Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Często kupuję rośliny a później mam dylemat gdzie je wsadzić bo np. miejsca ocienione są zajęte.
jarek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten sam błąd popełniam co Jarek, najczęściej kupuję krzewy ozdobne a póżniej mam poważny problem z ich posadzeniem. Często się zdaża że z braku odpowiedniego miejsca krzew
ten oddawany jest znajomym lub sąsiadom.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

A ja sadzę za gęsto :(
Chcę mieć szybko efekt i potem trzeba znowu przesadzać.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

oliwka pisze:A ja sadzę za gęsto :(
Chcę mieć szybko efekt i potem trzeba znowu przesadzać.
a ja wiosną to chyba sobie z dubeltówki pociągnę... :oops:
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Jabe
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 21:57

Post »

A ja co roku daje sobie słowo,że nie posadzę dużo roślin do skrzynek i donic. Jak przyjdzie wiosna kupuję je bez opamiętania (+ te z moich sadzonek), a potem latam codziennie po pracy z konewką. A marzy mi się wariant, następujący:po pracy siedzę sobie na huśtawce, popijam kawusię, (niestety) papierosek i relaks, a tu ta konewka i deszczówka. Pozdrawiam, Beata
Awatar użytkownika
Akhia
50p
50p
Od: 20 mar 2008, o 13:12

Post »

Oj tak... Kupowanie zbyt dużej ilości roślin to coroczna zmora :roll:
Ponieważ niestety dysponuję tylko balkonem, to każdej wiosny obiecuję sobie, że tego lata na balkonie zostawię też trochę miejsca na stół i krzesła, i każdego roku jest z tym miejscem problem...
W tym roku zabrałam się w końcu za wysadzanie części roślin z balkonu na kawałek ziemi pod balkonem (to otwiera nowe możliwości...). Aż strach co to się będzie działo wiosną :wink:

Czytanie tego forum tez nie pomaga... 8)
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Agnieszko, poczytaj sobie o ogrodzie Guci -Wielkiej Guci. Bedziesz wiedziała co zrobić. :) :)
Awatar użytkownika
Akhia
50p
50p

Post »

lucy09 pisze:Agnieszko, poczytaj sobie o ogrodzie Guci -Wielkiej Guci. Bedziesz wiedziała co zrobić. :) :)
Zaczęłam spacer po ogrodzie Guci i... zaniemówiłam :shock: Wracam do tego cuda...
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Akhia pisze:
lucy09 pisze:Agnieszko, poczytaj sobie o ogrodzie Guci -Wielkiej Guci. Bedziesz wiedziała co zrobić. :) :)
Zaczęłam spacer po ogrodzie Guci i... zaniemówiłam :shock: Wracam do tego cuda...[/quote

gdzie to jest?
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
Akhia
50p
50p

Post »

rivendel pisze:
Akhia pisze:
Zaczęłam spacer po ogrodzie Guci i... zaniemówiłam :shock: Wracam do tego cuda...
gdzie to jest?

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ci&start=0
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Mariola54 pisze:Jedynym moim błędem w uprawie mojego ogródka jest ciągła zmiana upodobań.
Moje roślinki są ciągle przesadzane z miejsca na miejsce.
Wydaje mnie się, że jednak im się to podoba,
ponieważ rosną jak oszalałe. :D
Witaj Mariolu :D
Musze stwierdzić,że twój ogród jest jednym z najpiękniejszych na tym forum-przynajmniej z tych w których byłam....
Same wspaniałości u ciebie rosną ;:32
Serdecznie pozdrawiam
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
atanae
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 sty 2009, o 18:47

Post »

Doszłam do wniosku że błędem jest nie traktowanie mężulka jako szkodnika ogrodowego. Że norniczki, kreciki, różne robale, w zasadzie pieski i koty owszem, ale mąż to też szkodnik. W zeszłym roku zasadziłam cudne ostróżki. Boże jak ja kocham ostróżki! Zasadziłam na maleńkiej rabatce na trawniku i obok wbiłam 2-metrowy metalowy pręt. Żeby zaznaczyć rabatkę. W tym roku wyrosły na wiosnę i gdy miały jakieś 20 cm nastał czas kiedy mężulek zabrał się za koszenie trawnika. Doszedł do metalowego prętu, podrapał się w łepetynę, pomyślał, zastanowił się po czym pracowicie wyciągnął pręt z ziemi i przejechał kosiarą po moich ostróżkach jak powiedział: "parę razy dla pewności bo jakiś twardy ten chwast był co rósł koło prętu i za pierwszym razem go nie wzięło...a co, kochanie to były jakieś kwiatki?....to dlaczego nie zaznaczyłaś?...".
Wniosek - nie wpuszczać gada samego do ogródka albo wieszać wielkie banery ostrzegawcze. I pamiętać że to szkodnik. Zrobi tak jeszcze raz to poszukam stosownych środków chemicznych. :wink:
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

