Jeszcze raz od początku cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz od początku cz. II

Post »

;:3

Chyba zamiast słoneczka na powitanie zacznę wstawiać Obrazek
Powiał trochę silniejszy wiatr i znowu kolejne taczki jabłek do wywiezienia :evil:

Dorotko - będziesz musiała obserwować swoją ulubienicę, brzoza ma rozległy system korzeniowy, najczęściej płytki i może być różnie. Moje róże nie rosną w zasięgu drzew, co nie jest trudne, bo mam ich jak na lekarstwo. :wink: M jest okropnie przeczulony na punkcie sadzenia jakichkolwiek roślin w pobliżu drzew, ja uważam, że bez przesady.
Wszystkie moje trzy hortensje (Anabelka, Wanilka i Limonka) rosnące na tej rabacie, to ogromne krzaczory i każda z nich wyrosła z pojedynczej, rachitycznej sadzonki.
Jakoś tak polubiły to miejsce, mimo, że słońce jest tam na okrągło. A może polubiły mnie? z wielką wzajemnością z mojej strony. :lol:

Agnieszko - dzięki za podpowiedź. Nie miałabym sumienia ich ruszyć teraz. Ich przesadzenie warunkuje mi dalsze rewolucje ogrodowe. Gdyby ktoś mi powiedział dwa lata temu, że będę się martwić przesadzaniem wielkich krzaków, nigdy bym nie uwierzyła. :;230
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Helenko przyszłam się przywitać i pokazać że odwiedzam Ciebie i podziwiam Twoje
roślinki.
wanda7 pisze:Ojejciu, jakie ilości masz tego jabłkowego dobra. Ja u siebie nie mam żadnej jabłoni. Kiedyś miałam i robiłam tak zwany dżemik. Tylko zmielone jabłka z cukrem. Akurat wczoraj zięciunio mówi: "Szkoda, że mama już tego dżemiku nie robi". Kurcze, leżą u nich te jabłka, ale sami nie zrobią, tylko na mnie się oglądają.
Taki dżemik to ja znam .U mnie w domu mówiliśmy na niego mus.Teraz niestety nie robię ,nie mam jabłoni a w sklepie u mnie są bardzo drogie jabłuszka .Ostatnio z takich "wiejskich "jabłek udało mi się tylko zrobić kompot (jabłka od mamy przebyły ponad 2000 km.).Był pyszny.
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przeglądam swoje róże i zapisuję uwagi z pierwszego roku ich uprawy.

Rosenfee - wdzięczna różyczka, miała krótką przerwę w kwitnięciu, teraz zaczyna to nadrabiać, ma moc pąków. Na tej samej rabacie Pomponella. Pierwsze kwitnięcie oszałamiające, przerwa i teraz zaczyna ponownie, choć bez takiego rozmachu jak poprzednio. Obu różyczkom jak na razie zdrowie dopisuje.

Obrazek

Obrazek

Carina - długo traktowałam ją jako NN, aż się dokopałam do etykietki. :;230 Piękna róża, bardzo mi się podoba. W bezpośrednim sąsiedztwie NN, którą jako pierwsza zaatakowała czarna plamistość. Carinę też trochę dotknęła, ale minimalnie.

Obrazek

Obrazek

Komet - róża posadzona wiosną tego roku z gołym korzeniem. Długo się zastanawiała z rozpoczęciem wegetacji, wreszcie ruszyła. Cynobrowo - czerwona, tak przynajmniej określa jej kolor Rosarium. Nie mam wyrobionego zdania o niej, poza tym, że mam kłopot z uchwyceniem jej koloru. :lol:

Obrazek

Ingrid - moja ulubiona z wielkokwiatowych. Wigor niesamowity. Radosna i zdrowa. Trochę usidlił ją bieluń ale już został przywołany do porządku. Zdrowie bez zastrzeżeń, mimo, że rośnie na tej fatalnej rabacie z czarną plamistością.

Obrazek

Obrazek

Gloria Dei - piękna róża, mocno się rozrosła. Kwitnie wieloma kwiatami. Niestety, nie oparła się czarnej plamistości. Mocno ją ogołociłam, co nie przeszkodziło jej w bujnym kwitnięciu.

