Ogród Gosi "moje miejsce na ziemi"

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Dysia4
50p
50p
Od: 2 sty 2012, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Gosi "moje miejsce na ziemi"

Post »

Wczoraj kupiłam trochę cebul :oops: Żeby tylko nie zapeszyć ;:14
marzenaF
1000p
1000p
Od: 24 sie 2009, o 11:06

Post »

:;230 dziewczyny czytanie ze zrozumieniem się kłania :wink:
No i zrobili z Ciebie szydełkowego guru :lol:
Też man takie serwetki tylko nienawidzę krochmalenia i przede wszystkim prasowania :?
pozdrawiam zielono zakęconych Marzena:)
Spełnione marzenie Marzenki
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Witam wszystkich
Gosiu, dzięki za rady dotyczące serwetek.Zakupiłam właśnie krochmal.
Tereniu, te ładne serwetki to zakupione są, moje to te, na pierwszych zdjęciach, takie mniej udane...
Januszu, witam u siebie :wit Zajrzę później do wątku kann i zdam relację.
Gosiu witam w moim ogrodzie.Pozdrawiam
Kasiu, byłam u Danusi, widziałam te cudeńka, ale juz wczesniej w innym wątku też je oglądałam.To taki właśnie wątek bardziej robótkowy.
Edytko, wiosna idzie pełna parą.Jakie cebulki kupiłaś?
Witaj Edi .Ja już małe co nie co w ogrodzie zrobiłam.W moich stronach dość ciepło, jak na tą porę, więc już powolutku można coś zrobić.
Marzenko, nie trzeba prasować.Krochmalisz, na ręczniku dokładnie rozkładasz i czekasz do jutra...Jak wyschną, będą sztywne, a co ważniejsze, nie będą takie spłaszczone żelazkiem.

Wczoraj poszalałam w ogrodzie.
Przygotowałam rabatę na hosty.Zamówione egzemplarze, to dość duże odmiany, więc i rabata na nie musiała mieć spore rozmiary.Do towarzystwa będą miały parzydło, hortensję ogrodową, zenobię i zastanawiam się nad przesadzeniem tam również języczki pomarańczowej.
Dziś, jeśli pogoda pozwoli, ja i mój mały pomocnik pójdziemy kopać dalej...
Dysia4
50p
50p

Post »

Kupiłam lilie,dalię, irysy i mnóstwo mieczyków,nie wspomnę o nasionkach ;:224 .Mam nadzieję że nie zapeszę ;:223
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p

Post »

Powodzenia Edytko ;:215
Dysia4
50p
50p

Post »

Nie dziękuje :D
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p

Post »

Dziś na wyspie spadł śnieg...w dzień kobiet śnieg, ale kanał...
Musiałam choć trochę się pocieszyć i jednocześnie wyłączyć, więc zajrzałam na moje ulubione forum...i od 2 godzin tu siedzę...

Pokaże wam moje siewki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to moje parapety

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szczepki oleandra, wystarczy włożyć do wody obcięte pędy i już mamy nowe rośliny.Puściły korzonki po około 3 tygodniach.Wodę zmieniam co tydzień.

Obrazek

Mój urodzinowy storczyk.Dostałam go w zeszłym roku w czerwcu, teraz wypuścił nowy pęd kwiatowy z oczka na starym pędzie.Nie wiem co z tym drugim pędem, obciąć, zostawić???

Obrazek

Psianka jaśminowa, mam dwie doniczki, przezimowały w domu.Jesienią obcięłam do około 20 cm, podlewałam, a teraz rośnie jak szalona.Kupiłam ją pod nazwą jaśminowiec pnący :D

Obrazek

A to eksperyment.+
Z lubością sieję i sadzę tzw. dalię jednoroczną, jesienią zbieram nasionka i cały cykl się powtarza.Okazało się jednak, że jednoroczna dalia wytwarza również bulwy-karpy.Wyjątkowe okazy zostawiłam, zimują więc w piwnicy.Idąc tym tropem, przyjrzałam się dokładnie dali (georgini) wieloletniej, której karpy przechowuję w dodatniej temperaturze.Okazało się, ze zawiązała nasionka, na pierwszy rzut oka, wyglądają identycznie jak nasionka tej jednorocznej.Pozbierałam, wysuszyłam, posiałam.Wzeszły dośc marnie, może z 10 %. Zastanawiam się, czy uzyskam z tych nasion "dziecko identyczne jak rodzicielka". Rodzicielka piękna, bordowe, duze kwiaty o postrzępionych płatkach.