atanae w pełni podpisuje sie pod treścią twojego postu.
Otóż kilka dobrych lat temu u mnie było bardzo podobnie, ale z malinami.
Zajęta małymi dzieciakami poprosiłam swojego kochanego M aby poszedł do ogrodu i przyciął maliny. Byłam przekonana, że choć mój M. pochodzi co prawda z miasta to przynajmniej podpatrzył jak ja to robiłam wcześniej. Ale baaardzo się pomyliłam.
Byłam w domu i przyszedł mój tato i choć to wczesna wiosna mówi do mnie: "ty szykuj już słoiki na przetwory z malin". Ja zaskoczona co też ten tato mówi - poszłam do ogrodu, patrzę, a tu maliny przycięte tuż nad samą ziemią. No nie... oniemiałam. Najpierw chwycił mnie wielki nerw, ale potem śmiechu było co niemiara. A w tym sezonie niestety owoców być nie mogło. A tatko bardzo mni pocieszał i skrupulatnie wyjaśniał, że plony podwójne z malin będę zbierać ale w nastepnym sezonie.
Faktycznie za rok owoców było sporo a mój M doskonale zapamiętał, że przyciąć maliny, to nie wygolić je do zera.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

O, to nie tylko mój M tak potrafi :wink: , inni też? Już któraś forumowiczka wcześniej napisała, że mamy chyba tego samego M :lol: . Kiedyś został mi w gruncie, nie zjedzony zimą piękny por i zakwitł. Pomyślałam będzie na nasiona. No ale co tu zrobić by się ostał i nie został przekopany. Wykopałam go z dużą bryłą ziemi i posadziłam w szparce między płotem sąsiada a moim kompostownikiem. Szczęśliwa, że nic mu nie grozi zajęłam się wyrywaniem chwastów. Wynoszę kubełek na kompost i co widzę - mój dorodny por leży na środku kompostu.
Innym razem od wiosny do jesieni hodowałam pysznogłówkę. Posadziłam na stałe miejsca, ogrodziłam patyczkami i sznurkiem. Za kilka dni przyszedł przymrozek i zważył rośliny jednoroczne, dużą ilość aksamitek. Mówię do M - idź kochanie i powyrywaj te brzydkie badyle. Posłusznie poszedł i przez okno widzę stertę zielska /ja w tym czasie byłam chora/. Za kilka dni wychodzę i co widzę - większość aksamitek w dalszym ciągu rośnie a pysznogłówki co do sztuki wyrwane. Nie nadawały się do ponownego posadzenia bo kilkudniowe słońce dokładnie je wysuszyło.
Innym razem posadzony w trawie żylistek siedział cały rok jak zaklęty. Jaki był wsadzony jednej wiosny tak samo wyglądał następnej. Kosiarka się popsuła i przez kilka dni sporo trawa urosła. Żylistek z wbitym przy nim patykiem słabo widoczny. Jak już kosiarkę naprawiono to M zaczął szaleć ze szczęścia po ogrodzie i połowę krzaczka /polowe w pionie nie w poziomie :lol: / wykosił. Na to żylistek się wkurzył i zaczął rosnąć jak szalony. Ten ostatni przypadek nie pozwala mi jednak zakwalifikować M do szkodników. :lol:
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Julia pisze:A ja dzisiaj podzieliłam kępę trytomy
i z wielką radościa podarowałam je bliskim osobom....

Dopiero po fakcie zorientowałam się, że to błąd
że to nie ta pora ...
że to nie rudbekia, której wszystko jedno ...czy wiosna, czy jesień.

:( ... :( teraz myslę, czy w ogóle się przyjmie

no i głupio mi,że taki prezent zrobiłam
:(
Wprawdzie to wątek o błędach ale Julio chciałam Cie pocieszyć. Ja trytomy przesadzam kiedy chcę i nie zauważyłam żeby miało to na nie jakiś negatywny wpływ. A wrzesień to przecież dobra pora na przesadzanie bylin. To może wcalke nie popełniłaś błędu? :wink:
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”