Moje ukochane kwiatuszki :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewelina B
500p
500p
Od: 10 lip 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje ukochane kwiatuszki :)

Post »

meandrzejew pisze:

:wit Ewelino,
Od południa patrzę na twoje cuda fiołkowe i napatrzeć się nie mogę (a jestem dopiero w połowie stron :) ).
Gratuluję tak pięknych fiołków (tak, tak dopadła mnie fiołkoza, ale nad ładnym storczykiem też się potrafię uśmiechnąć).
Mam pytanko: na komodzie jest ukorzeniający się listek z białą obramówką oraz na samej górze kwitnący na niebiesko fiołek - znasz może ich nazwy?
Bardzo mi się spodobały i chcę je wpisać na listę chciejstw (niedługo święta, więc trzeba napisać list do mikołaja :wink: ).
Witaj :D
Listek z białą obwódką to Ness Orange Peoke
A Ta kulka kwitnąca to mój fiołek przemysłowy z Kauflandu, nazwany przez mojego synka Boluś. Mam sadzonki do oddania, już parę znalazło nowy dom :). Więc jak będziesz nadal chcieć to jedną Ci zarezerwuję, tylko to zwykły kundelek o dużych kwiatuszkach, żaden odmianowy.

Tereska jesteś niezastąpiona :D. Tylko jak on już ma te rozetki to poczekam aż troszeczkę podrosną jeszcze :D, mama chciała ta odmianę :P , :;230 ... to niech troszkę podrosną.
A i lupkę może mój mąż ma, tylko muszę się psychicznie do tego nastawić, czy chcę pooglądać roztocza ;:223 .
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

:wit

Kochana zatopiłam się w świecie fiołkowym pięknie wygląda ta Twoja kolekcja fiołkowa ;:108 ;:180
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino,
Ja z odmianowych, to mam tylko małego kwiatuszka, który siedzi obok i szczerzy zębole :).
A Boluś mnie urzekł swym kwieciem i już za pamięci dopisuję się do listy oczekujących na to cudo.
Dzięki Ci za podpowiedzi odnośnie cudnych przezroczystych "doniczek". Chciałam jutro lecieć do kwiaciarni kupić maleńkie doniczki, ale teraz zmieniłam plan - lecę do marketu po kielonki i jakieś żarełko w przezroczystych pojemniczkach na peperomkę.
I grucha dostanie drugie życie, a miałam zamiar ją wyeksmitować do kosza - użyłam raz i na tym się skończyło.
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Ewelinko.
Ohohoh..... ile masz pięknych sadzone czek fiołeczków ;:138
A dorosłe fołaski pięknie kwitną ;:108
Królowa jednej nocy pięknie się rozrasta :heja
Ja to się dziwię Ewelinko jak wy Kobietki dajecie radę chodzić w tak wysokich szpilkach jestem pełen podziwu ;:63
A i muszę wychwalić żę bardzo ładnie pomalowałaś pazurki ;:180
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ewelina B
500p
500p

Post »

Dziękuję Wam ślicznie :D

Adasiu :oops: przyznam, że to był tylko test nowego koloru, nie starałyśmy się z koleżanką :oops:

meandrzejew 1 listek Bolusia dał mi sześć sadzonek.. rozdałam... teraz kolejny ma tyle samo :shock: , więc jedna już jest twoja. Szkoda, że jest już tak zimno, bo trochę miejsca by mi się zrobiło na parapecie ;:224

agarow78 :wit mam nadzieję, że przetrwają zimę. Teraz niestety już fiołeczki udają się na spoczynek zimowy. Boluś zwyklaczek za to na przekór w pełnym rozkwicie.
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

Ewelinko to powiem że ciekawy kolorek pięknie wam to wyszło ;:138
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

Cieszę się, że tu zajrzałam :D Rozkosz dla moich spragnionych koloru oczu ;:138
Awatar użytkownika
Ewelina B
500p
500p

Post »

Naoglądałam się Vand... Poczytałam, dam radę :P. Tylko poczekam na karnisz w "oknie storczykowym" ;) (W przyszłości storczykowo- skrętnikowo- fiołkowo miniaturowym; tak, tak ja już mam wszystko obcykane co i jak będzie:P) M udobruchany po kupnie cambrii.
A na razie Falki :)
Burgundowy niespodzianek z przecenki i 5 buziek po przedłużeniu pędu
Obrazek

I różowy z Ikei, odpoczywał od końca maja. Stary pędzik jeszcze żywy, wypuścił drugiego. Jest jakby cieniowany w strone brzegów i ma w środku ciemniejsze różowe kropeczki. Nie mogę znaleźć podobnego w necie.
Obrazek

Ps. Lepiej podcinać pędy, czy zostawiać po przekwitnięciu?
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Jeśli pęd jest "żywy" to nie obcinaj...choć różne teorie krążą....ja wypraktykowałam,że pędy lubią się "obudzić" nawet po dłuższym czasie .Obetnij tylko ,jeśli jest suchy.
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

No pewnie, że nie odcinaj. Storczyk sam się pozbywa tego, co mu nie jest potrzebne. Poza tym, może doczekasz się keiki :wink: W każdym razie- jak go jeszcze nie zasuszył, to znaczy, że mu potrzebny...
Awatar użytkownika
Ewelina B
500p
500p

Post »

:wit Dzięki dziewczynki. Spotkałam się już z trzema teoriami:
a) obciąć za trzecim żywym oczkiem
b) obciąć nisko za pierwszym oczkiem ( tak zrobiła ciotka szefowej u nas w pracy i jakoś cholewka nic się te storczyki nie ruszają :/ )
c) teściowa ani kawałeczka nie obcina i jeden falek w tym roku wynagrodził ją 43 kwiatuszkami na dwóch pędzikach rozgałęzionych :shock: (tylko nie wiem czy wtedy nie odpoczywa dłużej)
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Wybierz c...chyba ,że pęd jest suchy...
Opcję a też spotkała i kiedyś stosowałam...no i się nie rozgałęziały.
Awatar użytkownika
Ewelina B
500p
500p

Post »

Dziękuję Renatko za podpowiedź :))), masz już duuuże doświadczenie ze storczykami.

U mnie się coś wreszcie ruszyło :tan . Nowe nie przewiewające okienko, kaloryfer podkręcony :D i....... :tan :tan :tan
pierwszy dzieciaczek z tzw mojej drugiej partii, czyli z listka od Zosi ;:138 . Sadzonka zapowiada się na wielką i piękną jak i lliścior :D. Na zdjęciu może nie widać, ale już mi się podoba :P. Dostałam już ukorzeniony listek, chyba sea shell ????? Ale nie jestem pewna, bo zgubiłam karteczkę. Wsadzony koło 24 września, jakoś tak... Czyli teoria, że od korzonka do sadzonki upływają 2 miesiące sprawdziła by się.
Obrazek
Ale super, wczoraj jeszcze jej nie było.

A jak ja się będę cieszyć jak sobie nowość sama od korzonków wyhoduję :P
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

Ale Ci fajnie... ło matko, ile ja jeszcze będę musiała czekać, żeby u siebie takiego optymistycznego widoku uświadczyć...
Gratuluję, kochana, pierwszego dzieciaczka i oby następne poszły w ślad za nim ;:138 A sadzoneczka faktycznie się pięknie zapowiada ;:108
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Ewelinuś ;:138 ;:138 Jesteś bardzo zdolna laska , jeszcze troche a nas zaskoczysz piękną kolekcja . :tan
Storczyka zazdroszczę Ci tak pozytywnie . ;:224 ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”