Mój azyl
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój azyl
Najlepsze życzenia
Pojaw się na dłużej, dawno nie rozmawiałyśmy 
- ewarb
- 500p

- Od: 9 lut 2012, o 14:20
Jestem obecna. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, Ewa piękne wspomnienia minionego sezonu.
- ewamaj66

Ewa, to gdzie grasujesz, skoro Cię nie widuję?
Ja może za bardzo jestem małomówna, ale swój ogrod pokazywałaś...no? Kiedy? 
- ewarb
- 500p

Niedługo coś pokaże, przeprowadziłam się do nowego domu i nie mogę nic znaleźć. Karta od aparatu gdzieś wsiąkła, kabel też ale się staram jakoś odnaleźć.
- ewamaj66

A co z ogrodem? Miałaś w nim bardzo dużo pięknych rabat. W jakim domu teraz mieszkasz? Wyobrażam sobie, w jakim zamieszaniu funkcjonujesz-przeprowadzka to jak male trzęsienie ziemi 
- ewarb
- 500p

Ewa właśnie przeprowadziłam się tam gdzie mój ogród, bo najpierw urządzałam ogród, a potem budowałam dom. Działka ma 40 arów więc nie kolidowało jedno z drugim.
- ewamaj66

Ale świetnie
Bałam się, że tzw. okoliczności życiowe zmusiły Cię do przeprowadzki nie wiadomo gdzie, a ogród został porzucony. Ciekawa jestem zmian, jakie zaszły na rabatach 
- ewarb
- 500p

Ewa na rabatach za dużo zmian nie zaszło, nie miałam do tego głowy. Rok 2012 był najgorszym rokiem w moim życiu, ale teraz czekam na wiosnę i czuję się coraz mocniejsza. Zrobiłam parę zdjęć ale nadal nie mam jak pokazać, bo nie zakupiłam karty i nie znalazłam kabla do aparatu. Za to u Ciebie piękne wspomnienia minionego roku, róże cudowne.
- ewamaj66

Przykro dowiadywać się, że komuś się nie układa
Jedyna pociecha, że może najgorsze już minęło
Jestem w ogóle przeszczęśliwa, że mam zapas zdjęć do oglądania. Pogoda nieco dołująca, w ogrodzie jeszcze się nie popracuje, a lato jakby bliżej
Planuję wyjście do ogrodu jutro-pod warunkiem, że pogoda będzie przyzwoita, bez deszczu i wiatru.
Jestem w ogóle przeszczęśliwa, że mam zapas zdjęć do oglądania. Pogoda nieco dołująca, w ogrodzie jeszcze się nie popracuje, a lato jakby bliżej
- ewarb
- 500p

Ja też jutro planuję wyjście do ogrodu, pozostało mi jeszcze parę krzewów do obcięcia. Hortensje połamał mi mokry śnieg -ale tylko wierzchołki i postanowiłam je obciąć. Więcej nie zostawię ich nie obciętych na zimę śnieg je zniekształcił i połamał, aż serce bolało od tego widoku.
- ewamaj66

Patyki wetknij na wszelki wypadek od razu do wody, to podobno doskonały termin do ukorzeniania. Sama moczę hortensjowe patyki od końca listopada
Do wody dodaj trochę węgla drzewnego. Wszystko, co się ukorzeni, może trafić na rabaty albo na wymianę. A jeśli się nie ukorzeni-trudno 
- gracha
- 1000p

- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Jeszcze raz przejrzałam Twój wątek i jestem zakochana w tych bukietowych hortensjach,możesz podpowiedzieć,gdzie je kupować,słyszałam że można je rozmnażać z patyczków czy z liści ,wiesz coś o tym

- ewarb
- 500p

Ewa próbowałam z patyków, jedynie Anabell łatwo się ukorzenia reszta tylko z odkładów. W zeszłym roku zakupiłam kilka nowości w tym dwa rodzaje dębolistnych. Niestety z patyków pięknie startowały, ale potem klapa.
- gracha
- 1000p

- Od: 23 maja 2012, o 21:49
Właśnie wyskoczyła odpowiedź przed moim pytaniem ,jak by Ci się ukorzeniły hortensje Ewo chętnie od Ciebie kupię
-- 4 sty 2013, o 21:15 --
To może podpowiesz gdzie kupowałaś sadzonki, w szkólce czy na allegro
-- 4 sty 2013, o 21:15 --
To może podpowiesz gdzie kupowałaś sadzonki, w szkólce czy na allegro
- ewarb
- 500p

Witaj gracha hortensje bukietowe najlepiej rozmnaża się z odkładów, tzn. przysypuje się dolne gałązki ziemią tak żeby wierzchołek wystawał i usuwa się listki w miejscu przysypanym ziemią. Nowe sadzonki przesadza się w następnym roku.