raczej nie gdyż za drugim razem postawiłem na oknie pólnocnym ,praktycznie bez słońcaAlembik pisze:mogła tez się poparzyć od stania na słońcu. Ja tak zakatowałem rozsadę kapusty, mimo ze mi się wydawało, ze uwazałem...
Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
Re: Kapusta
A ja się zastanawiam czy moja rozsad przeżyje i się wychoruje. Drugiej juz siać nie będę, chyba ze po świętach w tunelu. Po poparzeniu całkiem opadły liścienie i teraz startuje bardzo powoli 

-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak tam Wasze kapusty?
Cos straszna cisza w temacie.

U mnie grasuje śmietka kapuściana i całe sadzonki wypadają. Będę musiał podlać jakąś zaprawą.
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie robali nie ma. Kapusta rośnie w tunelu przykrytym tkaniną cieniującą. Jeśli nie macie wielkiej plantacji to polecam przykrywanie uprawy otuliną lub siatką. W poprzednim roku ta metoda się sprawdziła. Nie robiłam żadnych oprysków.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam poletko kapusty przykryte siatką przeciw ptakom, ale nie wiem czy jest to wystarczająca osłona przeciw bielinkom. Jak myślicie?
Porównaj wielkość oczka w siatce z wielkością motyla. Jeśli oczko jest mniejsze od motyla możesz być spokojny pod warunkiem, że siatka nie leży na kapuście.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śmietka znosi jaja przy szyjce korzeniowej, jeśli dobrze obsypiemy rozsadę, to będzie miała trudności i w ten sposób można kapustę nieco ochronić.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Fajne rady, ale przydało by się je znać w momencie wsadzania rozsady, bo teraz to już tylko chemia pomoże, albo nawet i nie. Dziś wyrwałem kolejne kilka kalafiorów i brokułów, bo oczywiście zignorowałem problem i zamiast od razu lecieć po oprysk postanowiłem podlać resztkami decisu :F
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
U mnie to wygląda tak: siatka cieniująca 40%, jak są zimne noce nakładam na nią otulinę.
Rurki do tunelu kupione w sklepie hydraulicznym. W tunelu mam kapustę, brokuły i kalafiory.

Rurki do tunelu kupione w sklepie hydraulicznym. W tunelu mam kapustę, brokuły i kalafiory.

a w jakim celu nakłada się siatkę cieniująca ? moje kapustki stoją w miejscu strasznie słabo rosną
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- pilosula
- 100p
- Kontakt:
arty Mam co najmniej dwa powody dla których używam siatki cieniującej: ochrona przed motylami oraz cieniowanie.
Mój jeden tunel jest na polu gdzie przez cały dzień nie ma cienia. Mała kapusta czasami lekko więdła kiedy była okryta otuliną.
Poza tym, przy siatce cieniującej jest lepszy obieg powietrza. Do podlewania nie trzeba jej zdejmować.
Nakrywaj przynajmniej na noc kapustę otuliną aby miała cieplej. Od razu ruszy z kopyta
Mój jeden tunel jest na polu gdzie przez cały dzień nie ma cienia. Mała kapusta czasami lekko więdła kiedy była okryta otuliną.
Poza tym, przy siatce cieniującej jest lepszy obieg powietrza. Do podlewania nie trzeba jej zdejmować.

Nakrywaj przynajmniej na noc kapustę otuliną aby miała cieplej. Od razu ruszy z kopyta

- pilosula
- 100p
- Kontakt:
Galadier Dwa lata temu robaki zjadały na moich oczach kapustę i brokuły. W poprzednim roku takie tunele się sprawdziły. Zero jakichkolwiek oprysków bo robaków nie było. Już nie wyobrażam sobie uprawy kapustnych bez tunelu 

Ja w tym roku tez eksperymentalnie używam, ale nie siatki cieniującej, tylko zwykłej wiosennej włókniny. Gdyby ta siatka cieniująca była niedroga i łatwo dostępna. Ale jak mniemam mozna ją nabyć tylko na allegro i w większych sklepach typu OBI D: