Priam - Mój odległy zakątek

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Priam - Mój odległy zakątek

Post »

Przemku - te zawilce u mnie już dawno kwitną, chociaż kokorycze w sumie też. U Ciebie jakby ciut później wszystko wychodzi, to i może te zawilce się jeszcze pokażą :wit
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piotrku
Nie ukrywam, że otoczenie lasów i otwartych przestrzeni determinuje mikroklimat. Rośliny muszą się dostosować aby przetrwać ;)
Mam nadzieję, że rośliny się już pojawiają. Szczególnie po tak intensywnych deszczach.

Narcyz
Obrazek
Puszkinia libańska
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Odrobina skalniaka
Obrazek
Te sasanki mają zapewniony normalny rozwój ale na jedną naszła skalnica Andersona i muszę ją ratować ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku obrazki na pewno same też się mogą wysiać, tylko nie wiem czy potrzebują lekkiego przykrycia ziemią, żeby nie zmarzły zimą.
Oczywiście te młodziutkie sadzonki, bo roślina mateczna wytrzymuje chyba wszystko.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko
Jeśli w tym roku zakwitną moje obrazki i uda mi się zebrać nasiona to zgłoszę się do Ciebie po radę.
Fajnie by było gdyby wokół "Novej Zembli" w marcu była obwódka z krokusów, w kwietniu z hiacyntów, później dominowałyby żurawki i hosty.
W lato kontrast dałyby wspaniałe obrazki włoskie a wczesną jesienią zimowity. Jakby nie było to proces tworzenia został rozpoczęty ;)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Storczyk Naziemny (Bletilla) Striata

Długo zastanawiałem się nad zakupem tego storczyka. Głównie dlatego, że w internecie jest wiele rozbieżnych informacji na temat jego zimowania. Zaryzykowałem i kupiłem go w świecie cebul. Według zaleceń wsadzę go w cienistym zakątku (słońce tylko w godzinach rannych). Czytałem, że ostre słońce może poparzyć liście rośliny. Na ten moment rośnie sobie w pojemniku na balkonie (w mieszance podłoża do storczyków i ziemi). Prawdą jest, że bardzo długo trzeba czekać aż się ukorzeni i zacznie wypuszczać kiełki. Na przełomie maja i czerwca powinny pojawić się kwiaty (ze środka liści wyrasta pęd kwiatostanowy na którym znajduje się 6-10 różowych). Czy w tym roku doczekam się takiego widoku? Warto poczekać ;) W okresie spoczynku zimą wymaga temperatury ok.1-5°C. Tak więc będę musiał porządnie ją okryć.
Obrazek

Obrazek

Jagodowiec, sopleniec (Uvularia)
Od kilku sezonów marzyłem o tej wieloletniej, ziemnopączkowej roślinie. Aż w tym roku znalazła się osoba, która zechciała się ze mną podzielić sadzonką (Małgosiu ;:180 ). Z racji faktu, że nie często bywam w ogrodzie sadzonkę posadziłem na balkonie. Długo nie trzeba było czekać na oznaki życia. Zauważyłem, że trzeba go regularnie podlewać bo ziemia szybko przesycha. Bardzo zaintrygował mnie proces wzrostu. Mój jagodowiec wypuscił kiełki, później pączki i już z rozkwitniętym kwiatem zaczął się wydłużać. Teraz ma już 3 kwiaty i 5 pączków. Cieszy mnie też fakt, że roślina należy do rodziny zimowitowatych, a więc nornice będą omijać ta roślinę wielkim łukiem. Podobnie jak bletillę przesadzę go na rabatę pod leszczyna i świerkami.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sadzonki szałwii błyszczącej - czerwonej
Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Widzę, że nasze zakupy się pokrywają :D

Także w tym roku skusiłam się na tego storczyka.... na razie siedzi sobie w ziemi i ani myśli wykiełkować. Ale posadziłam go dopiero w ubiegłym tygodniu więc nie tracę nadziei.

Za to jagodowiec Twój już olbrzymi i już kwitnie a mój kupiony, wiesz gdzie, ledwo kiełka wypuścił. Ale stoi w doniczce w nieogrzewanej szklarni, więc może w tym jest przyczyna. Bo przecież nawet w dzień nie jest za ciepło :(
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Nasiona obrazków plamistych zostawiam ich własnemu losowi i mam w tej chwili / z 1 szt./gromadkę.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jagusiu - w gruncie znacznie dłużej kiełkują rośliny. A tym bardziej przy tak zmiennej pogodzie.
Na moim balkonie (4 piętro) temperatura jest trochę wyższa niż samego gruntu dlatego rośliny szybciej się rozwijają.

magry - zapewne jeśli będę miał taką możliwość to część nasion zbiorę, ale skoro piszesz, ze nie jest to aż tak konieczne to nie będę się tym bardzo przejmował ;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemku piękne plany i wspaniały jagodowiec.
Oczywiście możesz liczyć na moje rady, jeśli tylko będę wiedziała co Ci poradzić. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Miałam zadać głupie pytanie ale doczytałam :;230 Sasanki fajnie Ci wschodzą moje nie przetrwały zimy ,Jedna tylko powoli odbija,ale czy zakwitnie...?
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

pięknie to wszystko planujesz. A roślinki tez super rosną. Kiedyś pytałeś jak się ma mój dwugłowy hiacynt a więc donoszę że przetrwał zimę i mimo że podmarzły mu kwiaty to teraz będzie znowu kwitł bo rozwija kwiaty ;:138
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34

Post »

o raju, ta puszkinia jest przecudna ... chyba na nią zachorowałam ...
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Szałwie przydałoby się uszczyknąć :wink:
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko - miło mi to słyszeć. A co do jagodowca to też mnie bardzo cieszy. Tym bardziej, że widzę, że jeśli przetrwa następna zimę to będę miał piękny punkt w mojej półcienistej rabacie ;)

Marzanko - Twoja sasanka jeśli wypuściła listki to i zakwitnie. Trochę cierpliwości i zobaczysz piękne kwiaty.

Szyszunia - dzisiaj jadę an wieś wiec może tez zobaczę swoje kwitnące hiacynty i narcyzy.

Pozia - puszkinia dobrze kwitła w zeszłym roki i w tym też nie mogę narzekać. Wydaje mi się, że nawet przybyło kilka kwiatków.

Dawidzie -
nigdy nie uszczykiwałem szałwii. W domu mam około 100 sadzonek wiec trochę by zeszło zanim bym ten zabieg przeprowadził. A mam ich taka ilość dlatego, że w moim ogrodzie bardzo dobrze rosną. Podobnie jak astry. Z tą różnicą, że astry same dobrze się rozsiewają a szałwie tylko pojedyńczo.

CYKLAMEN bluszczolistny różowy :!: :!: :!: :!: Obudził się, a rok temu myślałem, że zgnił. Biały kwitł a różowy stracił liście (które gniły) i nie kwitł.
To miła niespodzianka
Obrazek
biały:
Obrazek
puszkinia libańska
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bergenie
Obrazek

Obrazek
Czosnek
Obrazek
Lilie
Obrazek
Kocimiętka
Obrazek
Hiacynty
Obrazek
Pierwiosnki
Obrazek
Nasionka
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No proszę jak wszystko ładnie się zbiera do życia.
Oby tylko chciało ciepło się zrobić to wszystko ruszy ostro i zacznie się zielenić. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”