Zielona radość :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielona radość :)

Post »

Jestem teraz na 3 roku :)
Możesz wyjaśnić co robiliście na egzaminie wstępnym? Jakoś nie skumałam ;:224
Projekt fajnie wygląda :) W jakim programie zrobiłeś?
Pierwsze pytanie od babki od projektowania byłoby: a dlaczego taras jest prostokątny skoro wszystko po łukach robisz? ;)
Babka od budowy patrzyłaby na dobór roślin i konstrukcje :D
AK to taki kierunek artystyczno-inżynierski. W części pierwszej najważniejsze są pomysł, kompozycja, styl, kolorystyka itd. i tu robimy tylko koncepcję, bez wnikania w szczegóły. W drugiej potrzebna jest wiedza typowo ścisła, umiejętność przygotowania dokumentacji wykonawczej, szerokie rozumienie procesów i zjawiska zachodzących w środowisku (naturalnym i społecznym)
Bo nie projektujemy "tylko" ogrodu czy parku, ale też zjawiska i procesy ;)
Wielogodzinne ślęczenie z niepewnym skutkiem jest dobrze znane :;230 Tyle, że od razu ręcznie na kalce.
Robiliście takie urządzanie zieleni zwymiarowane domiarem prostokątnym?
https://lh3.googleusercontent.com/-YQX- ... 070184.JPG
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewiczka52 pisze:Piotrk P :wit Jak to wszystko czytam to się cieszę ,że mam swoje lata i to wszystko poza mną :;230 :;230 . Wprawdzie mam córkę na studiach w Krakowie ale studiuje ochronę środowiska i oraz gospodarkę i administrację publiczną /GAP/ i widzę to wpajanie wiedzy zbędnej . Ale to co czytam u WAS to zgroza z tymi wykresami itp ;:223
Też obstawiałem ochronę środowiska , ale jakoś mnie to przeraża ;:224 pozdrowienia dla córki :)

LaViol pisze: Możesz wyjaśnić co robiliście na egzaminie wstępnym? Jakoś nie skumałam ;:224
Na egzaminie wstępnym mieliśmy zrobić trzy rysunki i jeden projekt. Pierwszy rys. to "krajobraz" , drugi element małej architektury z nasadzeniami własnego pomysłu, trzeciego nie pamiętam ale też było coś z małą architekturą. Do tego egzamin pisemny z ogólnej znajomości ogrodnictwa. Było to w celu sprawdzenia znajomości tematu. Było coś liczyć i opisywać ale nie pamiętam. W pierwszej klasie mieliśmy kosztorysowanie (KNR) a potem jakoś leciało.
LaViol pisze:Jestem teraz na 3 roku :)

Projekt fajnie wygląda :) W jakim programie zrobiłeś?
Pierwsze pytanie od babki od projektowania byłoby: a dlaczego taras jest prostokątny skoro wszystko po łukach robisz? ;)
Babka od budowy patrzyłaby na dobór roślin i konstrukcje :D
Odpowiedz jaka by uzyskała to klient zażyczył sobie taki taras (a raczej był w projekcie domu) i trochę "falistych" rabatek. :wink: Najbardziej zaciekawiły mnie przekroje nawierzchni i nasadzeń. Można pisać o tym bez końca ;:224 programów mam kilka. Ten projekt robiłem w Garden Composer DVD
LaViol pisze:
Bo nie projektujemy "tylko" ogrodu czy parku, ale też zjawiska i procesy ;)
Wielogodzinne ślęczenie z niepewnym skutkiem jest dobrze znane :;230 Tyle, że od razu ręcznie na kalce.
Robiliście takie urządzanie zieleni zwymiarowane domiarem prostokątnym?
Dokładnie , kalka to podstawa. Ja jednak opieram się też na papierze milimetrowym a potem przerzucam na kalkę , to zdjęcie co przedstawiłaś to robiliśmy coś podobnego kilkadziesiąt takich projekcików w roku :roll: mam coś na dysku to wkleję , jeden z "pierwszych" w kolorze. Wiadomo trzeba wejść w wprawę ale to kwestia ćwiczeń. Widok przestrzenny też był bardzo ciekawy ale teraz wszystko robi się w programach i niestety odchodzi się od ręcznego projektowania :roll: .

