Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Post »

Walerio może być, że takich błędów nikt na razie nie popełnia :;230 Masz może jakiś "grzeszek" do opisania ;:131
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Do grzechów ciężko przyznawać się, ale zawsze coś się znajdzie. Za dużo nasiałam i nasadziłam pomidorów, teraz zastanawiam się, czy ich pielęgnacja mnie nie wykończy.
Waleria
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A ja właśnie wyobraziłam sobie tego szpaka, jak pogwizdując ogląda sobie paznokcie :;230 .
A żeby było w temacie :wink: : zakup pięknego buczka ( na pierwszy rzut oka było widać, ze podpędzony sztucznie, bo wiotki i cherlawy :wink: ) i wsadzenie do gruntu przed zapowiadanymi przymrozkami w maju. Efekt- buczek przymrożony wyląduje chyba na kompostowniku, i 50 zł w plecy :evil: .
Awatar użytkownika
BassBecia
100p
100p
Od: 15 maja 2012, o 19:26

Post »

To ja się przyznam do posadzenia żywopłotu bez agrowłókniny i teraz co pewien czas muszę go pielić, żeby zielsko go nie przerosło ;:223

Oczywiście po kolejnym pieleniu poszłam po rozum do głowy i zaczęłam wysypywać podłoże trocinami, ale mogę zapomnieć o estetycznej korze jeśli wcześniej jakoś nie wyłożę agrowłókniny.
"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy"-- SENEKA --
Gdzie diabeł mówi "dobranoc"
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniały watek. Pouczające i bardzo przydatne poczytać, bo można się ustrzec zrobienia podobnych błędów.
Poczytałam o trawnikach i chwastnicy jednostronnej, bo to moja obsesja ostatnio.
Proszę dzielcie się swoimi doświadczeniami w walce z tym paskudztwem.
Pojawiła się u mnie na początku maja - nie wiem skąd, ale sądzę, że trochę w tym mojej winy. Po zimie trawa była dość ładna, nawiozłam ją intensywnie - 8kg nawozu na 150 m trawnika. Ewidentnie spaliłam trawę w wielu miejscach, a w tych mieuscach wyrosła właśnie chwastnica. Nie jestem pewna, czy to jest powód. Walczę z tym chwastem zaciekle, chyba skutecznie, koszę nizutko, wyrywam, powoli zanika. Po koszeniu nisko zasycha i umiera. Wyrywam te suche i te które jeszcze żyją. Da się to pokonać, ale trzeba stale strzyc trawnik króciutko i usuwać ją ręcznie.
No i pocieszające jest to, że jest jednoroczna.
Awatar użytkownika
teli
200p
200p
Od: 17 paź 2008, o 10:32

Post »

Ha ..to ja nie jeden taki zakup zaliczyłam , choćby , piękne gatunkowo winogrona , nie przeżyły , mało tego , korzenie wcale nie były rozrośnięte , teraz , prawie wszyscy tak hodują w tunelach , szklarniach , że wszelkie zakupy są ryzykiem , tak delikatne i nie zahartowane ...szok , nawet drzewka owocowe , ;:131

Ja kupuje Mniszek , na trawnik , spryskam i przez jakiś czas ...nie ruszam trawy , w te łyse placki , zasiewam trawkę , podlewam intensywnie i ...po sprawie :D
Carpe Diem...
Debra
200p
200p

Post »

Tylko że Mniszek chwastnicy nie ruszy, o ile wiem. Nie jestem jednak pewna, bo na Forum jest trochę zamieszania wokół tego badziewia - mam na mysli chwastnicę.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16

Post »

Chwastnica jednostronna należy do rodziny wiechlinowatych czyli jest jednoliścienna. Dlatego Starane czy Mniszek go nie ruszą, bo działają na dwuliścienne.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Debra
200p
200p

Post »

LaViol - wiem, to jest trawa w trawie i dlatego to jest największy koszmar. Moja jedyna nadzieja, że jednak ona jest jednoroczna.
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Debra, widzę, że wiesz :) dlatego odpowiedziałam, nie konkretnie Tobie, a ogólnie.
Jeśli masz gdzieś w pobliżu pola uprawne to może wracać, nawet jeśli nie dopuścisz do ponownego wysiana się u Ciebie. Jest rośliną synatropijną czyli "łazi" za człowiekiem. "Robiąc" dziury w trawniku stworzyłaś jej dogodne warunki.
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Debra
200p
200p

Post »

LaViol - synantropijną, ale nie jestem tego pewna, bo jednak bardziej odnosi się to do zwierząt. Poza tym nie zrobiłam dziur, trawnik cały czas bardzo intensywnie rośnie, jest bardzo zwarty, wywrywam pojedyncze 'kły'. Nie mam pól uprawnych w pobliżu, moja działka jest w środku miasta, obok, za ekranem trasa Mostu Północnego :(
Jedyne co przychodzi mi do głowy to trawnik z sąsiedniej działki. Był siany jakoś tak w tym czasie. Pytałam co to za trawa, dowiedziałam się, że trawnikowa :(
Tyle, że u sąsiada na razie normalna trawa ... pewnie do czasu....
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Oczywiście synantropijna, przepraszam, literówka się wdała :)
Ten termin odnosi się i do zwierząt i do roślin. Chwastnica jest chwastem synatropijnym, a dokładnie segetalnym dlatego pytałam o pola w okolicy. Pisałaś o prawdopodobnie wypalonych dziurach w trawniku dlatego użyłam zwrotu "zrobiłaś".
Nasiona być może przywiało od sąsiada. Trawa trawnikowa to bardzo szerokie pojęcie ;) Być może kupił trawę pastewną i była tam chwastnica? A może wyrosła z tzw. banku nasion w glebie. Wiele nasion ma wieloletnią zdolność kiełkowania i tylko czyhają na takie okazje. A może wiatr przywiał? Ja mam galtonie i jakąś różę nie wiadomo skąd :D
Debra
200p
200p

Post »

Mnie już jest wszystko jedno skąd ona, tylko chciałabym mieć pewność, że uda sie tego pozbyć skutecznie. Założyłam nawet wątek o chwastnicy, żeby w jednym miejscu mogły byc zebrane wiedza i doświadczenie na temat tego chwasta, tak trudnego do usunięcia.
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03

Post »

:;230 :;230 He,he,he.Pewne to podatki i śmierć-banalne,ale prawdziwe.
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p

Post »

Znaczenie pochodzenia ważne jest o tyle, że może podpowiedzieć czy problem będzie nawracał czy nie.
Przy roślinach jednorocznych niedopuszczenie do rozsiania nasion jest najważniejsze, więc twoje działania powinny być w dużym stopniu skuteczne. Jeśli jednak gdzieś w pobliżu chwastnica zagnieździła się nie niepokojona to może powracać.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”