Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
patasko ani Acrobat ani Curzate nie ma wymienionego mączniaka prawdziwego. Czy używasz go na mączniaka prawdziwego z sukcesem? Własnie zauważyłam na cukinii biały nalot i boję się, że mi się na dynie przeniesie. A jedyne co mam na działce to Curzate.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
aniaw z tego co pamiętam to Curzate i Acrobat jest na mączniaka rzekomego i właśnie na niego to stosuję
Działa i zwalcza tego grzyba.

A to się wszystko zgadza. Tylko pawel-krasnik pisał o białych plamach na wierzchu liścia a to mączniak prawdziwy.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Ja mam dithane, wczoraj pryskałam dynie ozdobne i surfinie. Mączniak zszarzał jak po oprysku sodą.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Wczoraj z moim bratem odkryliśmy "jajo kosmity", czyli Sibley:

Ciężko było je dostrzec w tych chwastach, tym bardziej, że zupełnie się nie spodziewałam zielonych owoców (jakoś ubzdurało mi się, że Sibley jest żółta
). No i jest w pozycji pionowej, tak jak na fotce
Tutaj Jumbo Pink Banana, młodszy owoc, bo do starszych niestety raczej już się nie dostanę, nie uszkadzając roślin - strasznie się rozrosły te dynie, wlazły na thuje, drzewa, wyszły na drogę i za płot,
Ciekawe, jak je będziemy zbierać

Nawiasem mówiąc, nie mogę się doczekać zbiorów - fascynujące są te różne kształty i kolory - mam taki plan, żeby zrobić późnojesienny obiad-niespodziankę dla mojej rodziny - same dania z dyń, łącznie z deserem, no i oczywiście z dyniami, jako dekoracją

Ciężko było je dostrzec w tych chwastach, tym bardziej, że zupełnie się nie spodziewałam zielonych owoców (jakoś ubzdurało mi się, że Sibley jest żółta

Tutaj Jumbo Pink Banana, młodszy owoc, bo do starszych niestety raczej już się nie dostanę, nie uszkadzając roślin - strasznie się rozrosły te dynie, wlazły na thuje, drzewa, wyszły na drogę i za płot,

Nawiasem mówiąc, nie mogę się doczekać zbiorów - fascynujące są te różne kształty i kolory - mam taki plan, żeby zrobić późnojesienny obiad-niespodziankę dla mojej rodziny - same dania z dyń, łącznie z deserem, no i oczywiście z dyniami, jako dekoracją

- Agulka11
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tym roku wysiałam Bambino tylko, ale nic poza kwiatkami, które odpadają nie ma...
Z tym roku muszę się nacieszyć dyniami ze sklepu...
Ps. Ostatnio kupiłam dyńkę Hokkaido, ale pani ze sklepu upierała się, że jest to Kokkaido... No i zdębiałam, bo ucząc się o dyniach na forum i oglądając setki zdjęć mogłabym przysiąc, że ja dałam poprawną nazwę.
Czy jest w takim razie odmiana Kokkaido? I to wyglądająca jak Hokkaido?
Nawiasem mówiąc, jak ją zrobiłam z oliwie i ziołach to zniknęła chyba w 5 minut z półmiska

Ps. Ostatnio kupiłam dyńkę Hokkaido, ale pani ze sklepu upierała się, że jest to Kokkaido... No i zdębiałam, bo ucząc się o dyniach na forum i oglądając setki zdjęć mogłabym przysiąc, że ja dałam poprawną nazwę.
Czy jest w takim razie odmiana Kokkaido? I to wyglądająca jak Hokkaido?
Nawiasem mówiąc, jak ją zrobiłam z oliwie i ziołach to zniknęła chyba w 5 minut z półmiska

Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
Agulko11, ja nie spotkałam się z Kokkaido
Sądzę ,że ktoś dał tej Pani nasiona i napisał niewyraźnie nazwę i stąd wzięło się to nieporozumienie.

Forumowiczka Kasia...;)
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Kokkaido
Pani po prostu gdzieś usłyszała/przeczytała, zapamiętała po swojemu i już.
Tak samo, jak moja sąsiadka na hostę mówi "hostia"

Tak samo, jak moja sąsiadka na hostę mówi "hostia"

-
- 50p
- Od: 1 mar 2012, o 08:33
Agulka11 możesz podać przepis na te dynię w ziołach? 

- patasko
aniaw, nie jestem pewien, że plamy na wierzchu liścia to mączniak prawdziwy. W takim razie jak wygląda mączniak rzekomy, na którego jest masa środków, a w opisach, że zwalcza białe plamki na liściach? 

szarawy nalot na spodzie i żółte plamy na liściach to rzekomy, biały nalot na wierzchu to prawdziwy - tak sądzę.
http://www.uprawyekologiczne.pl/214_Mac ... atych.html
http://www.swiatkwiatow.pl/choroby/macz ... ll_26.html
http://www.uprawyekologiczne.pl/214_Mac ... atych.html
http://www.swiatkwiatow.pl/choroby/macz ... ll_26.html
- patasko
Zatem dziwi mnie, dlaczego na allegro są tylko 3 preparaty na mączniaka prawdziwego.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie bezsprzecznie panoszy się prawdziwy - popryskałam Nimrodem choć na temat stosowania na dynie nic w ulotce nie ma