Też mam taką samą sytuację z pączkami. Jak na razie pogoda u mnie nie taka zła więc mogę je zostawić w ziemi. Jak przyjdą cięższe dni to wykopie i dam do garażu a w dzień będę wystawiać na słoneczko ( o ile będzie). Jeśli dasz je do domu to będziesz musiała zapewnić duuużo światła, żeby nie zrzuciły pączków.,Jeśli Twoja czerwona to sanguinea, to bez obaw na razie możesz ją trzymać na dworze. Jest z gruby chłodnolubnych i zimne noce jej nie szkodzą wręcz przeciwnie. Moje zimne teraz dopiero zaczęły wyglądać normalnie. Chłód im służy
Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
- tom_mix
- 500p

- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Datura--praktyczne porady cz.2
Jeśli wiem że mam racje to tak
Też mam taką samą sytuację z pączkami. Jak na razie pogoda u mnie nie taka zła więc mogę je zostawić w ziemi. Jak przyjdą cięższe dni to wykopie i dam do garażu a w dzień będę wystawiać na słoneczko ( o ile będzie). Jeśli dasz je do domu to będziesz musiała zapewnić duuużo światła, żeby nie zrzuciły pączków.,Jeśli Twoja czerwona to sanguinea, to bez obaw na razie możesz ją trzymać na dworze. Jest z gruby chłodnolubnych i zimne noce jej nie szkodzą wręcz przeciwnie. Moje zimne teraz dopiero zaczęły wyglądać normalnie. Chłód im służy
Pozdrawiam Tomek
- izabela skula
- 1000p

- Od: 3 sie 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wiesz, kupiłam ją na bazarze jako sanguienee, ale dopóki nie zakwitnie to nie będe miała pewności. A co zrobic z wariegatą, ona jest chyba delikatniejsza?
- tom_mix
- 500p

Jeśli kupiłaś ją na bazarku to sprawdź czy ma ząbkowate liście. Najlepiej zobacz w intendencie jakie sanguinea ma liście i porównaj. Często jako sanguinea są sprzedawane zwykłe datury
Czy variegata jest bardziej wrażliwa od innych? Sam nie wiem, mam ja pierwszy rok. Chyba jednak można ją potraktować jak inne datury
Czy variegata jest bardziej wrażliwa od innych? Sam nie wiem, mam ja pierwszy rok. Chyba jednak można ją potraktować jak inne datury
Pozdrawiam Tomek
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 paź 2010, o 20:12
variegata ta zwykła tylko wolniej rośnie od chwaścików poza tym bez różnicy
Teściowa ma ją już ok 10 lat i zimuje w dość jasnej piwnicy bez żadnego problemu
Teściowa ma ją już ok 10 lat i zimuje w dość jasnej piwnicy bez żadnego problemu
- tom_mix
- 500p

Patrzcie co dzisiaj przypadkowo znalazłem

Najpierw myślałem że to kwiaty, ale po dotknięciu od razu wiedziałem że coś jest nie halo

Najpierw myślałem że to kwiaty, ale po dotknięciu od razu wiedziałem że coś jest nie halo
Pozdrawiam Tomek
Zapowiadają Ci się nasionka 
- nitka55
- 500p

- Od: 26 sty 2010, o 20:40
- tom_mix
- 500p

Ewa,
a na jakiej masz te nasionka? Dziwnie wygląda ta torebka, taka na końcu cienka
Moje już są dość grubaśne, i nie wiem czy ich już nie odciąć. Jedyne co mnie powstrzymuje to pogoda. Jak na razie jest jeszcze ładnie, no ale niedługo już chłody
Na tych co się da to zostawię, a resztę odetnę i wysuszę lekko, wysieję. Nie wiadomo jaka żywotność będzie tych nasion.
Moje już są dość grubaśne, i nie wiem czy ich już nie odciąć. Jedyne co mnie powstrzymuje to pogoda. Jak na razie jest jeszcze ładnie, no ale niedługo już chłody
Pozdrawiam Tomek
- zjawka

- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Macie piękne nasienniki ... nie zapowiadają mrozów to może się uda

Może tym razem utrzyma pączki
Exotic
SS
Przeniesiona już w bardziej słoneczne miejsce i przedszkole

