Paciorecznik,kanna(Canna) wszystko o niej
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pacioreczniki /canna/
To może przestań ją zasilać substralem, bo po nim wystrzeliła zbyt w górę i nie podlewaj jej zbyt obficie.
Roślinę trzeba zasilać kiedy jest już w gruncie a ty zrobiłaś troszkę to za wcześnie.W ubiegłym roku paciorecznik miałam po raz pierwszy więc nie mam zbytnio doświadczenia w jego uprawie, ale również nie jestem za jakimkolwiek cięciem.To co Ci wypuściło kłącze z oczka, to ma to być kwiat który ma cieszyć oczy całe lato, jeśli oczek więcej nie było , to co wtedy?
Roślinę trzeba zasilać kiedy jest już w gruncie a ty zrobiłaś troszkę to za wcześnie.W ubiegłym roku paciorecznik miałam po raz pierwszy więc nie mam zbytnio doświadczenia w jego uprawie, ale również nie jestem za jakimkolwiek cięciem.To co Ci wypuściło kłącze z oczka, to ma to być kwiat który ma cieszyć oczy całe lato, jeśli oczek więcej nie było , to co wtedy?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Re: Canna ?
U mnie coroku kwitną canny
Mają jedną wadę te ładne kwiatki że trzeba je wykopywać na zimę
, gdyby było inaczej, można byłoby zostawiać na zimę w ziemi. U nas ten kwiatek nie przeżyje zimy 

- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prawda są piekne.
Widziałam tez z bordowymi liscmi - jak się nie mylę?Piękne 

Pozdrawiam Monika
Ja też mam małe pyt. Wsadziłam Cannę do doniczki, ale tak szczerze to nie wiem , czy w dobrej pozycji... Po jakim czasie powinno coś ruszyć ? Bo to mój pierwszy Paciorecznik, a chcę się doczekać pięknego okazu . 

- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Wszystko zależy od tego w jakich warunkach były przezimowane , ja mam kilka kupionych w sklepie i coś ciężko im sie pozbierać .
Kanna i kora
Mam kilka ładnych odmian Kanny. W tej chwili liście mają mniej więcej 30 cm wysokości. Chciałabym przesadzić je do większych donic na tarasie i przykryć z wierzchu cienką warstwą kory sosnowej (żeby ładniej wyglądały:)), nie wiem tylko czy kora im nie zaszkodzi...
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kanna i kora
Witam
Kanny to z mojego doświadczenia dość silne rośliny . Na mojej działce kora pokrywa większą część powierzchni uprawowej bylin i roślin cebulowych i nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu z wyjątkiem wyeliminowania części chwastów 

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Re: Nasiona canny
Ale wymyślne przedstawiacie metody uprawy kann z nasion.
Najprościej zetrzeć w jednym miejscu skorupę nasionka pilnikiem lub papierem ściernym aż pokaże się biały środek, wsadzić do ziemi i postawić w ciepłym miejscy. Najlepiej zrobić to w pierwszej połowie lutego. Po tygodniu nasiona kiełkują. Gdy rozwinie się pierwszy liść przepikować do pojedynczych doniczek. W maju wysadzić do gruntu a pod koniec lipca zakwitną tak:
http://i55.tinypic.com/21eswhc.jpg
Kwiaty będą różne w zależności z jakiej odmiany pobrane były nasiona no i oczywiście czy nie zapylone były inną odmianą ( te bywają często najładniejsze)
Na zdjęciu są trzy kanny z nasienia odmiany Tropical Sunrise i każda z nich ma inny odcień kwiatu.
Na pierwszym planie kwiat żółto łososiowy,pośrodku z lewej łososiowy a na samym końcu wpadający w róż
Najprościej zetrzeć w jednym miejscu skorupę nasionka pilnikiem lub papierem ściernym aż pokaże się biały środek, wsadzić do ziemi i postawić w ciepłym miejscy. Najlepiej zrobić to w pierwszej połowie lutego. Po tygodniu nasiona kiełkują. Gdy rozwinie się pierwszy liść przepikować do pojedynczych doniczek. W maju wysadzić do gruntu a pod koniec lipca zakwitną tak:
http://i55.tinypic.com/21eswhc.jpg
Kwiaty będą różne w zależności z jakiej odmiany pobrane były nasiona no i oczywiście czy nie zapylone były inną odmianą ( te bywają często najładniejsze)
Na zdjęciu są trzy kanny z nasienia odmiany Tropical Sunrise i każda z nich ma inny odcień kwiatu.
Na pierwszym planie kwiat żółto łososiowy,pośrodku z lewej łososiowy a na samym końcu wpadający w róż
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.2
Kiedy wysadzać do gruntu kłącza?
Ja już miejsca nie mam
Chyba można te co wylezą kiełki doniczką przykryć czy coś? Przecież -10*C nie będzie..
Jedynie z daliami bym poczekał bo one są delikatniejsze..
Ja już miejsca nie mam

Chyba można te co wylezą kiełki doniczką przykryć czy coś? Przecież -10*C nie będzie..
Jedynie z daliami bym poczekał bo one są delikatniejsze..
Dzisiaj w części ogrodu (na podwórzu) był lekki przymrozek.
Rano liście cann w skrzynkach były oszronione, ale nic się nie stało.
Przed domem z kolei nie przymroziło, dopiero na polu po drugiej stronie drogi.
W Toruniu podobno -7°C było. Brrr
Rano liście cann w skrzynkach były oszronione, ale nic się nie stało.
Przed domem z kolei nie przymroziło, dopiero na polu po drugiej stronie drogi.
W Toruniu podobno -7°C było. Brrr
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
Witam
Moje trzy osobiste kanny, które kupiłam w zeszłym roku, niestety nie przetrwały zimy
chuchałam, dmuchałam ale nic. Kupiłam trochę różnych w ogrodniczym, a także skusiłam się na zakupy w Benexie w tym na Pana Pinka S. Powsadzałam całe towarzystwo do doniczek i opisałam, ale zabawa sie dopiero zacznie jak będą wychodzić i trzeba będzie na nowo ustalić odmiany, bo z tego co tu czytam to często są pomylone.
Nasion od Janusza jeszcze nie siałam bo już brakło miejsca przez pomidory i inne, ale myślę, że niedługo się za to wezmę.

Moje trzy osobiste kanny, które kupiłam w zeszłym roku, niestety nie przetrwały zimy

Nasion od Janusza jeszcze nie siałam bo już brakło miejsca przez pomidory i inne, ale myślę, że niedługo się za to wezmę.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Ja bym się bał dawać je do ziemi ,u nas dzisiaj rankiem było -2 , niby nic , ale mam w tunelu foliowym datury i mi opadły liście 

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz to się zastanawiam czy posadzić do gruntu..
Ale boje się je trzymać, czy nie zmarnuję ich zanim je wysadzę..
Ale boje się je trzymać, czy nie zmarnuję ich zanim je wysadzę..
- bina12
- 1000p
- Od: 17 mar 2011, o 13:15
U mnie dziś nad ranem -2 i jak tu je wkopać dostały by grypy i leżały by razem ze mną w łóżku , bo mnie dopadło niezłe przeziębionko 

- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
A moje poszły do gruntu, raz kozie śmierć.
W różnych miejscach, ale nasłonecznionych. I jeszcze dwa dokupiłam, ale te w donicach potrzymam w szklarni.