Moja działka - Moje miejsce na ziemi:)
- ARABELLA
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka - Moje miejsce na ziemi:)
Madzia poczekam do końca marca,a potem będzie rozmowa
Mam w umowie,że w marcu domek będzie postawiony i niech sie tego trzyma,bo 
-
monberka
- 500p

- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie moje drogie!
Arabellko, myślę, że z domkiem wszystko się ułoży. Ja akurat trafiłam na firmę, która co do terminu to była na tip top, natomiast oprócz jednego kierownika-majstra, który trzymał całą ekipę w ryzach, to wszyscy tandeta. Aby zrobić jak najszybciej, nie patrząc czy porządnie, czy ładnie. Całe szczęście, że ten kierownik był porządny i dokładny gościu i każdego po kolei rąbał
U mnie mieli zaplanowane 3 dni na robociznę, bo domek był większy niż standardowe, robiliśmy z eMem własny projekt i tego projektu musieli się trzymać. Powiedzieli nam, że od 12 lat jak stawiają domki, to nigdy jeszcze takiego dużego nie budowali. Mój ma wymiary 5 metrów z hakiem na 7 metrów z hakiem i 4 metry wysokości + podmurówka ok. 1 metra. Mieli zaplanowane 3 dni na robociznę, a spieszyli się, żeby zrobić go w dwa dni....jeden dzień do przodu tym sposobem
Trzeba było im patrzeć na ręce, wtedy ładnie robili
W gruncie rzeczy, po 3 latach, jestem z domku zadowolona, mamy poddasze sypialniane, które jest rewelacyjne, zabudowaliśmy go sobie i jest taki oddzielny pokoik zrobiony tym sposobem, aneks kuchenny i łazienkę.
Arabellko, a ty robiłaś swój projekt czy wybierałaś projekt od nich? Jakie wymiary będzie miał Twój domek?
Arabellko, myślę, że z domkiem wszystko się ułoży. Ja akurat trafiłam na firmę, która co do terminu to była na tip top, natomiast oprócz jednego kierownika-majstra, który trzymał całą ekipę w ryzach, to wszyscy tandeta. Aby zrobić jak najszybciej, nie patrząc czy porządnie, czy ładnie. Całe szczęście, że ten kierownik był porządny i dokładny gościu i każdego po kolei rąbał
Arabellko, a ty robiłaś swój projekt czy wybierałaś projekt od nich? Jakie wymiary będzie miał Twój domek?
MONIA
Zapraszam:)
- ARABELLA

Moniś mój będzie mniejszy 4 x 5 i 2,5 wysoki . Robiłam swój projekt i zobaczymy czy takie będzie
Podmurówki nie będzie tylko postawią go na bloczkach ,kilka osób już ma tak postawione i jest ok
Będę ich pilnowała cały czas,żeby mi fuchy nie odwalili 
-
monberka
- 500p

Na pewno będzie piękny...
jeszcze za jakiś czas będziemy się z tego śmiać. A zaliczkę jakąś wpłacałaś? Ja to jestem w gorącej wodzie kąpana...Nie wytrzymałabym tak czekać i tu cię troszkę podziwiam. Zadzwoniłabym do nich już chyba z 10 razy
Dziś pojechałam do Auchan po nasionka pora i bobu. Bób kupiony, pora nie było
No cóż, pora w tym roku nie będzie
Ale na pocieszenie zakupiłam sobie 2 peonie: różową i białą i 2 jałowce do gazoników po drugiej stronie pergolki. W niedzielę, jak nic mi planów nie popsuje, to sobie posadzę moje nabytki. 
Dziś pojechałam do Auchan po nasionka pora i bobu. Bób kupiony, pora nie było
MONIA
- ARABELLA

Monia żadnej zaliczki nie wpłacałam ,zapłata dopiero po skończonej robocie
Ja dziś przesadzałam malwy i się natyrałam,bo nie wiedziałam,że one maja takie wielgaśne korzenie 
-
monberka
- 500p

No to całe szczęście.....z tą zaliczką oczywiście 
MONIA
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
-
monberka
- 500p

Madziu, weekend się udał, a tak naprawdę niedziela, bo w niedzielę byłam ze swoim M na działeczce. Ja musiałam doprowadzić do porządku warzywnik, a druga połowa stawiała pergole. Mieliśmy mało czasu, bo musieliśmy odebrać córcię od teściów, więc 5 godzin pracy i szybko do Warszawy. Ale najważniejsze, że już stoją i zaciszny kącik do grillowania powstał. Tylko jeszcze zostało mi do pomalowania 3 pergole, bo 3 już pomalowałam w lutym
Madziu, a powiedz mi, bo zamierzam posiać w przyszłą niedzielę bób, rzodkiewkę i cebulkę i zastanawiam się, jak to wytrzyma bez podlewania w tygodniu. W tym roku rozpoczynam swoją przygodę z warzywnikiem i pewne rzeczy są mi obce
Ps. W piątek, jak to często bywa, zakupuję rośliny ....no i w miniony udało mi się dokupić 2 jałowce do gazonów po drugiej stronie pergoli metalowej, która dopiero powstanie i 2 peonie
...wszystko już w gruncie 
Madziu, a powiedz mi, bo zamierzam posiać w przyszłą niedzielę bób, rzodkiewkę i cebulkę i zastanawiam się, jak to wytrzyma bez podlewania w tygodniu. W tym roku rozpoczynam swoją przygodę z warzywnikiem i pewne rzeczy są mi obce
Ps. W piątek, jak to często bywa, zakupuję rośliny ....no i w miniony udało mi się dokupić 2 jałowce do gazonów po drugiej stronie pergoli metalowej, która dopiero powstanie i 2 peonie
MONIA
-
Pashmina2006