LaViol pisze: Robiliście takie urządzanie zieleni zwymiarowane domiarem prostokątnym?
Coś podobnego było... uwielbiam przy tym siedzieć godzinami ;:138
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wpadłam z rewizytą. Masz przepiękne irysy nad oczkiem, moje to jeszcze pojedyncze ździebełka. Najbardziej podobają mi się różnokształtne iglaki. Sporo ich do oglądania. :wink: :wink:
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

No mały, tylko 1,5ha :D
Normalnie projekt wykonawczy jest w formie jest w formie "książkowej" i rysunki są wpięte. Zeszyt z opisem projektu, wytycznymi itd. chciała oddzielnie, a rysunek j.w.
Na SGGW na Ogrodniczym z potencjalnie rysunkowych jest tylko Kształtowanie terenów zieleni, więc rysowania chyba zbyt dużo nie ma. To jest jednak ciut inna dziedzina niż AK.
Nie wiem czy wiesz, ale np. we Francji AK studiuje się na uczelni artystycznej, a projektant potem ściśle współpracuje z ogrodnikiem (ew. architektem) , bo to są dziedziny uzupełniające się :) I podobno na zachodzie wizualizacje odręczne zaczynają być w cenie.
Argument, że taras taki jest byłby żadnym, bo to ostatni moment kiedy możemy sobie poprojektować bez zwracania uwagi na koszta i technologie zanim dopadnie nas brutalna rzeczywistość ;)
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moniczek pisze:Wpadłam z rewizytą. Masz przepiękne irysy nad oczkiem, moje to jeszcze pojedyncze ździebełka. Najbardziej podobają mi się różnokształtne iglaki. Sporo ich do oglądania. :wink: :wink:
Dziękuję za wizytę i miłe słowa :)

LaViol pisze: Nie wiem czy wiesz, ale np. we Francji AK studiuje się na uczelni artystycznej, a projektant potem ściśle współpracuje z ogrodnikiem (ew. architektem) , bo to są dziedziny uzupełniające się :) I podobno na zachodzie wizualizacje odręczne zaczynają być w cenie.
Zawsze wizualizacja "ręczna" jest w cenie , bardziej oddaje realistyczny wygląd ogrodu niż ta komputerowa :wink:
LaViol pisze:
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Wiadomo, kto płaci ma rację ;)
A ja, póki co, lubię poniedziałki :D
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Witaj Piotrek Masz bardzo zadbany trawnik to komentarz mojego męża :heja ogólnie ładna działeczka;-)Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze z 10 lat i dopiero będzie "znośny" :;230 ale dziękuję Wam :)

Z serii ciekawostki :

Obrazek
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Świetne te plany, podoba mi się też staw :) ;:3
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36

Post »

O !! Jak romantycznie!
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

Zarąbiste te plany ;:oj o widoku stawu nie wspomnę bo słów mi brakuje
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

PiotrekP :wit W wątku zrobiło się profesjonalnie i to dla mnie czarna magia :;230 . Natomiast dla mnie ciekawa fotka podświetlonych roślin nad stawem .Dziękuję za pozdrowienia dla córki ;:196 ,przekażę jak będzie w domu w środę wieczorem .Widzę ,że jesteś bardzo zapracowanym człowiekiem .Myślę że praca we własnym ogrodzie daje Ci odskocznię i radość :D Tu zapewne możesz realizować swoje pomysły i marzenia :heja
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Piotrku, wodna iluminacja daje efekt powalający ;:215 Lampki podpięte pewno jakimś kabelkiem do prądu? Marzę o czymś takim, ale solarnym ;:173 czy to aby w ogóle możliwe??
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zeberka4, dziękuję za wizytę i za miłe słowa , zapraszam częściej :)

KLEO1, romantycznie ? postaram się zrobić fotkę w nocy , ta była robiona wieczorkiem :D

davussum, jak widać na zdjęciu lilie pięknie rosną w rybich odchodach , mimo że staw jest izolowany folią to rośliny są posadzone swobodnie w podłożu co odwdzięcza nam się na ich kwitnieniu. Niedługo dam zbliżenie kwiatu :)

Ewiczka52, myślałem że już było profesjonalnie ;:202 , nie no żartuję oczywiście :;230 . Moim marzeniem jest wykopać sobie staw, a w nim basen z naturalnym filtrem , ale do tego trzeba niezłych środków finansowych których chyba każdemu brakuje :)

anabanana, oświetlenie podłączone szeregowo , to najprostszy zestaw Aquaela 4x10W. Postaram się wstawić więcej fotek tego podłączenia. Przydał by się jeszcze jeden taki zestaw aby podświetlić drugą stronę oczka. Są takie lampki podwodne solarne, są niestety kilka złoty droższe ale o efekcie nic Ci nie powiem ponieważ ich nie testowałem :roll: , takie zabawki jak i sprzęt ogrodniczy zawsze kupuję tylko zimą. Powód? ceny są o 60% niższe niż w sezonie :wink:
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Dzięki za dobrą radę - już wiem, co dostanę w tym roku pod choinkę :;230
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”