Moje roślinki - Kasia1007

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje roślinki - Kasia1007

Post »

Śliczna wiosna u ciebie...chyba przyjadę na czereśnie ;:224 my kupujemy już drugi rok i jeszcze nie kupiliśmy ;:306
Dąbrówka fajna...chyba nie widziałam jeszcze takiej odmiany. Kobito masz kuklika ;:oj powiedz że jest duży i ładnie rozrośnięty ;:183 nie mogę go spotkać a hodowla z nasion :evil: szkoda gadać.A floks..jednak różowy mój jest jasno fioletowy.
Skrętnik ślicznie ci kwitnie ;:180 dziś byłam w miechowskim agrocentrum i były takie i różowe po 16 zł....ale nie mam pojęcia czy to dużo czy mało a poza tym wypłukałam się wcześniej z gotówki ;:224 a szkodnik od paliwa w autku zaczął świecić i w drodze powrotnej musiałam zatankować ;:223
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Ale kolorki i jacy mili goście ;:138
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przecudne zdjęcia.. ;:138 jednak..nie ma to jak polska wieś..i obcowanie z naturą..tyle się dzieje w okół :tan
Pięknie oddałas całe to piekno..i różnorodność..maj jest cudowny i nie porównywalny z niczym innym.. :heja

Miodek zrobiłaś?..Wspaniale..teraz istotnie juz tylko dmuchawce lataja...
A masz tam jeszcze mnóstwo innych roślin..zeby pyszne i zdrowe rzeczy robić... np czarny bez...orzeszki laskowe..uwielbiam..takie świeże..ledwo dojrzałe.. :tan

Cudownie mieć taki zakątek..do którego mozna nieustannie powracac...wiesz co dobre kochana.. ;:168
A...na tych wakacjach..to pamiętaj, żeby pestkami nie pluć..tylko chowaj do kieszonki...bo objadac się wspaniałymi owocami będziesz na pewno.. ;:215 ;:306
;:196
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale cudownie i smakowicie u ciebie... ty lepiej zrób sobie likierek z kwiatów czarnego bzu;)...jak chcesz przepis to na pw daj znać;) :wit
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

;:172
Kasiu zarzuciłaś nas dużą ilością bardzo ładnych i różnorodnych fotek.
Wspaniałe zdjęcia zkrętników, tulipanów, bzu, ..........................i niezapominajki.
Niektóre ujęcia zdjęć nie pomyślabym, że tak można pokazać np kwitnące winogrona,
czy kwitnąca porzeczka, nie pomyślałbym że to są kwiatki.
Życzę dalszych sukcesów.
Powodzenia.
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Fotorelacja z rodzinnego ogrodu bardzo ładna. Lubię takie klimaty ;:215
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Dzięki Kasiu :) Co do czereśni, to jak tylko będę, to zapraszam. Osobiście je uwielbiam - mamy dwa stare drzewa w sadzie + jedno młodziutkie - były dwa, ale drugie zjadła krowa sąsiada... :roll: Niestety zazwyczaj, kiedy przyjeżdżam do domu, to jest już po owocach ;:151 W zeszłym roku szpaki ponoć stołowały się dwa dni i na drzewach zostały same liście... Na szczeście mama trochę uzbierała wcześniej, więc mogłam się podelektować przez chwilę ich smakiem. W tym roku mam zamiar tak wygospodarować czas, żeby dłużej móc nacieszyć się ich smakiem. Kojarzą mi się z dzieciństwem - te starsze egzemplarze rosną u nas odkąd pamiętam... Latem całe dnie spędzałam na drzewach, później bolał brzuch, ale co tam... Z zejściem tylko był problem, bo mam lęk wysokości - wyjść jeszcze mogę, gorzej z powrotem... ;:306
Kuklik niestety nie nadaje się jeszcze do podziału, ale do jesieni z pewnością podrośnie ;)
Co do skrętnika, to ja swoje dostałam od cioci, więc się na cenach jako takich nie znam. Jedak jeśli sadzonki są dorodne i zdrowe, to wydaje mi się to dobra cena. Za odmianowe listki do ukorzenia we własnym zakresie płaciłam ok. 10 zł od sztuki, a przecież nie mam żadnej gwarancji, że się poukorzeniają...

Paulinko ;:196

Dzięki Kasiulka ;:3 Dokładnie, Polska jest piękna. Mnie osobiście bardzo brakuje tych pól z chabrami, makami i osrtóżką - nie ma ich już u mnie od kilku db lat...
Miodek zrobiłam, nawet zdążyłam spróbować, całkiem smaczny... ;:215
Z czarnego bzu co roku robimy sok na przeziębienie, orzechy również takie świeżutkie uwielbiamy z moim T. i się nimi zajadamy :D
Co do wakacji, to będę pamiętać o pestkach i całej reszcie ;)

Pati, PW ;:196

Dziękuję Stefanku, bardzo mi miło ;:3 Cieszę się, że zdjęcia się podobają ;:108 Mój narzeczony się śmieje, że kiedy idziemy na jakiś spacer, to musi się uzbrajać w anielską cierpliwość, bo taki spacer trwa zazwyczaj kilka db. godzin - kiedy zacznę coś fotografować, to potrafię jednej rzeczy kilkadziesiąt zdjęć zrobić... Później wybieram takie, które mi się najbardziej podoba ;:333

Dzięki Kasiu ;:180
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ooo, widzę że robisz tak samo jak ja - jeśli słoneczko świeci to aparat w łapkę i jazda :tan Uczę się robić zdjęcia z marszu bo inaczej taki "spacerek" zająłby pół dnia ;:306
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Kasiu :wit
Piękne zdjęcia kwitnących drzewek owocowych :wink:
Piękne niezapominajki :D
Prześliczną masz magnolię ;:oj :-D
Przepięknie ujęłaś fotorelacje z rodzinnego ogrodu ;:138 :D
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne zdjęcia, co za nasycenie kolorów.

