Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
..gdzies na szybko wyczytałem - zgnilizna pierścieniowa pomidora
cyt..."5. Choroby zgorzelowe rozsady, Zgnilizna pierścieniowa pomidora (gnicie łodyg u podstawy roślin. Na owocach stykają się z glebą koliście ułożone szarobrązowe pierścienie). Należy podlewać rośliny po pikowaniu i przed wysadzaniem na miejsce stałe (3-4 litry cieczy użytkowej na 1 m2 powierzchni). Środki: Previcur Energy 840 SL (0,1 ? 0,15 %), Topsin M 500 SC (0,15%) (w mieszaninie). Podstawowym zabiegiem jest kompleksowe zaprawianie nasion oraz produkcja rozsady w podłożu wolnym od chorób. Previcur Energy 840 SL ogranicza występowanie zarazy ziemniaka i zgnilizny pierścieniowej pomidora...."
..zgorzel? coś pomoże jeszcze ?
-co zrobić tez aby to nie spotkało inne pomo?
-- 31 maja 2013, o 00:29 --
thx..jutro za dzwi..a propo czy w te same miejsce sadzic innego?..raczej bym ta ziemie usunął
...co forumowicz lubi za sąsiadów? to może coś innego wsadze w centrum dla towarzystwa
cyt..."5. Choroby zgorzelowe rozsady, Zgnilizna pierścieniowa pomidora (gnicie łodyg u podstawy roślin. Na owocach stykają się z glebą koliście ułożone szarobrązowe pierścienie). Należy podlewać rośliny po pikowaniu i przed wysadzaniem na miejsce stałe (3-4 litry cieczy użytkowej na 1 m2 powierzchni). Środki: Previcur Energy 840 SL (0,1 ? 0,15 %), Topsin M 500 SC (0,15%) (w mieszaninie). Podstawowym zabiegiem jest kompleksowe zaprawianie nasion oraz produkcja rozsady w podłożu wolnym od chorób. Previcur Energy 840 SL ogranicza występowanie zarazy ziemniaka i zgnilizny pierścieniowej pomidora...."
..zgorzel? coś pomoże jeszcze ?
-co zrobić tez aby to nie spotkało inne pomo?
-- 31 maja 2013, o 00:29 --
forumowicz pisze:http://www.iwarz.pl/klucz/index.php?d=opis&id=324
thx..jutro za dzwi..a propo czy w te same miejsce sadzic innego?..raczej bym ta ziemie usunął
...co forumowicz lubi za sąsiadów? to może coś innego wsadze w centrum dla towarzystwa
Ordo et pax
z tego co wiem to aksamitkithx..jutro za dzwi..a propo czy w te same miejsce sadzic innego?..raczej bym ta ziemie usunął

Sid
sidart pisze:z tego co wiem to aksamitkithx..jutro za dzwi..a propo czy w te same miejsce sadzic innego?..raczej bym ta ziemie usunął

