Zieloni przyjaciele Kati

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ach, dziękuję moje kochane :D
Joasiu tak to ta sama begonka. Nie podlewam ją zbyt dużo, ale dbam by miała stale wilgotne podłoże. Często też przycinam, by się rozkrzewiała.
oczywiście ,że dodam zdjęcie całej roślinki. Ja ją prowadzę w formie zwartej, chyba, że zacznie się wyciągać, to spróbuję na pniu. Co do rozmnażania, to też czytałasm, żeby lepiej to zostawić specjalistom. :D Mi ta sztuka niestety się nie udała.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgodnie z obietnicą Ewo azalia z doniczką

Obrazek

I begonka, na której zaznaczyłam, jak po przekwitnięciu ją przytnę, więc jeśli ktoś chce te przycięte szczepki to ....
Obrazek
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu piękne kwiaty - tak teraz kolorowo u Ciebie.

Ewuś fajnie, że na coś się przydałam :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
bayaga
500p
500p
Od: 4 lis 2008, o 23:02

Post »

śliczna ta begonia :D i mam pytanie odnośnie begonii jestem ich fanką i w ogrodzie przez całe tato przepięknie mi kwitły ,chciałabym je przechować przez zimę bo podobno można :D
porobiłam szczepki ale część mi zgniła ,część stoi tak jak stala :D
powiedzcie jak je najłatwiej ukorzenić? mam kolory . łososiowy ,bordowy i żółty jedną
podwójną różowo kremową przyniosłam do domu ,mam nadzieję ,że przetrwa do wiosny :D bo mam tylko jeden krzaczek a ja jestem zachłanna i chce mieć więcej :D
więc jak do doniczki kawałek i pod folię?
Pozdrawiam Aga, świrus kwietnikus maksimus :P
Zielona chatka Baby Yagi
Zagroda Baby Yagi
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja begonka stoi cały rok w domu. Widocznie jej to odpowiada. Rozmnażam ją ze szczepek wierzcholkowych. Wsadzam je w ziemię z dobrym drenażem i po 2-3 tygodniach są korzonki. Albo to taki dobry w uprawie gatunek, albo już się do mnie dostosowała i robi co ja chcę :wink: Nie mam doświadczenia z innymi begoniami niestety :(
Jeśli ci się rozmnożą to czy mogę liczyć na szczepeczkę jednej z Twoich???
W zamian oferuję moje szczepeczki begonki :D
Awatar użytkownika
bayaga
500p
500p
Od: 4 lis 2008, o 23:02

Post »

katinie ma problemu :D jak tylko mi się uda to się podzielę :D na razie to jest błądzenie po omacku,normalnie jak dziecko we mgle :D jednym niby nic nie jest a drugie gniją a robię ze wszystkimi dokładnie to samo ,mam nadzieję ,że dojde do wprawy i problem zniknie
mam jeszcze pełną białą ale to bulwiasta więc szczepkami sie podzielę wiosną jak podpędzę troche :D
Pozdrawiam Aga, świrus kwietnikus maksimus :P
Zielona chatka Baby Yagi
Zagroda Baby Yagi
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Kasiu za zdjęcie :D A powiedz mi jeszcze - ona sama w sobie to jest trudna w uprawie?
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Saraaa

Post »

jakie kolory... :D :D :D I begonia i azalia cudowna :wink:
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Saaro dziękuję :oops:
Ewciu. Moja begonka w uprawie jest bardzo łatwa. Bynajmniej na taką ją zahartowałam :). Jest to begonia ogrodowa, ale od samego jej początku stoi w domku na parapecie i nie buntuje się. Uwielbia przycinanie. Szkoda, że nie mam jej zdjęcia z chwili kiedy trafiła do mnie. Wyglądała niczym patyczak :( listki suche, odbarwione i malusieńkie a teraz, chyba nie muszę mówić... :D
Jej szczepeczki pojechały do kilku forumowiczek. Zobaczymy co one na jej temat mają do powiedzenia
Saraaa

Post »

Begonia jest taka piękna, że nigdy bym nie pomyśłała, że jakis patyczak z niej kiedyś był :P
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witaj Kati,Teraz do Ciebie zajrzałam, a to po odpowiedzi o kozim mleku.
Moja siostra też miala alergię i ja przynosiłam od pani która miala kozę to mleko dla Teresy.Po pól litra w takiej banieczce z rączką.Chodziłam tam chętnie,bo oprócz kozy małej i dużej był pies Murzyn do głaskania.Mleka Teresy nie piłam-było go tylko tyle co dla niej.Teren Miasteczka Studenckiego wtedy to były dwa domy profesorskie i dwa akademickie,wokól pola z kapustą aż po Bronowice, małe domki, krowy pasiono na Błoniach (przywilej jeszcze od Kazimierza Wielkiego), a kozy przy rowach, i na wałach nad Rudawą i Młynówką(potem je wpuścili w kanał).A potem byłam u znajomych we Lwowie i oni też dla córki mieli kozie mleko, córka na koloniach, oni mleka nie pijali, więc pouzywałam. Teraz jest w sklepie i czasem kupuję.Ale ciągle wydaje mi się,że najlepsze musiało być to od znajomej kozy.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No extra...nie dość,że mieszkam na "psim " osiedlu to jeszcze kiedyś kozy tu niedaleko wypasali,hihi... :wink:
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To było na końcu ul. Lea przed ul. Gramatyka,tam gdzie jest wysoki blok a przed nim kapliczka(statua wymieniona) zresztą na Cmentarzu Cholerycznym z początku XX wieku, dalej bloki i budka mięsna oraz piekarniczo-słodyczowa,dojście do ul. Piastowskiej między blokami chyba do ul. Gramatyka przynależnymi i sklep który do niedawna był Plu, a teraz Biedronka.Za nim były już tzw. Cygańskie Łąki(tabory rozkładały się) z po niemieckimi bunkrami i camping przy ob. Armii Krajowej na wysokości Ośrodka Zdrowia dla Szkól Wyższych.VII LO było otoczone nie blokami a kapustą brukselką na podmokłym polu.
Z domów profesorskich było widać mostek nad Młynówką koło Dworku Piwowara i przy nim przystanek tramwajowy koło Podchorążówki. Akademię Pedagogiczną zbudowano później.
Ciepło pozdrawiam.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawie opowiadasz...lubię takie historie...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Staram się tylko przyblizyc topografię....
Spotykamy się od wakacji w gronie ongiś harcerskim i przypominamy sobie co i gdzie było w okolicy.Chłopaki mają jeszcze tzw. spotkania trzepakowe pod swoim dawnym blokiem, jeszcze dwie mamy tam mieszkają,od nich wynoszą krzesła i jest spotkanie na swieżym powietrzu.
Naszego trzepaka już nie ma, ale pracuję z chlopakiem który nauczył mnie czytać gdy miałam 4 lata(a on 10 więcej), bo przynosiłam mu głupie ksiązeczki do poczytania.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”