Czereśnie u mnie już są. Czas zacząć przygotowywanie przetworów na zimę ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26

Post »

Trafiłam tu przypadkiem - zostaję na dłużej. rośliny domowe masz piękne - nie wszystkie co prawda z kręgu moich zainteresowań (głównie z braku miejsca i zdolności do odsyłania roślin do krainy wiecznych kwitnień ;:224 ), ale chętnie będę podglądać co nowego u Ciebie.

do tego zdjęcia pór roku w wydaniu ogródkowym - cudne ;:138

ale najważniejsze, że i sucholubki się załapały :tan :tan
Kasia1007 pisze: Palma Madagaskaru wypuszcza nowe listeczki i nie tylko :tan
Obrazek
zakwitła już??
w ogóle wygląda inaczej niż te spotykane w sprzedaży w kwiaciarniach - listki ma węższe i korpus jakiś inny
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Magnolia, tulipanki i piwonia ;:167
Tą ostatnią proszę pokazac w rozkwicie ;:180
No i ;:152 się na samą myśl o tych wszystkich wspaniałościach które urosną i dojrzeją na krzaczkach i drzewkach :tan
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
emma1966
500p
500p
Od: 12 wrz 2012, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetna fotorelacja ;:oj ;:oj ;:oj .
Awatar użytkownika
lucy23-61
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2011, o 21:06

Post »

Oj i mnie ta fototorelacja się spodobała, jak można proszę o częściej i więcej.
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Witajcie kochani ;:3

Dokładnie Natalko, bardzo lubię ;:177, a kiedy ;:3 przyświeci, to już w ogóle... :heja
Również chciałam nauczyć się robić zdjęcia 'z marszu', ale póki co jakoś mi to nie wychodzi... ;:306

Witaj Paulinko u mnie :wit Dziękuję za miłe słowa w imieniu swoim i roślinek ;:180

Dziękuję Justynko ;:196 To chyba jakąś wczesną odmianę czereśni masz u siebie?? Na moje trzeba czekać jeszcze kilka tygodni zanim dojrzeją - jeśli oczywiście szpaki ich wcześniej nie zjedzą... :roll: A, jeśli można wiedzieć, to jakie przetwory z nich robisz???

Aniu :wit Bardzo miło mi gościć Cię u siebie, tym bardziej - pokrewną duszę, jak widzę ;:138 Jak znajdę dłuższą chwilę, to z przyjemnością zajrzę do Ciebie ;:108 Sucholubków mam kilkadziesiąt, nie liczyłam dokładnie, więc nie wiem. Co do miejsca to u mnie brakuje go już od bardzooo dawna - zwłaszcza, że lubię roślinki wszelakiej maści... Co nie zmienia faktu, że niektóre tej lubości nie odwzajemniają i niestety prędzej czy później trafiają do 'zielonego raju'... ;:171
Co do palmy, to nie zakwitła jeszcze, ale właśnie od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad nazwą - pokrój listków, kaudeks znacznie różniły się od pokazanych w necie, a kiedy pojawił się żółty pączek, to już w ogóle doszłam do wniosku, że musi to być inna roślina. Zmyliło mnie to, że sprzedawca podał taką nazwę, a ja po prostu uwierzyłam na słowo... W każdym razie w końcu znalazłam myślę poprawną już nazwę - Pachypodium rosulatum.
Obecnie tak wygląda:
Obrazek

Elu, dziękuję za miłe słowa ;:196 Piwonia zakwitła jednym pączkiem już :tan Tym bardziej się cieszę, bo 'zimnica' u nas straszna, ostatnio temperatury rano oscylują w okolicach 5 stopni (w dzień 10, w porywach do 15 stopni) i praktycznie ciągle pada... A tą piwonię akurat bardzo lubię - rośnie u nas odkąd pamiętam.

Emmo, Lucynko, dziękuję ;:196
Co do fotorelacji, to bardzo chętnie, zdjęć mam sporo, tylko nie wiem, czy w wątku z doniczkowymi również mogę pokazywać ogrodowe tak często?... :oops: A ogrodowego wątku zakładać nie chcę, bo czasem jest tak, że w danej chwili nie ma się czym chwalić po prostu. Zresztą jeszcze bardzo daleka droga, żeby móc pochwalić się ogródkiem w pełni...

Jako, że byłam u rodziców teraz, to pokażę Wam jakie tam roślinki jeszcze skrywam...

Oplątwa
Obrazek

Szeflera
Nie znam odmiany, ale jest taka jasna i tylko gdzieniegdzie ciemnozielona... Pół okna zajmuje, tak, że u babci w oknie stoi ;:224
Obrazek

Afelandra czworokątna
Obrazek

Śniedek
Obrazek

Ismena
W tym roku zakwitnie wcześniej
Obrazek

Obrazek

Z dedykacją dla Elci :tan
Piwonia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rododendron
Od kilku dobrych lat już u nas jest, cały czas rośnie w dniczce, bo niestety zimy bywają u nas srogie. Zimuje w piwnicy. Kiedy zaczyna kwitnąć jest różowy, z czasem zmienia kolor na taki jasny, kremowy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”