Galeria.Dalie Stanisława cz.1
- Renata1962
- 1000p
- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dalie Stanisława
Lady Darlene i Bangkok rewelacja mam nadzieję że zagoszczą w moim ogrodzie 

Basiu zdjęcia tych cudności to ze Stasiowej plantacji ?
Mnie najbardziej pociągają te strzępiaste , typu Jax , Omega .... i takich najwięcej zamówiłem
Mnie najbardziej pociągają te strzępiaste , typu Jax , Omega .... i takich najwięcej zamówiłem

Stanisławie w Sourire de Crozon podoba mi się sposób przejścia ciemniejszego koloru ze środka kwiatu do rozjaśnionego na zewnętrznych płatkach. Płatki i ich ułożenie w kwiatku też są urokliweco wam w tej odmianie się podoba?

pozdrawiam - Mirka
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Adamie, zdjęcia w większości nie pochodzą z plantacji Stanisława, ale to chyba nie najważniejsze, bo wszystkie znajdują się w jego kolekcji. Strzępiaste są piękne, ale innym też nic nie brakuje...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Dziś parę fotek z ostatniej wystawy dalii i mieczyków w Rybniku. Nas interesują oczywiście dalie.

Jakość zdjęć może nie jest super - wybaczcie! Na ostatnim Stanisław, który był oczywiście na wystawie - obok niego urokliwa Akita.

Jakość zdjęć może nie jest super - wybaczcie! Na ostatnim Stanisław, który był oczywiście na wystawie - obok niego urokliwa Akita.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę tu zacne grono miłośników dalii
, więc skromnie proszę o pomoc
Jesienią dostałam małą bulwę białej dalii. Przechowywałam ją w piwnicy przysypaną piaskiem. Wczoraj zajrzałam, a ona strasznie wyschnięta. Czy mogę ją jakoś odratować? Za pomoc dziękuję.

Jesienią dostałam małą bulwę białej dalii. Przechowywałam ją w piwnicy przysypaną piaskiem. Wczoraj zajrzałam, a ona strasznie wyschnięta. Czy mogę ją jakoś odratować? Za pomoc dziękuję.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym posadziła do doniczki,o ile są w tej karpie oznaki życia.Zanim "odżyje"- będzie można przesadzić do gruntu w odpowiednim dla dalii terminie.Yvona pisze:Widzę tu zacne grono miłośników dalii, więc skromnie proszę o pomoc
![]()
Wiele odmian z kolekcji Stanisława ,miłosnicy tych kwiatów - znajdą tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=61575
Yvono,
Lanceta ma rację - też bym spróbowała posadzić. Chyba, że karpa jest całkowicie spróchniała i wyschnięta, wtedy jest do wyrzucenia. Sprawdź jednak wówczas, czy na pozostawionej części łodygi nie wybija jakieś "oczko" - czasem się zdarza, że roślina wypuszcza je nieco wyżej niż przy szczycie karpy. Zdarza się też, że nie widać dobrze oczka i trzeba sprawdzić czy jest używając lupy. W każdym razie nie wyrzucaj pochopnie karpy, jeśli zależy ci na tej dalii... Widocznie w miejscu przechowywania było za ciepło, a piasek był za suchy. Najlepiej dalie przechowywać w temperaturze 2-5 stopni w ciemności, bo na świetle szybko wybijają. Zanim posadzisz do jakiegoś pojemnika spróbuj namoczyć karpę przez dobę.
Lanceta ma rację - też bym spróbowała posadzić. Chyba, że karpa jest całkowicie spróchniała i wyschnięta, wtedy jest do wyrzucenia. Sprawdź jednak wówczas, czy na pozostawionej części łodygi nie wybija jakieś "oczko" - czasem się zdarza, że roślina wypuszcza je nieco wyżej niż przy szczycie karpy. Zdarza się też, że nie widać dobrze oczka i trzeba sprawdzić czy jest używając lupy. W każdym razie nie wyrzucaj pochopnie karpy, jeśli zależy ci na tej dalii... Widocznie w miejscu przechowywania było za ciepło, a piasek był za suchy. Najlepiej dalie przechowywać w temperaturze 2-5 stopni w ciemności, bo na świetle szybko wybijają. Zanim posadzisz do jakiegoś pojemnika spróbuj namoczyć karpę przez dobę.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- lanceta
Re: Dalie ........ pasją i miłością.......
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Witaj Basiu,
namoczyłam ją i wysadziłam. Co będzie to będzie-w sumie dziś w Obi kupiłam zdrową bulwę białej dalii, więc jestem bezpieczna
W zeszłym roku też miałam w piasku, w piwnicy, ale co jakiś czas podlałam lekko wodą i usuwałam wyrastające pędy
W tym roku nie podlewałam i chyba wyschła, ale może też nie była dobrze wysuszona. Spróbować spróbuję.
namoczyłam ją i wysadziłam. Co będzie to będzie-w sumie dziś w Obi kupiłam zdrową bulwę białej dalii, więc jestem bezpieczna

