Zieloni przyjaciele Kati cz.2
- elaipawel4
- 1000p

- Od: 23 lis 2009, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zieloni przyjaciele Kati cz.2
Kasia zazdroszczę ci mój jak zaklęty stoi i tylko w zielone obrasta.
Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Martynko, dziękuję
Elu i Damianie, jeśli Wasze nie chcą kwitnąć, to może to przyczyna złego zimowania. Zimowanie polega na zmniejszeniu podlewania do minimum, lub nie podlewania wcale i trzymania roślinki w temp nie niższej niż 8 stopni i nie wyższej niż 15 przez conajmniej dwa miesiące
Elu i Damianie, jeśli Wasze nie chcą kwitnąć, to może to przyczyna złego zimowania. Zimowanie polega na zmniejszeniu podlewania do minimum, lub nie podlewania wcale i trzymania roślinki w temp nie niższej niż 8 stopni i nie wyższej niż 15 przez conajmniej dwa miesiące
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Kasiu Ciebie też dopadła choroba hojowa ? nic dziwnego ,tutaj na forum
to bardzo popularne. Ja też zostałem zarażony.
Kasiu , aż mi się w głowie zakręciło od patrzenia na Twoje piękne roślinki.
Przypadła mi bardzo do gustu crassula variegata , lubię takie klimaty.
to bardzo popularne. Ja też zostałem zarażony.
Kasiu , aż mi się w głowie zakręciło od patrzenia na Twoje piękne roślinki.
Przypadła mi bardzo do gustu crassula variegata , lubię takie klimaty.
- Anetta
- 1000p

- Od: 17 sie 2009, o 16:23
Gratuluję pączusiów na epi

- AGA Z

- Od: 14 paź 2009, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cześć Kasiu.
Bardzo było miło Cię poznać. Mam nadzieję, ze jeszcze będzie okazja dłużej porozmawiać.
Ja Calycine podlewam jak ziemia przeschnie. Kupiłam też taką dużą w listopadzie i jeszcze jej nie przesadzałam, bo cały czas zawiązuje pąki.
Bardzo dziękuję
za Linearis, już siedzi we wodzie i moczy nóżki. Scilla już posadzona.
Trochę czuję przed nią respekt. Mam nadzieję, ze pokarze korzonki.
Bardzo było miło Cię poznać. Mam nadzieję, ze jeszcze będzie okazja dłużej porozmawiać.
Ja Calycine podlewam jak ziemia przeschnie. Kupiłam też taką dużą w listopadzie i jeszcze jej nie przesadzałam, bo cały czas zawiązuje pąki.
Bardzo dziękuję
Trochę czuję przed nią respekt. Mam nadzieję, ze pokarze korzonki.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- daka
- 1000p

- Od: 10 lut 2010, o 17:29
Dzięki kasia za rade to pewnie jest przyczyną braku kwitnienia,choć podlewałem oszczędnie i postawiłem ją przy nieszczelnym oknie gdzie było około 10 stopni,nocą troche mniej. 
- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Kasiu to Ci Epiphyllum sprawiło niespodziankę
I teraz jestem ciekawa jakie ma kwiatuszki 
- AGA Z

- Od: 14 paź 2009, o 11:20
Zapomniałam o gratulacjach kwitnienia.
Śliczna roślinka, ciekawe jaki kolor ma kwiatów?
Śliczna roślinka, ciekawe jaki kolor ma kwiatów?
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Spis treści
- kati-1976