Ja też dopiero zaczynam swoją przygodę z warzywniakiem. Ale podglądałam u taty i jakoś tydzień bez podlewania sobie radziły. Jesienią niezłe plony zbieraliśmy. Ja zamierzam po prostu intensywniej podlewać jak będę i tyle. Nic innego nie wymyślę. W przyszłym tygodniu podleję już humusem. Ciekawa jestem jak ten kącik do grilowania teraz wygląda. Tam są teraz te pergole tak? Koło grilla gdzieś? No jak roślinki już w gruncie to teraz same kosmetyczne rzeczy. Pergola metalowa to ta którą pokazywałaś gdzieś na początku wątku? Śliczna jest.
-
monberka
- 500p

No to mnie troszkę pocieszyłaś...wsadzę do gruntu, podleję i już...niech się dzieje
Kącik pergolkowy nie jest co prawda przy samym grilu, bo tam mi jakoś nie pasował, ale naprzeciwko domku, gdzie zawsze wszystkich gościliśmy. W piątek wieczorkiem, jak przyjeżdżamy, to rozstawiam zawsze pawilon ogrodowy i właśnie brakowało mi tam jakiegoś przytulnego wykończenia. Wpadłam na pomysł, żeby powstały tam pergoli w kształcie litery L, które otaczają te kącik gościnny. Zawsze tam jedliśmy obiadki i wieczorkiem z gośćmi biesiadowaliśmy
Po zewnętrznej stronie będzie rabatka z liliowców, peonii i czegoś tam jeszcze, a po kratkach mam pomysł na clematisy. Taki oto przytulny kącik
Co do roślinek w gruncie....to hohoho...przede mną jeszcze tyle nasadzeń. Zamówienie od forumki, z allllleeegroo, no i pewnie nie omieszkam częstych zakupów w Auchan
Tylko, żeby na to wszystko kasy starczyło 
Co do roślinek w gruncie....to hohoho...przede mną jeszcze tyle nasadzeń. Zamówienie od forumki, z allllleeegroo, no i pewnie nie omieszkam częstych zakupów w Auchan
MONIA
-
Pashmina2006

No to ten kącik będzie przepiękny! Już go sobie wyobrażam. Nasadzenia super. A daleko stoi ten grill od tego kącika? Ja też zamówiłam grilla. Planuję go gdzieś postawić koło altany.
-
monberka
- 500p

Madziu, grill jest kilka kroków od nowo powstałego "kącika wypoczynkowego" 
MONIA
-
Pashmina2006

hej
Jak tam po weekendzie?
-
monberka
- 500p

Witaj Madziu,
po weekendzie wspaniale. Co prawda byłam tylko w niedzielę, ale sporo zrobiłam. Miałam do wkopania baaardzo dużo krzaczków, zakupiłam: forsycję, dereń, dziką różę, tawułki, trzmielinki, goździki i wiele innych. Wkopać to wszystko to nie lada wyczyn, ale udało się
Jeszcze pomalowałam 3 pergolki, co prawda tylko z jednej strony, więc będę musiała dokończyć w przyszły weekend. Aaaa, no i bym zapomniała! Posiałam pietruchę, bób, zasadziłam cebulkę. Na przyszły weekend planujemy pojechać całą rodzinką i zostać na noc. Ale zobaczymy jaka będzie pogoda
Taka byłam pochłonięta pracą, że nie starczyło czasu, żeby to wszystko sfocić 
Na pocieszenie, tak wygląda mój miejski parapet
Moje pomidorki, wczoraj zostały przesadzone w większe pojemniczki - te siane były w lutym

Moje 2 kobee, zostały już uszczknięte w celu rozkrzewienia i rozmnożenia

Tu pomidorki - siane w marcu i selerki

I różności: seler, poziomka, truskawka i pomidory

I reszta: pomidorki i papryczki

po weekendzie wspaniale. Co prawda byłam tylko w niedzielę, ale sporo zrobiłam. Miałam do wkopania baaardzo dużo krzaczków, zakupiłam: forsycję, dereń, dziką różę, tawułki, trzmielinki, goździki i wiele innych. Wkopać to wszystko to nie lada wyczyn, ale udało się
Na pocieszenie, tak wygląda mój miejski parapet
Moje pomidorki, wczoraj zostały przesadzone w większe pojemniczki - te siane były w lutym

Moje 2 kobee, zostały już uszczknięte w celu rozkrzewienia i rozmnożenia

Tu pomidorki - siane w marcu i selerki

I różności: seler, poziomka, truskawka i pomidory

I reszta: pomidorki i papryczki

MONIA
-
Pashmina2006

To kawał pracy za Wami. Fajne roślinki posadziłaś. Ale musi być już pięknie
Oby pogoda dopisała żebyście mogli zostać na noc.