Ordo et pax
- Szafirka
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 19 lut 2010, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też przejrzałam wątek o chorobach ale nic nie potrafię dopasować. Mam wrażenie, obejrzwszy Twoje fotki, że może moje mają to samo. Wkleiłam zdjęcia w dużym zbliżeniu ale z daleka plamki wyglądają podobnie do tych na Twoich krzaczkach.sidart pisze: Dziękować za przekierowanie - kopalnia wiedzy w tych wątkach.
A ja przeglądam i przeglądam i dalej nie wiem co dolega moim sadzonkom i czy są jakie są dzięki 'pięknej" pogodzie czy dzięki czemuś innemu.
To co robimy? Pryskamy na grzyba czy czekamy aż wyzdrowieją z przeziębienia gdy pogoda się ociepli?
Czy ktoś mi odpowie na pytanie czy i kiedy, i czym powinnam je nawozić?
Były wysadzone każdy do oddzielnej donicy w połowie maja, teraz mają już z 70 cm wzrostu, na wierzchołkach nieśmiało zawiązują kwiatki (mało, pojedyncze).
Szafirka
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Czy przejrzałaś tez zdjęcia poglądowe Kozuli? http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 9#p2328939
Co do nawożenia powinnaś pytać w wątku o nawożeniu, który jest na samej górze, pierwszy.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=55855
Tam ja kilkakrotnie , przynajmniej dwa razy wstawiałam radę Kozuli, jak obserwować pomidory,
aby wiedzieć czy są głodne czy nie.
Co do nawożenia powinnaś pytać w wątku o nawożeniu, który jest na samej górze, pierwszy.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=55855
Tam ja kilkakrotnie , przynajmniej dwa razy wstawiałam radę Kozuli, jak obserwować pomidory,
aby wiedzieć czy są głodne czy nie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Powiem tylko że wcześniej też nie było komunikatu a forumowicz miał potwierdzoną ZZ u jednego z kolegów/koleżanek na forum..amma pisze: Pabblo !
przecież ani w Łodzi , ani w ościennych powiatach nie ma zarazy ziemniaczanej na pomidorach. Sprawdzaj że Ty komunikaty PIORIN.
Oprysk w tym stadium nic mi nie szkodzi bo do owoców pomidorów mam jeszcze dużo czasu a jednak zabezpiecza..
Jak najbardziej, Paweł
A przecież, jeśli ktoś ma obiekcje, zawsze pozostaje jeszcze oprysk mlekiem , wyciągiem z pokrzywy lub czymś w tym stylu
A tak trochę na wesoło
Najczęściej używanym środkiem ochrony pomidorów przez forumowiczów jest OPTYMIZM 50/50 WG
A przecież, jeśli ktoś ma obiekcje, zawsze pozostaje jeszcze oprysk mlekiem , wyciągiem z pokrzywy lub czymś w tym stylu
A tak trochę na wesoło
Najczęściej używanym środkiem ochrony pomidorów przez forumowiczów jest OPTYMIZM 50/50 WG
- aniluapnie
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2013, o 10:46
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
forumowicz poleca oprysk Revus 250SC - czytałam że jak wyschnie to deszcz go nie zmyje.
U mnie w sklepie jest tylko Gwarant 500SC. Czy jest sens go zastosować czy jednak kupić Revus?
U mnie w rejonie nie ma jeszcze sygnalizacji o ZZ.
U mnie w sklepie jest tylko Gwarant 500SC. Czy jest sens go zastosować czy jednak kupić Revus?
U mnie w rejonie nie ma jeszcze sygnalizacji o ZZ.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co to za pleśniowe kłaczki na ziemi ?
Inaczej bym pomyślała że poparzenie słonecznie.
Zapisz w profilu swoją lokalizację, to jest bardzo pomocne.
- aniluapnie
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2013, o 10:46
to pyłki z drzewComcia pisze:A co to za pleśniowe kłaczki na ziemi ?

aniluapine jeśli to pyłki to twoim pomidorkom nic nie dolega, po za poparzeniem ale pomidor sobie poradzi nowe listki będą zdrowe..
Odnośnie objawów ZZ na podkarpaciu (nieuwzględnionych w sygnalizacji). Grzyb nie musiał trafić na rośliny z powietrza. Mógł przejść na pomidory poprzez skażoną zarodnikami ziemię. Jeśli tak było, wyjaśniałoby to nieuwzlędnienie w sygnalizacji.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Może coś w tym być bo na krzakach rosnących w wiadrach z ziemią z biedronki nie mam oznak ZZ,ABan pisze:Odnośnie objawów ZZ na podkarpaciu (nieuwzględnionych w sygnalizacji). Grzyb nie musiał trafić na rośliny z powietrza. Mógł przejść na pomidory poprzez skażoną zarodnikami ziemię.
to są duże krzaki z 3-4 gronami owoców..
A na krzaczkach posadzonych pod osłoną i w gruncie pierwsze minimalne zmiany ZZ..
Ja się nie wahałem użyć Infinito a dziś mam 100% pewności że to ZZ
Pozdrawiam
P.S
Proszę spojrzeć na moją lokalizacje..