Kaktusy i sukulenty - 1cz.(2006.07-04.2008)

Zablokowany
Awatar użytkownika
leo
---
Od: 18 maja 2007, o 10:37

kaktusy i sukulenty

Post »

Witam, jestem Leo i też chcę porozmawiać o kaktusach. Widziałam gdzieś w linkach Twoją chodowlę kaktusów Przemo (ale już nie wiem gdzie) i dlatego pozwolę sobie zaprezentować tu swoje. Jeden właśnie kwitnie i wydaje mi się, że taki kaktus był u Ciebie na zdjęciu. Pewnie niebawem też Ci się odwdzięczy i zakwitnie... Od niedawna mam kaktusa, czy sukulenta popularnie zwanego "Gwiazdą Stepu" ALE TEN NIE JEST W NAJLEPSZYM STANIE. Nie wiem bowiem jak często go podlewać i co i rusz przeleję bądź przesuszę biedaka. Opadają mu listki, ale może w sposób naturalny obumierają-tego nie wiem. Fakt, że liście mają brązowy nalot o czymś pewnie świadczy. Czy ktoś wie co z nim? Leo :roll: ;:228 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co do pierwszej to pachypodium poczytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
Druga to Aloe aristata - aloes ościsty. :D :D :D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Drobne sprostowanie. :D
Kolejność odwrotna- pierwszy jest aloes druga roslina to pachypodium
x-C-j
---

Post »

KaRo pisze:Drobne sprostowanie. :D
Kolejność odwrotna- pierwszy jest aloes druga roslina to pachypodium
Prawda ja patrzyłem od lewej a nie jak są wklejone gapa ze mnie. :(
Awatar użytkownika
leo
---

Post »

Dziękuję za fachową nazwę moich kaktusów. Teraz łatwiej mi będzie szukać informacji na ich temat. Oczywiste stało się, że Pachypodium miał za dużo wody. A teraz ustawiłam go na oknie, poniważ do tej pory stał dalej. Tylko martwi mnie czy wąski parapet nie będzie tu przeszkodą. Ten kaktus ma dość rozłożyste liście, które dotykają szyby i firanek. Jak sądzicie da radę to zaakceptować? Jeszcze raz dziękuję za informacje. Pozdrawiam Leo.
x-C-j
---

Post »

Postaw go jak możesz tak z trzydzieści cm od okna na jakimś stojaku lub na jakiejś półeczce masz coś takiego jak u mnie

Obrazek

miałby całkiem dobrze, przy samej szybie też nie powinien stać chyba że możesz regulować nasłonecznienie np. żaluzjami by go nie poparzyło słońce, co do firanki musisz uważać by przypadkiem suwajac ją po karniszu nie zrzucić swojego pupila bo mógłby sie uszkodzić.
Awatar użytkownika
leo
---

Post »

Sory, ale nie mam takiej opcji jak Twoja półeczka chyba, że postawię go na podłodze ok. 0,5 m. od okna balkonowego. Lepiej będzie? A tak na marginesie to te kaktusy na zdjęciu, to żaden nie jest podobny do mojego. Prawda? Rozumiem, że chodziło tylko o demonstrację miejsca? A jak na eksperta od palm, juk i dracen przystało, to ładny masz okaz tego kaktusa na półeczce. Lubię takie gdyż nie są bardzo zajmujące a pieknie wyglądają.
x-C-j
---

Post »

leo pisze:Sory, ale nie mam takiej opcji jak Twoja półeczka chyba, że postawię go na podłodze ok. 0,5 m. od okna balkonowego. Lepiej będzie? A tak na marginesie to te kaktusy na zdjęciu, to żaden nie jest podobny do mojego. Prawda? Rozumiem, że chodziło tylko o demonstrację miejsca? A jak na eksperta od palm, juk i dracen przystało, to ładny masz okaz tego kaktusa na półeczce. Lubię takie gdyż nie są bardzo zajmujące a pieknie wyglądają.
Jaki tam ze mnie ekspert :oops: Miejsce byłoby dobre to przy balkonie na podłodze(pod warunkiem ze jest sporo światła i nie bezpośrednie nasłonecznienie), tak chodziło mi tylko o prezentacje miejsca. Moje kaktusy możesz obejrzeć w temacie Wszystko o palmach na szóstej stronie chyba. :D :D :D
Awatar użytkownika
leo
---

Post »

Dziękuję, postawię go opodal balkonu, tuż przy zamiokulkas - to towarzystwo mu się spodoba. Przemo jesteś za skromny ;:108 W palmach zdjęcia kaktusów!? - zajrzę tam na pewno. :lol:
x-C-j
---

Post »

leo pisze:Dziękuję, postawię go opodal balkonu, tuż przy zamiokulkas - to towarzystwo mu się spodoba. Przemo jesteś za skromny ;:108 W palmach zdjęcia kaktusów!? - zajrzę tam na pewno. :lol:
Tam pokazałem wszystkie swoje rośliny.
Awatar użytkownika
leo
---

Post »

Wiem, wiem widziałam je. ;:215 Są imponujące ale i tak większa jest Twoja wiedza. Dziękuję za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
Asikk
50p
50p
Od: 28 cze 2006, o 15:28

Schlumbergera/ ziemia i przesadzanie. Gdzie kupić torf

Post »

Witam Was,

Będę przesadzała schlumbergerę i zastanawiam się,
* czy ziemia dla kaktusów jest odpowiednia dla niej? Czy trzeba jeszcze coś zrobić z ziemia, aby dobrze rosła schlumbergera?
* jak ją rozmnożyć?
* czy ktoś z Was znalazł torf pakowany w mniejsze worki (jestem z Poznania i najmniejszy worek jaki znalazłam to 80 l, a ja potrzebuję do kilku doniczek)

Pozdrawiam
Asikk
Awatar użytkownika
skarb14
50p
50p
Od: 5 gru 2006, o 19:04

Post »

Dobra jest ziemia dla kaktusów (ja osobiście w takiej ją posadziłam) a w doniczce na spodzie drenaż z kamyczków, żeby nadmiar wody spływał na podstawkę. Szlumbergera lubi wilgoć ale nie nadmiar wody. Przechodzi też okres spoczynku. Rozmnażać można poprzez oderwanie listka i włożenie go do wilgotnej ziemi. Ważne jest aby ta ziemia była zraszna po przeschnięciu. Można też położyć na suchą ziemię i czekać aż puści korzonki, ale trwa to dłużej.

Pozdrawiam :D
Dobre uczynki i słowa zawsze wracają
Awatar użytkownika
Asikk
50p
50p
Od: 28 cze 2006, o 15:28

Post »

Skarb14,
Dzięki za odpowiedź. Ja muszę szczepkę komuś wysłać (najlepiej już z korzonkami). Więc myślę, że oderwę (ale tylko jeden listek??, czy z kilkoma listkami)i posadzę do ziemi. Tylko kiedy będę wiedziała, że już jest korzonek i mogę wysyłać dalej?

Pozdrawiam
Asikk
Awatar użytkownika
leo
---

Post »

Cześć, mam prośbę o identyfikację tej rośliny. Przesadziłam ją i podlałam, po czym zauważyłam, że trochę żółkną jej liście. Boję się czy zdążę poczytać o jej wymaganiach zanim całkiem padnie. Kto wie co to za "osobowość"- pomocy, proszę!!! Obrazek Obrazek ;:145
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”