej twarda i tak właśnie do leczo jest najfajniej. Może wypróbuj sobie z 1 woreczkiem , będziesz wiedziała, czy odpowiada Ci taka forma przechowywania, ale myślę, że będziesz zadowolona
Z 3 roślin będziesz miała całą masę cukinii
- cyganka77

- Od: 21 sie 2012, o 14:52
Ja cukinię też mrożę, później przesmażam, miksuję i jest zupka krem z cukinii
. Właśnie jeden woreczek poleciał do zamrażarki,a w piekarniku jest cukinia faszerowana
.
U mnie cukinie tak nie obrodziły jak u Ciebie Aguś, ale troszkę będzie
.
U mnie cukinie tak nie obrodziły jak u Ciebie Aguś, ale troszkę będzie
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Ależ z Ciebie pracowita dziewczyna
A warzywnika zazdroszczę. U mnie za mała działka na warzywnik
ale pomidorki własne mam... w donicach. Obrodziły dobrze co bardzo mnie cieszy, bo to moje pierwsze w życiu własne pomidory. Wysiane z nasionek i doglądane prawie tak dobrze jak róże 
- marpa

Ostatnio synowa zrobiła właśnie zupę krem z cukinii z marchewką i bardzo im smakowała.Ja jeszcze zupy nie robiłam ani nie jadłam w zasadzie to tylko leczo robię ,smażyłam kiedyś placki i sałatkę na zimę z papryką ,cebulą i marchewką w słodko-kwaśnej zalewie ,przepis z netu i bardzo nam odpowiadała.

- gosiaczek12a11
- 500p

- Od: 1 kwie 2012, o 17:20
Witaj Aguś , jestem po długiej nie obecności ale ze mną to tak już właśnie jest.
Ale wiernie wracam i nadrabiam zaległości , lilie u ciebie znów zakręciło mi się w głowie
Prawdziwy raj , znów w planach dokupić dokupić dokupić , chyba oszaleję
Póki co dokupiłam masę tulipanów , ale na lilie zawsze jest jeszcze wiosna na dosadzanie. Dawno nie była w ogrodniczym ale jak już do niego trafię znów się obłowię a co
Zapasy na zimę widzę rosną , ja dziś uwiężę paprykę , ale będzie się działo. więc uciekam bo ona leży i na mnie się patrzy ha ha
Serdecznie cię pozdrawiam
Ale wiernie wracam i nadrabiam zaległości , lilie u ciebie znów zakręciło mi się w głowie
Prawdziwy raj , znów w planach dokupić dokupić dokupić , chyba oszaleję
Póki co dokupiłam masę tulipanów , ale na lilie zawsze jest jeszcze wiosna na dosadzanie. Dawno nie była w ogrodniczym ale jak już do niego trafię znów się obłowię a co
Serdecznie cię pozdrawiam
-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
OOO, przydałaby mi się taka gosposia zaradna
Świetnie sobie radzisz widzę i w ogrodzie i w kuchni 
- AGNESS

Asiu i ja bardzo lubię zupkę krem z cukinii, już od 2 tygodni planuję zrobić wersję z curry, ale cały coś innego wychodzi i jeszcze nie zrobiłam
Dorotko to naprawdę wspaniała sprawa, że pomidorki można sadzić w donicach na tarasie. I pięknie wyglądają , całe obsypane kolorowymi koralikami i świetnie smakują. Ja też mam ochotę w przyszłym roku posadzić na tarasie kilka odmian tych drobniutkich. Fajnie, gdy nie trzeba biegać do ogrodu, tylko są pod ręką
Wyobrażam jak Twoje Cię cieszą, tym bardziej , ze to pierwsze pomidorowe plony
Maryniu cukinia to świetne warzywko, można je przetwarzać na mnóstwo sposobów i każdy znajdzie dla siebie coś, co mu zasmakuje
Ja jutro będę robiła czekoladowe ciasta z cukinią..... jest wspaniałe, niesamowicie wilgotne i pyszne
Amelko dżem robiłam z przepisu Dorotki szarotki , ananasowy jest jest naprawdę wspaniały, nikt nie poznał, że to z cukinii, nie chcieli uwierzyć jak się przyznałam
Pomarańczowy robiłam inaczej niż w przepisie, jeśli będziesz zainteresowana to napiszę swoją wersję
A oto link do przepisu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=952
Gosiu bardzo się cieszę, że jesteś z powrotem, brakowało Cię
Fajnie, że planujesz zakup lilii, to wspaniałe kwiaty i naprawdę warto mieć je w swoim ogrodzie . Pewnie, że spokojnie możesz posadzić wiosną.... ja nawet wolę ten termin .
Super, że kupiłaś sporo tulipanków, ja już w tym roku nie będę sadziła, poprzedniej jesieni naprawdę sporo posadziłam i na razie wystarczy. W tym sezonie chcę kupić cebule irysków i hiacynty, tych mam niewiele.
Widziałam Twoje słoiczki papryki, bardzo apetyczne
Mariolu, bo ja jestem mentalnie kurą domową i kocham takie prace

Poza sprzątaniem, bo tego szczerze nie cierpię, no ale mus to mus, więc i latam na szczocie

Dorotko to naprawdę wspaniała sprawa, że pomidorki można sadzić w donicach na tarasie. I pięknie wyglądają , całe obsypane kolorowymi koralikami i świetnie smakują. Ja też mam ochotę w przyszłym roku posadzić na tarasie kilka odmian tych drobniutkich. Fajnie, gdy nie trzeba biegać do ogrodu, tylko są pod ręką
Maryniu cukinia to świetne warzywko, można je przetwarzać na mnóstwo sposobów i każdy znajdzie dla siebie coś, co mu zasmakuje
Amelko dżem robiłam z przepisu Dorotki szarotki , ananasowy jest jest naprawdę wspaniały, nikt nie poznał, że to z cukinii, nie chcieli uwierzyć jak się przyznałam
A oto link do przepisu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=952
Gosiu bardzo się cieszę, że jesteś z powrotem, brakowało Cię
Fajnie, że planujesz zakup lilii, to wspaniałe kwiaty i naprawdę warto mieć je w swoim ogrodzie . Pewnie, że spokojnie możesz posadzić wiosną.... ja nawet wolę ten termin .
Super, że kupiłaś sporo tulipanków, ja już w tym roku nie będę sadziła, poprzedniej jesieni naprawdę sporo posadziłam i na razie wystarczy. W tym sezonie chcę kupić cebule irysków i hiacynty, tych mam niewiele.
Widziałam Twoje słoiczki papryki, bardzo apetyczne
Mariolu, bo ja jestem mentalnie kurą domową i kocham takie prace
Poza sprzątaniem, bo tego szczerze nie cierpię, no ale mus to mus, więc i latam na szczocie
- Jagodka

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam serdecznie Cię Agusiu ...
...
Czytam , że szalejesz z cukinią - ja do tej pory tylko robiłam cukiniowy podłoże , leczo z cukinii , papryki , cebuli i pomidorów , kotlety z cukinii i cukinię nadziewaną farszem mięsnym . Dżemu nie robiłam , ale dostałam kiedyś od Ewuni/Evluk .
Powiedz , proszę , czy robiłaś może galaretkę z malin , ale taką bez żelfixu , dżemixu ? Przed chwilą robiłam sok malinowy i surowe maliny zalewane gorącym sokiem . W tamtym roku robiłam galaretkę z żelfix-em ...ale mi nie smakowała ...chcę taką , jak zrobiona z torebki ..np. Gellve , Winiary , albo Dr Oetker . Powinna być przeźroczysta , a nie podobna do dżemu , konfitury - bo taka mi wyszła.
Buziaki
...rozważające ... 
Czytam , że szalejesz z cukinią - ja do tej pory tylko robiłam cukiniowy podłoże , leczo z cukinii , papryki , cebuli i pomidorów , kotlety z cukinii i cukinię nadziewaną farszem mięsnym . Dżemu nie robiłam , ale dostałam kiedyś od Ewuni/Evluk .
Powiedz , proszę , czy robiłaś może galaretkę z malin , ale taką bez żelfixu , dżemixu ? Przed chwilą robiłam sok malinowy i surowe maliny zalewane gorącym sokiem . W tamtym roku robiłam galaretkę z żelfix-em ...ale mi nie smakowała ...chcę taką , jak zrobiona z torebki ..np. Gellve , Winiary , albo Dr Oetker . Powinna być przeźroczysta , a nie podobna do dżemu , konfitury - bo taka mi wyszła.
Buziaki
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...