(a Alusia kupiła mi cisa, podobno Dovastonii Aurea! Aluś, dzięki!
ogród Agaty (sure) - cz.2
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: ogród Agaty (sure) - cz.2
I na pociechę wybrałam się do szkółek okolicznych, wrociłam z białą liatrą, irgami i hostą, również kwitnącą na biało.. ;)
)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
a jednak pojechałaś
białe liatry to coś czego mi brakuje 
będą zdjęcia?
będą zdjęcia?
- Jule

- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bialej Liatry zazdraszczam, ja sobie w przyszlym roku zapodam taka.
a propos irg, to moje przy tarasie mnie przerazaja. Niby Majory ale rosnal dziwnie krzewiasto i nad wyraz szybko
mam ich 6 szt i jak tak dalej pojdzie, to na jesien bez nozyc elektrycznych nie podchodz. Dziwie sie tym, bo mam dodatkowo 2 szt majorow od ogrodnika przed domem i sa calkiem plaskie tz rosnal calkiem plozaco.... nie wiem co o tym myslec.
a propos irg, to moje przy tarasie mnie przerazaja. Niby Majory ale rosnal dziwnie krzewiasto i nad wyraz szybko
- Sure

Aga, zdjęcia w deszczu? To brzydko będzie, może jutro sie przejaśni?
Jule, to pewnie jakieś inne badylki są, irg jak mrówków. Dzisiaj zakupiłam dwa Majory, bo mi się pod ścianą nie przyjęły i trzy rozkrzewione, te ostatnie rosną wysoko, do 2 metrów, a listki maja podobnej wielkości.
A dlaczego biała na przyszły rok? Właśnie zabiera się do kwitnięcia, ładna będzie!
Jule, to pewnie jakieś inne badylki są, irg jak mrówków. Dzisiaj zakupiłam dwa Majory, bo mi się pod ścianą nie przyjęły i trzy rozkrzewione, te ostatnie rosną wysoko, do 2 metrów, a listki maja podobnej wielkości.
A dlaczego biała na przyszły rok? Właśnie zabiera się do kwitnięcia, ładna będzie!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
chodziło mi o to, czy będą w ogóle ;) niektóre rośliny po deszczu wyglądają pięknie, z delikatnymi kroplami... ale ja już mam dość opadów, pragnę słońca!
- Sure

W ogóle to na pewno będą, szczególnie, gdy liatry rozkwitną, bo jeszcze nie zaczęły. I liczę, że rzeczywiście będą białe. Jeśli później nie będzie lało, zabiorę się za sadzenie. Pod irgi muszę wykarczować chwasty, w tydzień urósł łan!
A zakupy zrobiłam w pobliżu, do Franka nie dojechałam, zniechęciło mnie 80 km w deszczu. Za to Ala natknęła się na mojego cisa Dovastonii Aurea, jeśli go w szkółce dobrze rozpoznali (nie był podpisany), to jestem szczęśliwa - nareszcie!
(na razie rozpalam w kominku, coby kota wygrzać, bo kicha)
A zakupy zrobiłam w pobliżu, do Franka nie dojechałam, zniechęciło mnie 80 km w deszczu. Za to Ala natknęła się na mojego cisa Dovastonii Aurea, jeśli go w szkółce dobrze rozpoznali (nie był podpisany), to jestem szczęśliwa - nareszcie!
(na razie rozpalam w kominku, coby kota wygrzać, bo kicha)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
wiesz co, z tym kominkiem to Ty masz pomysł! do tego kieliszek czerwonego wina i prawie jesień ;)
to o zdjęcia się z góry uśmiecham... z ciekawością obejrzę zwłaszcza cisa.
to o zdjęcia się z góry uśmiecham... z ciekawością obejrzę zwłaszcza cisa.
- Sure

kominek polecam, u nas jest nie więcej, niż 15 stopni!
cis troszkę później, musimy się umówić na odbiór (ja to chętnie z przeglądem ogrodu Ali, bo piękny)
cis troszkę później, musimy się umówić na odbiór (ja to chętnie z przeglądem ogrodu Ali, bo piękny)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
u mnie 12-14 stopni, także też bardzo zimno, niewykluczone że rozpalę z kominku - koty będą zachwycone...
skończyliśmy niedawno przygotowywać rabatę pod róże, usypaliśmy ziemię, zaznaczyliśmy granicę z trawnikiem... tylko że nadal nie mam wybranych róż
skończyliśmy niedawno przygotowywać rabatę pod róże, usypaliśmy ziemię, zaznaczyliśmy granicę z trawnikiem... tylko że nadal nie mam wybranych róż
- Sure