Obrazek

A to miejsce, które bardzo lubię.

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich ciepło, oby do wiosny.
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Gosiu zieloniutko u Ciebie na parapetach i gąszcz siewek piękny. ;:138 Ja czekam (nie)cierpliwie na wykiełkowanie nasion dziwaczka... :roll:
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, ja też mam psiankę, którą kupiłam pod nazwa "jaśminowiec pnący" :;230 Obcięłam zdrewniałe pędy tak jak Ty, teraz zaczęła wypuszczać, ale na razie powoli się rozkręca..podlewasz ją już jakimś nawozem? Trzymasz w słonecznym miejscu? Moja latem wyglądała pięknie, ale po tej zimie, marniutko.. :(
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siewki masz bujne, widać, że mają dosyć światła na parapecie. Moje chyba trochę za mało, bo się wyciągają. Sadzonki pelargonii też ładniutkie, uszczypujesz je żeby się rozkrzewiały jak ile mają liści?
Ciekawa sprawa z daliami. Daj znać, czy wieloletnie wyhodowane z nasion zakwitną ci już w pierwszym roku, czy dopiero jak karpy będą starsze.
Ja swojemu storczykowi obcięłam całkiem łodygi po kwitnieniu i to był chyba błąd, bo teraz tylko liścia wypuścił i nic się nie dzieje. Coś mi się kołacze w zakamarkach pamięci, że trzeba skrócić tę łodygę, zostawiając na niej 5 oczek.
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Gosiu wspaniałe siewki ;:138 też chciałam ukorzenić oleandry. Powiedz mi czy pędy bierzesz z górnych gałązek?
Zapraszam
Ogród Marty_S
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p

Post »

Moniś, mam nadzieję, że dziwaczek wykiełkuje.
Kasiu, psianka została zasilona nawozem długo-działającym, takim granulatem, raczej uniwersalnym.Obie doniczki wiszą w kuchni, przy oknie południowym, jest tam bardzo widno i ciepło.Teraz wyglądają juz dość ładnie, ale jeszcze miesiąc temu też były marne.
Gosiu, ja nigdy nie wiem, co właściwie należy zrobić ze storczykami, z reguły padają po około roku, ale się zawzięłam i teraz będę bardziej dbać.Pędy powinno się przy 3 oczu obcinać, ale sama już nie wiem.Muszę poszukać czegoś konkretnego.
Jeśli chodzi o mój eksperyment, to z pewnością napiszę o efektach.
Pelargonie uszczykuję, kiedy widzę, że roślinka nadaje się do posadzenia w samodzielnej doniczce, wtedy, przy okazji przesadzania, robię i z tym porządek, oczywiście te wierzchołki też sadzę.Dzięki temu mam sporo roślin, które sadzę wprost do ziemi.Wszystkie roślinki trzymam w inspekcie, a wynoszę na przełomie marca/kwietnia.Szczerze mówiąc, sporo tego mam. :D
Marto, oleandra należy wiosną przyciąć, to opóźni kwitnienia, ale będzie bardziej rozgałęziony, więc i kwiatów więcej.Jesienią tez przycinam, dość mocno, bo jak inaczej trzymać w domu :?: :D
Wróćmy do wiosny, z tych obciętych pędów, należy zrobić około 15 cm sadzonki, zostawiamy wierzchołek tzw, serce, a obcinamy od dołu.Tak przygotowane, trzymamy w wodzie.Moje dziś idą do doniczek.Czytałam, ze juz w pierwszym roku powinny zakwitnąć.Zastanawiam się tylko kiedy uszczknąć im te serduszka, by się rozgałęziły :?: Muszę gdzieś doczytać.
Awatar użytkownika
Marta_S
500p
500p
Od: 3 wrz 2010, o 12:11

Post »

Gosiu dziękuję :D jesteś prawdziwą skarbnicą wiedzy :lol:
Zapraszam
Ogród Marty_S
Dysia4
50p
50p

Post »

Podglądam twoje siewki i podziwiam jakie są zieloniutkie i jak ich dużo ;:7
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p

Post »

Marta, żadna ze mnie skarbnica wiedzy :D

Edytko, siewek musi być duuużo, bo wtedy jest co sadzić :D

Trochę wiosny
Kwitnące przebiśniegi, krokusy oraz ciemiernik.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak przetrwały zimę

Omiegi, nowa kępa.

Obrazek

Naparstnica

Obrazek

Rododendron