Obrazek

Obrazek

Mister Lincoln - sąsiad Ingrid ale zdecydowanie od niej delikatniejszy. Kwiaty szybko przekwitają. Trzyma się dość zdrowo i jak na Prezydenta przystało dumnie podnosi głowę. Jest o key.

Obrazek

Obrazek

Kronenburg - jedna z piękniejszych róż. Pechowa sąsiadka zarażonej plamistością NN, choć wyszła z tego prawie obronna ręką.
Larisa - muszę przyznać, ze mnie trochę rozczarowała. Nie o to chodzi, że kwiatuszki są malutkie. Szybko przekwitają i robią to nieładnie. Spora przerwa w kwitnieniu.

Obrazek

Obrazek

O Saharze powiedziałam już chyba wszystko, ale jej to nie rusza. Kwitnie bez przerwy, budząc zdziwienie wszystkich, którzy ją oglądają. Lubię ją po prostu. :lol:

Obrazek

Reszta "na potem".
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ciekawy pokaz ;:138
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No akurat kwitnienia róż Ci zazdroszczę bo u mnie kwitnie jedna jedyna ;:223
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Warto poczytać :) Na pewno skorzystam :wit
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Heleno,wydanie encyklopedyczne ;:138
pięknie wygląda sahara, krzak imponujący...a i zdjęcie bardzo ładne... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01

Post »

Witam serdecznie. Zaglądnęłam do wątku bo gdzieś tam się mijamy w innych wątkach i zawsze takie miłe i cenne Twoje komentarze są. Początek wątku jest prześwietny,jak kiedyś będę miała dłuższą chwilę to przeglądnę cały. W aktualnej części prześliczne zdjęcia prześlicznych roślin. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żartujecie sobie :lol:

Najpierw to było tak, ze wszystkie róże mi się podobały. Nie zdawałam sobie sprawy, że jest całe morze odmian, że tak bardzo się różnią.
Po jakimś czasie zaczęłam patrzeć na nie trochę innymi oczyma, stąd te moje uwagi i spostrzeżenia.
Marzą mi się róże, które będą się dobrze czuły w moim ogrodzie. Nie muszą to być jakieś szczególne okazy, tylko zdrowe i długo kwitnące różyczki. ;:108 Obrazek
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Takie jak my co :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Helios pisze:Marzą mi się róże, które będą się dobrze czuły w moim ogrodzie. Nie muszą to być jakieś szczególne okazy, tylko zdrowe i długo kwitnące różyczki. ;:108 Obrazek
To tak jak mnie dlatego postawiłam na takie żelazne odmiany,Nie powiem bardzo podobają. mi się te wymyślne nowe piękności ale po pierwsze są drogie i nie ma pewności czy u mnie by dobrze rosły.A taka Bonica pienna już czwarty rok mnie cieszy a w tym roku doszła jeszcze krzaczasta :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne róże, ale mnie się astry spodobały, które pewnie wszyscy pominą zachwycając się różami.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Helenko no ja tez szukam róz stale powtarzajacych kwitnienie ...jest w czym wybierac, a takie spostrzeżenia jak twoje sa bardzo przydatne jak sie nimi dzielimy ;:333 Ja często sugeruje sie takimi wywodami , tj ułatwiam sobe wybór , bardzo zwracam uwage na takie notki różomaniaków ;:108
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Helenko jaaa ;:215 Ciebie podziwiamObrazek
W tak krótkim czasie zrobiłaś iście rajski ogród i nie przesadzam ;:63
Ja w ciągu tych ok.8-lat nasadziłam mnóstwo drzewek, by się schować w gąszczu przed ciekawskimi, udało się ale teraz zaczynam karczować co niektóre.
A różami to ja się chyba zaraziłam u Ciebie i na forum.Mam tylko 3 szt.kilka zmarzło,teraz zaczynam podglądanie i kilka krzaczków muszę sobie zafundować
Marysiu :D
Piękne róże, ale mnie się astry spodobały, które pewnie wszyscy pominą zachwycając się różami.
ja też uwielbiam astry, teraz u mnie pięknie kwitną
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
tynia83
200p
200p
Od: 13 lip 2012, o 08:54

Post »

Oj pięknie tutaj, hortensje wspaniałe, róże jeszcze piękniejsze :) :) :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”