Aniu, dobrze, niech M. zobaczy, że Izunia prędzej zrobi swoją różankę niż M. moją dokończy - może się zawstydzi i w tym roku doczekam się finiszu
Ogród Moni cz.3
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Moni cz.3
Izuś, moja różanka wciąż nie jest w pełni dokończona (chroniczny brak czasu), więc pewnie swoją pierwsza zdążysz zrobić w całości
Ja swoją przedwczoraj dokładnie posprzątałam, oczyściłam z gałązek osłaniających róże, z pierwszych chwastów i od razu ładniej się zrobiło
Niestety chwasty ruszyły w błyskawicznych tempie i sądzę, że po świętach czeka mnie kolejne pielenie
Aniu, dobrze, niech M. zobaczy, że Izunia prędzej zrobi swoją różankę niż M. moją dokończy - może się zawstydzi i w tym roku doczekam się finiszu
Spokojnie...
Dla mnie najważniejsze wytyczyć gdzie a powstać i posadzić róze.. a te kije.. i inne.. to jak bedzie czas..
ale już się cieszę
Dla mnie najważniejsze wytyczyć gdzie a powstać i posadzić róze.. a te kije.. i inne.. to jak bedzie czas..
ale już się cieszę
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Alania

Ja też miałam takie założenie początkowe i prawdę powiedziawszy spokojnie można to rozłożyć w czasie, ponieważ np. tej zimy tak mocno musiałam ściąć róże, ze jeszcze długo będę musiała zaczekać aż będą się pięły po słupkachliska pisze:Spokojnie...
Dla mnie najważniejsze wytyczyć gdzie a powstać i posadzić róze.. a te kije.. i inne.. to jak bedzie czas..![]()
ale już się cieszę
- Alania

Och, jaki mieliśmy wczoraj piękny zachód słońca na działce
- w związku z tym, że położona jest na wzniesieniu, można podziwiać zachody słońca - nie zawsze jest tak pięknie, ale dzisiaj było wyjątkowo:

Cały dzień pracowałam nad oczyszczaniem ubiegłorocznych i wcześniejszych rabat (nareszcie skończyłam), kopaniem i wsadzaniem lub przesadzaniem. Wieczorem padłam, bo kopanie w naszym gruncie jest wyjątkowo męczące
. Udało mi się jednak w chwilach relaksu złapać w obiektyw wiosnę, która coraz odważniej gości w naszym nowym ogrodzie:

Podjęłam się pracy na nową rabatą (poprzednie wciąż nie dokończone, a wzięłam się za kolejną
).

Miejsca do zagospodarowania jest sporo - cały około 40 metrowy pas (z boku i dalej z przodu budynku)
Wszystko po tej stronie będzie w bieli i ciemnym fiolecie, stopniowo przechodzące w samą biel, ponieważ przed domem chcę mieć wszystko kwitnące na biało.

Wsadziłam tam już kilka róż, hiacyntów, wrzośców, dzwonków, ostróżek i piwonii oraz 2 kule Danica. Na "tyłach" rosną już hibiskus, tawuła Van Houtte'a, krzewuszka, migdałek, jaśminowiec i dzisiaj doszła Amanogawa.

Na razie tyle, bo czasu (i funduszy) brakuje na większe prace. Do wsadzenia czekają gloksynie, irysy, ubiorki, lawenda i rogownice. Oczywiście wszystko w bieli - większość przesadzam spod obecnego domu. Z fioletów planuję kilka hiacyntów (już wsadzone) i irysy (brak). Co jeszcze może być ciemno fioletowe? Co proponujecie
?

Cały dzień pracowałam nad oczyszczaniem ubiegłorocznych i wcześniejszych rabat (nareszcie skończyłam), kopaniem i wsadzaniem lub przesadzaniem. Wieczorem padłam, bo kopanie w naszym gruncie jest wyjątkowo męczące

Podjęłam się pracy na nową rabatą (poprzednie wciąż nie dokończone, a wzięłam się za kolejną

Miejsca do zagospodarowania jest sporo - cały około 40 metrowy pas (z boku i dalej z przodu budynku)

Wsadziłam tam już kilka róż, hiacyntów, wrzośców, dzwonków, ostróżek i piwonii oraz 2 kule Danica. Na "tyłach" rosną już hibiskus, tawuła Van Houtte'a, krzewuszka, migdałek, jaśminowiec i dzisiaj doszła Amanogawa.