W zeszłym roku też miałam w piasku, w piwnicy, ale co jakiś czas podlałam lekko wodą i usuwałam wyrastające pędy

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Sezon trochę ogórkowy, bo tu i ówdzie ferie... może wiec napiszę trochę o klasyfikacji dalii.
Zatem: najbardziej popularne DEKORACYJNE dzielą się na dwie podgrupy: dekoracyjne formalne i nieformalne.
Formalne to te, które mają kwiat mocno wypełniony, a płatki gładkie, pięknie i równomiernie ułożone np.

Bacchanal

Contraste

Fiaker

Kenora Lisa

Radegast

Santa's Helper

Selwood Glory

Hilcrest Kismet
Dekoracyjne nieformalne
O kwiatach również mocno wypełnionych, ale lekko poskręcanych lub pofalowanych płatkach, układających się na różne, niezwykle "artystyczne" sposoby, np.

Bodacious

Bill Holmberg

Spartacus

Meisie Mooney

Vassio Megos

Swan's Sunset

Git's Perfection
Tyle na dziś, bo póóóźno...
Zatem: najbardziej popularne DEKORACYJNE dzielą się na dwie podgrupy: dekoracyjne formalne i nieformalne.
Formalne to te, które mają kwiat mocno wypełniony, a płatki gładkie, pięknie i równomiernie ułożone np.

Bacchanal

Contraste

Fiaker

Kenora Lisa

Radegast

Santa's Helper

Selwood Glory

Hilcrest Kismet
Dekoracyjne nieformalne
O kwiatach również mocno wypełnionych, ale lekko poskręcanych lub pofalowanych płatkach, układających się na różne, niezwykle "artystyczne" sposoby, np.

Bodacious

Bill Holmberg

Spartacus

Meisie Mooney

Vassio Megos

Swan's Sunset

Git's Perfection
Tyle na dziś, bo póóóźno...
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- lanceta
Podzielam Twoje zdanie,też lubię takie "nieformalne",ale podziękowania należą się Barbarzegeorginja pisze:I właśnie te nieformalne są dla mnie boskie
![]()
![]()
Dzięki tobie Lodziu teraz wiem jak się nazywają.

- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38
Niestety ale to jest wada - po prostu kwiat nie dzierży barwy. Musi kolor nie blednąć w pełnym słońcu, dlatego to odmiana nie rozpowszechniona.akrim26 pisze:Stanisławie w Sourire de Crozon podoba mi się sposób przejścia ciemniejszego koloru ze środka kwiatu do rozjaśnionego na zewnętrznych płatkach. Płatki i ich ułożenie w kwiatku też są urokliweco wam w tej odmianie się podoba?choć we własnym ogrodzie preferuję bardziej "potargane" formy
Pozdrawiam