Moja działka
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka
Wiesz Halinko jak to jest, nie chcę się kłócić z najbliższymi sąsiadami. O jej poczynaniach przypadkowo dowiedziała się pani prezes ROD, bo akurat robiła kontrolę i sama zwróciła uwagę, że mam
popalone rośliny. Miała wezwać sąsiadkę na rozmowę, ale czy to zrobiła nie wiem.
popalone rośliny. Miała wezwać sąsiadkę na rozmowę, ale czy to zrobiła nie wiem.
- ZosiaM

- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
galtonia biaława widzisz Lidziu bardzo mi się podoba a teraz wiem nazwę więc wiem co ma szukać po sklepach dzięki 
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- slila1

Zosiu , jak moja dobrze przezimuje w piwnicy, to wyślę Ci wiosną kilka cebul.
- ZosiaM

- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
jesteś cudowna 
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Lidziu miałam kiedyś dyptam nawet dwa krzaki, niestety nie doczekałam się kwiatów bo mi oba padły a ma takie ładne.
- slila1

Danusiu, ja jeszcze trzy lata temu miałam dwa krzaki różowy i biały. Teraz mam tylko różowego. Biały był ładniejszy i mocniej się rozrastał. Niestety moja działka od pewnego czasu jest notorycznie zalewana wodą z górnych działek /chyba zapchane dreny/. Przez te podtopienia straciłam wiele pięknych roślin między innymi tego dyptama. Różowy rośnie w suchym miejscu i ma się na razie dobrze.
dyptam biały
dyptam różowy
dyptam biały
dyptam różowy- bodzia3012

- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Lidziu pięknie Ci kwitnie dyptam
u mnie w ubiegłym sezonie pierwszy raz mi zakwitł różowy,jedna gałązka .Może w tym roku będzie już ich więcej

u mnie w ubiegłym sezonie pierwszy raz mi zakwitł różowy,jedna gałązka .Może w tym roku będzie już ich więcej
Lidziu z tym podmakaniem na każdych działkach jest problem ja mam działkę na spadzie i 3 dreny przez nią a mimo to gdy są obfite ulewy działka jest jak w gąbce i czasami w niektórych miejscach tworzy się nowy ciek.
- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
LIDZIU, jaka ładna jest Twoja działka. I kwiaty, których nie znam. Krwawnik kichawiec, takiego jeszcze nie widziałam. Biały dyptam jest bardzo piękny. Ale cykorię podróżnika przesadzoną z przydroży też mam i bardzo lubię. Czy wiesz, że jej młodych listków można używać do wiosennych sałatek?
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ano można, ale trzeba uważać przy alergiach, może je potęgować.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- slila1

Bożenko witaj, dyptam na pewno Ci się rozrośnie i będziesz miała więcej kwitnących gałązek.
Danusiu u mnie te podtopienia zaczęły się jakieś trzy lata temu. Działka jest położona w dolince i cała spływająca woda z działek położonych wyżej, zlewa się do mnie. W niektórych miejscach zaczęło już pojawiać się sitowie, niedługo będę pewnie mogła uprawiać ryż. W tym roku muszę wystąpić do zarządu z prośbą o rozpoczęcie prac odwodnieniowych.
Irminko witam i cieszę się, że zechciałaś mnie odwiedzić. Ja już też zwiedziłam Twój wiejski ogródek. Jest śliczny
.
Grażynko nie wiedziałam, że cykoria może uczulać. Dobrze, że nie jestem uczuleniowcem, bo bardzo ją lubię i pozwalam jej się wysiewać.
-- N, 8 sty 2012, 22:59 --

kosmos
Danusiu u mnie te podtopienia zaczęły się jakieś trzy lata temu. Działka jest położona w dolince i cała spływająca woda z działek położonych wyżej, zlewa się do mnie. W niektórych miejscach zaczęło już pojawiać się sitowie, niedługo będę pewnie mogła uprawiać ryż. W tym roku muszę wystąpić do zarządu z prośbą o rozpoczęcie prac odwodnieniowych.
Irminko witam i cieszę się, że zechciałaś mnie odwiedzić. Ja już też zwiedziłam Twój wiejski ogródek. Jest śliczny
Grażynko nie wiedziałam, że cykoria może uczulać. Dobrze, że nie jestem uczuleniowcem, bo bardzo ją lubię i pozwalam jej się wysiewać.
-- N, 8 sty 2012, 22:59 --

kosmos- irminka

- Od: 7 lut 2010, o 19:08
LIDZIU, onętki to jedne z moich ulubieńców. Ale moje są trochę mniej dekoracyjne, może to jakieś starsze odmiany. Chciałabym nie wyrzekając się tych, które są u mnie od zawsze, znależć nasiona pełnych "motylków". Cieszę się, że mój ogródek przypadł Ci do gustu. Zanim przeprowadziłam się na wieś, także miałam działkę, głównie kwiatową, z niej wzięło się moje zauroczenie ziemią, roślinami i naturą 
- slila1

- hala67

- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Lideczko znasz może nazwę swojego powojnika:

Wrócę jeszcze na chwilę do dyptamu. Wymaga gleby głęboko uprawionej, piaszczysto-próchnicznej, wapiennej /najlepiej podsypać mu garść dolomitu/, o niewielkiej wilgotności oraz słonecznego stanowiska /najlepiej w pełnym słońcu/.

Wrócę jeszcze na chwilę do dyptamu. Wymaga gleby głęboko uprawionej, piaszczysto-próchnicznej, wapiennej /najlepiej podsypać mu garść dolomitu/, o niewielkiej wilgotności oraz słonecznego stanowiska /najlepiej w pełnym słońcu/.
Pozdrawiam Hala