Na razie tyle, bo czasu (i funduszy) brakuje na większe prace. Do wsadzenia czekają gloksynie, irysy, ubiorki, lawenda i rogownice. Oczywiście wszystko w bieli - większość przesadzam spod obecnego domu. Z fioletów planuję kilka hiacyntów (już wsadzone) i irysy (brak). Co jeszcze może być ciemno fioletowe? Co proponujecie
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moniu, jaki ambitny masz plan na rabatę fioletowo białą. Już się pięknie zapowiada.
Ja Ci polecam w mocnym fiolecie prześliczny dzwonek 'Sarastro', który kwitnie cały sezon aż
do mrozów i jest mniej ekspansywny niż jego kuzyn 'Kent bell' też fioletowy.
Jak tylko trafisz na takiego to nie wachaj się z kupnem, bo naprawde warto, pod jednym tylko
warunkiem, że lubi się fiolety
Ja Ci polecam w mocnym fiolecie prześliczny dzwonek 'Sarastro', który kwitnie cały sezon aż
Jak tylko trafisz na takiego to nie wachaj się z kupnem, bo naprawde warto, pod jednym tylko
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Alania

Ooo, dziękuję Ci, Wiesiu, za tak szybką odpowiedźabeille pisze:Moniu, jaki ambitny masz plan na rabatę fioletowo białą. Już się pięknie zapowiada.
- kasia_rom

- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Moniu, a budleja ciemno fioletowa? Pięknie i długo kwitnie. Biała też by pasowała
Piękny zachód słońca
Piękny zachód słońca
- Alania

Ooo, doskonały pomysłkasia_rom pisze:Moniu, a budleja ciemno fioletowa? Pięknie i długo kwitnie. Biała też by pasowała![]()
Piękny zachód słońca
A co z bylin lub kączy? Na wiosnę mogłyby być jakieś tulipany. Nie wiem, czy są takie fioletowe odmiany? A co latem
- dodad

- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Nooo to masz pole do popisu
Troszkę zazdroszczę.
U mnie miejsce na nowe rabatki chyba będę musiała nocą przygotowywać bo w dzień mi będą patrzeć na ręce i nie pozwolą
Widziałam odtatnio w LM takiego ciemno fioletowego orlika - myślę, że by się nadał. Niestety nazwy nie pamiętam. Jest też kilka odmian liliowców o fioletowych kwiatach. Choć raczej w jaśniejszych fioletach.
Widziałam odtatnio w LM takiego ciemno fioletowego orlika - myślę, że by się nadał. Niestety nazwy nie pamiętam. Jest też kilka odmian liliowców o fioletowych kwiatach. Choć raczej w jaśniejszych fioletach.
oooo kolejna rabata?????
ja na razie nie mam koncepcji .....
co robić dalej ...
ogladałam dziś Twoje zdjęcia z pierwszych stron... kwitnaca różanka.. cudne!
co robić dalej ...
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Alania

Dziękuję, Dorotko, za namiar na fioletowego orlikadodad pisze:Nooo to masz pole do popisuTroszkę zazdroszczę.
U mnie miejsce na nowe rabatki chyba będę musiała nocą przygotowywać bo w dzień mi będą patrzeć na ręce i nie pozwolą
Miejsca na działce wciaż sporo, bo to całkiem młody ogród - cały czas jestem na etapie tworzenia wraz z domem, który się tam buduje
Jak to nie masz koncepcjiliska pisze:oooo kolejna rabata?????
co robić dalej ...
Kwitnąca różanka na razie na zdjęciach do powspominania, bo wszystkie róże musiałam ściąć niemal do zera z powodu przemrożeń lub uszkodzeń mrozowych
-
ida74
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
...na biało kwitło -No to Liska będzie tu baaaaardzo częstym gościem
...i do tego róże 
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
O jakie pofarbowane biedaki
(ale to tylko zabawa przy obróbce foty chyba
)
Moniś - Wesołego!
Moniś - Wesołego!
no przecież.. ze jestemida74 pisze:...na biało kwitło -No to Liska będzie tu baaaaardzo częstym gościem...i do tego róże
z uśmiechami Iza
u liski
u liski