A to dobre, u mnie zazwyczaj jest odwrotnie!
znaczy - kupuję coś przepięknego, a potem głowię się, gdzie posadzić! ;)
znaczy - kupuję coś przepięknego, a potem głowię się, gdzie posadzić! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
ja zwykle też w tej samej kolejności działam ;) teraz ciągle nie mogę się zdecydować jak ta rabata ma wyglądać i jakie odmiany posadzić, już nie mówiąc o tym gdzie kupić te, które sobie wynotowałam... w sklepach widzę same NN, podpisane jedynie 'róża parkowa, pnąca, rabatowa' etc.
- Jule

Su, ja wiem ze tych irg jak mrowkow ale ja specjalnie dammery-majory kupowalam, bo duzych nie moge miec - do tego mialo sluzyc za zadarnienie
na doniczkach jak byk bylo napisane dammera - major
No nic albo będę chlastac na wysokosc albo przyjdzie mi przesadzic przed dom
Liatrow na razie nie zakupuje, bo moje rozowe zaczynaja wylazic ale nie wiem ile sie uchowalo z tych 10-ciu. Jak będę wiedziec jakie duze sa, to albo dokupie do nich biale albo wymienie na biale.
U mnie zimno nie jest tak strasznie - 18 stopni ale tak jakos jesiennie dziwnie brrrr
Liatrow na razie nie zakupuje, bo moje rozowe zaczynaja wylazic ale nie wiem ile sie uchowalo z tych 10-ciu. Jak będę wiedziec jakie duze sa, to albo dokupie do nich biale albo wymienie na biale.
U mnie zimno nie jest tak strasznie - 18 stopni ale tak jakos jesiennie dziwnie brrrr
- Sure

Aga, czasem mają plakietki ze zdjęciem, co dużo daje. W ogóle to mnie trochę denerwuje, nawet u ogrodnika nie wiadomo, co się kupuje, jaka odmiana...
Myślisz o jakiejś jednolitej kolorystycznie, czy wielokolorowej?
Jule, chlaśnij irgi, wsadź w doniczki, przydadzą się ;)
Ok, faktycznie, jak policzysz, ile masz liatr, to zdecydujesz. Ja robię podobnie, właśnie je "przymierzam" do rabatki. Zakupiłam dwie i zobaczę, jak będą wyglądały. One się trochę rozrosną, przypuszczam?
Myślisz o jakiejś jednolitej kolorystycznie, czy wielokolorowej?
Jule, chlaśnij irgi, wsadź w doniczki, przydadzą się ;)
Ok, faktycznie, jak policzysz, ile masz liatr, to zdecydujesz. Ja robię podobnie, właśnie je "przymierzam" do rabatki. Zakupiłam dwie i zobaczę, jak będą wyglądały. One się trochę rozrosną, przypuszczam?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- Jule

Jak bedzie im dobrze, to nie tylko troche sie rozrosnal
Ale taki busz w jednym miejscu jest ladny. One nie sa przeszkadzajace, mozna dosadzic je do jakis konkretniejszych kwiatow czy krzewow. Mysle ze z iglakami by ladnie wygladaly - u mnie rosna wlasnie pod duzym iglakiem.
- Sure

Przymierzyłam do cisa kolumnowego, ładnie im. Ale jeszcze nie posadzone, na chwilę wyszłam, bo nie padało. Zdążyłam posadzić 3 irgi rozkrzewione i 2 Major, wyrwać chwasty z ich terenu i wybłocić się niemożliwie. A doniczki trzeba było pociąć, korzenie przerosły na zewnątrz, oczywiście się przy tym uszkodziły i pewnie rośliny to odchorują.. 
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4