Może tym razem utrzyma pączki Exotic
SS
Przeniesiona już w bardziej słoneczne miejsce i przedszkole

-
agnieszkar1978

- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Co do nasionek.TO ja powiem tak. Znalazłam dwie torebki z nasionkami rok tem na daturze.
Nie wiedziałam co zrobić.Jedną torebeczke otworzyłam i podsuszyłam nasinka. Druga zostawiłam na daturce aż do wiosny. Efekt taki nasionka wysuszone nie wzeszły bo skorupa zrobiła sie za twarda mimo moczenia.
Te pozostawuine na daturce w skorupie wzeszły po dwóch dniach bo miały miekką skorupke.
Nie wiedziałam co zrobić.Jedną torebeczke otworzyłam i podsuszyłam nasinka. Druga zostawiłam na daturce aż do wiosny. Efekt taki nasionka wysuszone nie wzeszły bo skorupa zrobiła sie za twarda mimo moczenia.
Te pozostawuine na daturce w skorupie wzeszły po dwóch dniach bo miały miekką skorupke.
- mirdem

- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Na zakończenie sezonu podwójne moje , myślicie , że one tak późno kwitną , bo młode ?

Phenomenal
Lady Velvet
Co zrobić , żeby w nastepnym sezonie zaczęły wcześniej?

Phenomenal
Lady VelvetCo zrobić , żeby w nastepnym sezonie zaczęły wcześniej?
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
Ogródkowy galimatias - aktualny
- nitka55
- 500p

- Od: 26 sty 2010, o 20:40
Tomciu nasionka te są na różowej ale mam również na białych .Jest faktycznie cienka może za młoda albo jeszcze nie .......tom_mix pisze:Ewa,a na jakiej masz te nasionka? Dziwnie wygląda ta torebka, taka na końcu cienka
![]()
Moje już są dość grubaśne, i nie wiem czy ich już nie odciąć. Jedyne co mnie powstrzymuje to pogoda. Jak na razie jest jeszcze ładnie, no ale niedługo już chłodyNa tych co się da to zostawię, a resztę odetnę i wysuszę lekko, wysieję. Nie wiadomo jaka żywotność będzie tych nasion.
- tom_mix
- 500p

Anetko, moja PP i SS jest na podobnym etapie z pąkami
Jakby się to dało tak troszeczkę przyspieszyć
Mirka, moja Pink Perfection dopiero teraz rozwija kwiaty
a ma już 3 rok u mnie za sobą. Nie podcinaj ich zbyt nisko, to też opóźnia kwitnienie. Możesz też wcześniej zasilać wysoko potasowymi i fosforowymi nawozami.
Ewo, moja na różowej wygląda całkiem inaczej i jest jeszcze taka owłosiona troszeczkę.
Chyba nie jest za młoda jak już ma małe
Z resztą osiągnęła już dojrzałość skoro pokazała.... kwiaty 
Mirka, moja Pink Perfection dopiero teraz rozwija kwiaty
Ewo, moja na różowej wygląda całkiem inaczej i jest jeszcze taka owłosiona troszeczkę.
Chyba nie jest za młoda jak już ma małe
Pozdrawiam Tomek
- misiaczekm

- Od: 31 paź 2009, o 19:32
Moje datury już przycięte na zimę, ja mam zamiar trzymać je pod schodami (bez zabudowy) w korytarzu. Czyli i jasno i ciepło. Zobaczymy.zjawka pisze:variegata ta zwykła tylko wolniej rośnie od chwaścików poza tym bez różnicy
a propos przechowania na zimę datur
nie mam w tym doświadczenia bo to mój pierwszy sezon
czy jeśli je przytnę i schowam do pomieszczenia gdzie jest chłodno i całkowicie ciemno przez 24 na dobę
to im nie zaszkodzi ??
i jak je podlewać podczas tego przechowywania ??
nie mam w tym doświadczenia bo to mój pierwszy sezon
czy jeśli je przytnę i schowam do pomieszczenia gdzie jest chłodno i całkowicie ciemno przez 24 na dobę
to im nie zaszkodzi ??
i jak je podlewać podczas tego przechowywania ??