Czosnek zimowy cz.1
- 
				marek69
- 200p 
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy
W Polanie sprzedawane są w siateczkach po 5-6 główek. Ceny niestety nie pamiętam. Myślę , że w tej chwili na sprzedaż czosnku jest jeszcze trochę za wcześnie. Radził bym do firmy Polan przedzwonić bo gdy rok temu kupowałem swój czosnek, też go w ofercie sklepu nie mieli.

Pozdrawiam Jarek

- Piotr-eko
- 50p 
- Od: 11 wrz 2009, o 01:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na moim polu ziemniaki,cebula,por są podgryzane i podziurawione,inne warzywa nie,postanowiłem w tym roku po zbiorach nasiać aksamitkę i w orać na zimę lub zasadzić czosnek,ale dowiaduję się tu ,że i czosnku się robaczki czepiają.Zaczynam z warzywami od 3 lat i czosnku jeszcze nie sadziłem muszę w październiku zasadzić,tylko czy nie za słaba ta moja ziemia przy lesie na dodatek.

- 
				zdzislaw
- 50p 
- Od: 8 kwie 2007, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W sklepie ogrodniczym kupiłem w końcu września na sztuki (główki), w następnych latach nasadzenia robiłem z własnych ząbków.kazek790 pisze:Kiedy mozna kupić nasiona, w tej chwili są niedostepne i w jakiej formie mozna je kupić (na sztuki czy wagę)?
I w jakiej cenie ewentualnie w jakich skepach ?
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Przedwczoraj wykopałam resztę wiosennego czosnku - jednak jakby odrobinę za późno, bo na dwóch główkach widać było już odchodzące ząbki. Generalnie jestem bardzo zadowolona z plonu  

- 
				x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zaczęłam wykopywać wiosenny czosnek ale przerwałam bo widzę ,że jeszcze rosną główki, ząbki jeszcze nie wszystkie grube.Dla mnie lekkie oddzielanie się ząbków od bulwy nie jest wadą a objawem dojrzałości i gotowości do zbioru.

Suzano jak uważasz, jednak w literaturze podają to jako sygnał "za późno" bo chwilę dłużej i może on zacząć kiełkować

- 
				Groser
- 100p 
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
JA też wczoraj wykopałem wiosenny. Jak jest w tej pierwszej zewnętrznej łusce to lepiej się przechowuje.

- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Chyba do przechowywania lepszy jest nierozdzielony (tak mi się kojarzy), poza tym on potem ucieka wgłąb (podobnosuzana pisze:Ja zaczęłam wykopywać wiosenny czosnek ale przerwałam bo widzę ,że jeszcze rosną główki, ząbki jeszcze nie wszystkie grube.Dla mnie lekkie oddzielanie się ząbków od bulwy nie jest wadą a objawem dojrzałości i gotowości do zbioru.
 ). Szczerze mówiąc, to ja nie zauważyłam, żeby główki wykopane wcześniej były jakieś mniejsze
 ). Szczerze mówiąc, to ja nie zauważyłam, żeby główki wykopane wcześniej były jakieś mniejsze   W każdym razie jeśli są jakieś różnice, to niewielkie.
 W każdym razie jeśli są jakieś różnice, to niewielkie.- 
				x-suzana
Łuski na wewnętrznych ząbkach czosnku są jeszcze bardzo śliskie i schodzi z takiego ząbka ze 2 dość grube warstwy skórki.Powinny być cieńsze skórki, mama widząc że wykopuję czosnek stwierdziła, że jeszcze za wcześnie.

Wiecie może czy jest już gdzieś dostępny czosnek zimowy? Chcę w tym roku wsadzić Harnasia, ale ani na stronie Polan, ani na Allegro nie ma jeszcze ząbków.

- 
				gienia1230
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piotr, za wcześnie, w II połowie września powinien się pokazać.

Pozdrawiam! Gienia.

Dzięki za odpowiedź. W takim razie pozostaje mi jeszcze trochę poczekać. Po wielu latach niezbyt udanych zbiorów czosnku wiosennego pora na zimowy. Miejmy nadzieję, że będzie znacznie większy...

- 
				x-suzana
A dlaczego nie wychodził Ci wiosenny?
Czosnek raczej zawsze udaje się czy to wiosenny czy zimowy.Może póżno sadziłeś wiosenny i trzeba użyżnić glebę.

Czosnek raczej zawsze udaje się czy to wiosenny czy zimowy.Może póżno sadziłeś wiosenny i trzeba użyżnić glebę.
- 
				piotreq6g6
- 0p - Nowonarodzony 
- Od: 30 lip 2010, o 18:04
piotrq pisze:Wiecie może czy jest już gdzieś dostępny czosnek zimowy? Chcę w tym roku wsadzić Harnasia, ale ani na stronie Polan, ani na allegrooo nie ma jeszcze ząbków.
piotrq pisze:Wiecie może czy jest już gdzieś dostępny czosnek zimowy? Chcę w tym roku wsadzić Harnasia, ale ani na stronie Polan, ani na allegrooo nie ma jeszcze ząbków.
W POLANie czosnku już nie ma i nie będzie w tym roku:( Bo było go bardzo mało. W lipcu trzeba było już się na niego zapisywać.
Tzn. w pewnym sensie wychodził ale główki były stosunkowo małe, a niektórymi latami nawet nie wykształcały się ząbki. Wielu m.in. na tym forum chwaliło sobie zimowy i właśnie mam zamiar spróbować - może on okaże się silniejszy.suzana pisze:A dlaczego nie wychodził Ci wiosenny?
Eh, szkoda nastawiałem się właśnie na zamówienie z Polan. Może znajdę we wrześniu gdzieś w sklepach ogrodniczych, bo na targach etc. nie mam pewności, że otrzymam czosnek zimowy i pewny gatunkowo.piotreq6g6 pisze:W POLANie czosnku już nie ma i nie będzie w tym roku:( Bo było go bardzo mało. W lipcu trzeba było już się na niego zapisywać.