Adamie, cieszę się, że zajrzałeś wreszcie i do mnie. Dziękuję za miłe słowa. Powiem Ci, że hoje kochałam zawsze, ale tu dopiero przekonałam jaka ta miłość jest zgubna
Widzę, ze tak jak ja lubisz variegiatki.
Anetko, dziękuję. Mam nadzieję, że teraz słonko dopisze, by pomóc mu w rozwinięciu pączka
Agnieszko mi również było bardzo miło poznać Cciebie i Twoją rodzinkę. Dzieci masz wspaniałe
Dziękuję za wyjaśnienia odnośnie hoi. Lineariską się nie przejmuj, jak u mnie rośnie to u Ciebie na pewno będzie rosła.
Damianie, skoro takie miało warunki jak mówisz, to powinno Ci zakwitnąć. Spokojnie czekaj. To dopiero początek sezonu
Dawidzie, to w takim razie ja trzymam kciuki za Twoją sadzoneczkę. Moja była ukorzeniana w zeszłym roku. Widocznie szczepka miała już parę dobrych sezonów i dlatego kwitnie.
Aniu, oj sprawiło mi niespodziankę. Aż przetarłam oczy, bo nie wierzyłam. W tej samej doniczce rośnie Epiphyllum oxypetalum i jest o wiele większe a nie kwitnie
Anetko, dziękuję. Mam nadzieję, że teraz słonko dopisze, by pomóc mu w rozwinięciu pączka
Agnieszko mi również było bardzo miło poznać Cciebie i Twoją rodzinkę. Dzieci masz wspaniałe
Damianie, skoro takie miało warunki jak mówisz, to powinno Ci zakwitnąć. Spokojnie czekaj. To dopiero początek sezonu
Dawidzie, to w takim razie ja trzymam kciuki za Twoją sadzoneczkę. Moja była ukorzeniana w zeszłym roku. Widocznie szczepka miała już parę dobrych sezonów i dlatego kwitnie.
Aniu, oj sprawiło mi niespodziankę. Aż przetarłam oczy, bo nie wierzyłam. W tej samej doniczce rośnie Epiphyllum oxypetalum i jest o wiele większe a nie kwitnie
- Wioleta

- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Kasiu gratuluję pączków u epiphyllum.
Moje stoi jak zaczarowane- już drugą wiosnę nie ma pączków, dobrze, że chociaż wypuszcza "listki"
Całą zimę stało na chłodnym ganku, więc temp. miało chyba zapewnioną, no może tylko podlewanie...raz na tydzień. Na drugą zimę poskąpie mu wody :P
Moje stoi jak zaczarowane- już drugą wiosnę nie ma pączków, dobrze, że chociaż wypuszcza "listki"
Całą zimę stało na chłodnym ganku, więc temp. miało chyba zapewnioną, no może tylko podlewanie...raz na tydzień. Na drugą zimę poskąpie mu wody :P
- kati-1976

Wiolu, trzymaj je o suchym pysku i nie żałuj. One umieją te dwa miesiące bez wody przetrzymać 
- elaipawel4
- 1000p

Kasia to takze juz wiem co jest mojemu ma same młode liscie najstarsze 3 lata i stało normalnie w pokoju na kwietniku na pewno było za ciepło

Ela
- kati-1976

Elu, w przyszłym sezonie zrobisz już wszystko jak trzeba, bo 3 letnia roślina już powinna kwitnąć.
Na początku zimy przenieś je w chłodne miejsce i ogranicz podlewanie. Potem 2 mies bez wody a potem stopniowo budzimy roślinkę. Budzimy ją przenosząc do cieplejszego pomieszczenia(ale niekoniecznie) Pierwszy kontakt z wodą to porządne zroszenie. Następny to już delikatne podlanie.
Na początku zimy przenieś je w chłodne miejsce i ogranicz podlewanie. Potem 2 mies bez wody a potem stopniowo budzimy roślinkę. Budzimy ją przenosząc do cieplejszego pomieszczenia(ale niekoniecznie) Pierwszy kontakt z wodą to porządne zroszenie. Następny to już delikatne podlanie.
- elaipawel4
- 1000p

Kasia musze zapisać bo zapomnę do jesieni 
Ela
Ooo, Kasiu, Twoje sugestie co do epi to i mnie się na pewno przydadzą

wszystko moje jest tu: