Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

Izuś, moja różanka wciąż nie jest w pełni dokończona (chroniczny brak czasu), więc pewnie swoją pierwsza zdążysz zrobić w całości :lol: Ja swoją przedwczoraj dokładnie posprzątałam, oczyściłam z gałązek osłaniających róże, z pierwszych chwastów i od razu ładniej się zrobiło :D Niestety chwasty ruszyły w błyskawicznych tempie i sądzę, że po świętach czeka mnie kolejne pielenie :evil:
Aniu, dobrze, niech M. zobaczy, że Izunia prędzej zrobi swoją różankę niż M. moją dokończy - może się zawstydzi i w tym roku doczekam się finiszu :;230
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Spokojnie...
Dla mnie najważniejsze wytyczyć gdzie a powstać i posadzić róze.. a te kije.. i inne.. to jak bedzie czas.. :)
ale już się cieszę :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

liska pisze:Spokojnie...
Dla mnie najważniejsze wytyczyć gdzie a powstać i posadzić róze.. a te kije.. i inne.. to jak bedzie czas.. :)
ale już się cieszę :)
Ja też miałam takie założenie początkowe i prawdę powiedziawszy spokojnie można to rozłożyć w czasie, ponieważ np. tej zimy tak mocno musiałam ściąć róże, ze jeszcze długo będę musiała zaczekać aż będą się pięły po słupkach :?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och, jaki mieliśmy wczoraj piękny zachód słońca na działce ;:138 - w związku z tym, że położona jest na wzniesieniu, można podziwiać zachody słońca - nie zawsze jest tak pięknie, ale dzisiaj było wyjątkowo:

Obrazek

Cały dzień pracowałam nad oczyszczaniem ubiegłorocznych i wcześniejszych rabat (nareszcie skończyłam), kopaniem i wsadzaniem lub przesadzaniem. Wieczorem padłam, bo kopanie w naszym gruncie jest wyjątkowo męczące :roll: . Udało mi się jednak w chwilach relaksu złapać w obiektyw wiosnę, która coraz odważniej gości w naszym nowym ogrodzie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podjęłam się pracy na nową rabatą (poprzednie wciąż nie dokończone, a wzięłam się za kolejną :oops: ).
Obrazek

Miejsca do zagospodarowania jest sporo - cały około 40 metrowy pas (z boku i dalej z przodu budynku) ;:65 Wszystko po tej stronie będzie w bieli i ciemnym fiolecie, stopniowo przechodzące w samą biel, ponieważ przed domem chcę mieć wszystko kwitnące na biało.
Obrazek

Wsadziłam tam już kilka róż, hiacyntów, wrzośców, dzwonków, ostróżek i piwonii oraz 2 kule Danica. Na "tyłach" rosną już hibiskus, tawuła Van Houtte'a, krzewuszka, migdałek, jaśminowiec i dzisiaj doszła Amanogawa.
Obrazek
Na razie tyle, bo czasu (i funduszy) brakuje na większe prace. Do wsadzenia czekają gloksynie, irysy, ubiorki, lawenda i rogownice. Oczywiście wszystko w bieli - większość przesadzam spod obecnego domu. Z fioletów planuję kilka hiacyntów (już wsadzone) i irysy (brak). Co jeszcze może być ciemno fioletowe? Co proponujecie :roll: ?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniu, jaki ambitny masz plan na rabatę fioletowo białą. Już się pięknie zapowiada.
Ja Ci polecam w mocnym fiolecie prześliczny dzwonek 'Sarastro', który kwitnie cały sezon aż
do mrozów i jest mniej ekspansywny niż jego kuzyn 'Kent bell' też fioletowy.
Jak tylko trafisz na takiego to nie wachaj się z kupnem, bo naprawde warto, pod jednym tylko
warunkiem, że lubi się fiolety :heja
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

abeille pisze:Moniu, jaki ambitny masz plan na rabatę fioletowo białą. Już się pięknie zapowiada.
Ja Ci polecam w mocnym fiolecie prześliczny dzwonek 'Sarastro', który kwitnie cały sezon aż
do mrozów i jest mniej ekspansywny niż jego kuzyn 'Kent bell' też fioletowy.
Jak tylko trafisz na takiego to nie wachaj się z kupnem, bo naprawde warto, pod jednym tylko
warunkiem, że lubi się fiolety :heja
Ooo, dziękuję Ci, Wiesiu, za tak szybką odpowiedź :uszy Jak tylko spotkam, to nabędę, choć tak naprawdę zależy mi na jeszcze ciemniejszych fioletach :roll:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Moniu, a budleja ciemno fioletowa? Pięknie i długo kwitnie. Biała też by pasowała :wink:

Piękny zachód słońca :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kasia_rom pisze:Moniu, a budleja ciemno fioletowa? Pięknie i długo kwitnie. Biała też by pasowała :wink:

Piękny zachód słońca :roll:
Ooo, doskonały pomysł ;:63 Ta najciemniejsza byłaby idealna! Miałam taką, ale mi przemarzła w ubiegłym roku. Marna była od początku, więc pewnie dlatego. Mam jeszcze jasną w fiolecie, różową i białą, więc tę ciemną dokupię i prawie bedzie w tym miejscu git :heja Dziękuję za podpowiedź ;:196 ;:180
A co z bylin lub kączy? Na wiosnę mogłyby być jakieś tulipany. Nie wiem, czy są takie fioletowe odmiany? A co latem :roll: Chyba mało jest takich ciemnofioletowych :? Ale sobie wymyśliłam ;:14
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Nooo to masz pole do popisu :;230 Troszkę zazdroszczę. :roll: U mnie miejsce na nowe rabatki chyba będę musiała nocą przygotowywać bo w dzień mi będą patrzeć na ręce i nie pozwolą
Widziałam odtatnio w LM takiego ciemno fioletowego orlika - myślę, że by się nadał. Niestety nazwy nie pamiętam. Jest też kilka odmian liliowców o fioletowych kwiatach. Choć raczej w jaśniejszych fioletach. :?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oooo kolejna rabata?????

ja na razie nie mam koncepcji .....
co robić dalej ...

ogladałam dziś Twoje zdjęcia z pierwszych stron... kwitnaca różanka.. cudne!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dodad pisze:Nooo to masz pole do popisu :;230 Troszkę zazdroszczę. :roll: U mnie miejsce na nowe rabatki chyba będę musiała nocą przygotowywać bo w dzień mi będą patrzeć na ręce i nie pozwolą
Widziałam odtatnio w LM takiego ciemno fioletowego orlika - myślę, że by się nadał. Niestety nazwy nie pamiętam. Jest też kilka odmian liliowców o fioletowych kwiatach. Choć raczej w jaśniejszych fioletach. :?
Dziękuję, Dorotko, za namiar na fioletowego orlika ;:63
Miejsca na działce wciaż sporo, bo to całkiem młody ogród - cały czas jestem na etapie tworzenia wraz z domem, który się tam buduje :wink: Moim zamierzeniem jest to, aby po przeprowadzce mieć już ogród i tylko go pielęgnować i dosadzać drobne chciejstwa ;:3
liska pisze:oooo kolejna rabata?????

ja na razie nie mam koncepcji .....
co robić dalej ...

ogladałam dziś Twoje zdjęcia z pierwszych stron... kwitnaca różanka.. cudne!
Jak to nie masz koncepcji :shock: A te piękne rabatki, które u Ciebie powstają to jest nic?
Kwitnąca różanka na razie na zdjęciach do powspominania, bo wszystkie róże musiałam ściąć niemal do zera z powodu przemrożeń lub uszkodzeń mrozowych :( Zaczynają odbijać, ale trochę to potrwa, zanim się znowu rozkrzewią :? Najbardziej mi żal pnących, które były już całkiem spore...
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

...na biało kwitło -No to Liska będzie tu baaaaardzo częstym gościem :D ...i do tego róże ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wesołego Alleluja!
Obrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

O jakie pofarbowane biedaki :;230 :;230 (ale to tylko zabawa przy obróbce foty chyba :wink: )

Moniś - Wesołego! :wink:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ida74 pisze:...na biało kwitło -No to Liska będzie tu baaaaardzo częstym gościem :D ...i do tego róże ;:224
no przecież.. ze jestem :)
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”