Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Świdośliwa
Mam od 20 lat taką dziką. Drzewko - krzak ma 3,5m wysokości. Owoce są średniej wielkości, bardzo słodkie, uwielbiane przez ptactwo.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Waleria
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Nie byłabym tym zachwycona. Może to przypadek, ale zeszłego roku o tej porze kwitła mi śliwa.......i zmarzła. Do wycięcia.
Waleria
Eeeeeeeetam! W tym roku już nie zmarznie . W grudniu jest przecież koniec Świata!!!
Bogdan
Może i będzie koniec świata ,ale krzaczka będzie szkoda 

Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chcę kupić świdośliwę ale nie wiem, na którą odmianę się zdecydować proszę o poradę.
Ziemię mam kwaśną, przepuszczalną i raczej piasek, który nawożę przede wszystkim kompostem
Ziemię mam kwaśną, przepuszczalną i raczej piasek, który nawożę przede wszystkim kompostem

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Mam dwa krzewy świdośliwy. Pięknie kwitły, zawiązało się mnóstwo owoców, jednak prawie wszystkie obeschły. Dbałam o nie, podlewałam, zasiliłam obornikiem, a mimo to - klapa
. Glebę mam piaszczystą, stanowisko słoneczne. Bardzo proszę o sugestie, jaka może być przyczyna...

- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Witam
mam świdośliwę o wysokości ok. 60 i nie wiem co z nią zrobić w zimę czy ocieplić, czy też zabrać w chłodniejsze miejsce do wiosny.
czy ktoś pomoże jak ociepli ją na zimę aby nie zmarzła?
mam świdośliwę o wysokości ok. 60 i nie wiem co z nią zrobić w zimę czy ocieplić, czy też zabrać w chłodniejsze miejsce do wiosny.
czy ktoś pomoże jak ociepli ją na zimę aby nie zmarzła?
Świdośliwa nie marznie, normalnie żyje w Finlandii i Kanadzie, wytrzymuje (podobno) do -50. Nie trzeba niczym ocieplać, oby tylko w zimę nie miała za mokro. Moje normalnie bytują w szczyrym poli wystawione na solidne wschodnie wiatry i nic im się nie dzieje.
- orange30
- Od: 27 paź 2007, o 22:59
Ja lada chwila dołączę do grona posiadaczy tej rośliny i będę zdawała relacje o jej bytności na moim ogródeczku 

- wosiek67
- 500p
Ja też kupiłem świdośliwę tydzień temu to co mi przysłano rozczarowało mnie bardzo w opisie miało być 50 cm i było tylko, że z tego 40 cm to była doniczka
i potem 10 cm badylek z zaschniętą bryłą korzeniową w podobnym stylu przysłała mi ta firma jagodę kamczacką nieuczciwość niektórych sprzedawców z netu jest porażająca.

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
wosiek67 pisze:Ja też kupiłem świdośliwę tydzień temu to co mi przysłano rozczarowało mnie bardzo w opisie miało być 50 cm i było tylko, że z tego 40 cm to była doniczkai potem 10 cm badylek z zaschniętą bryłą korzeniową w podobnym stylu przysłała mi ta firma jagodę kamczacką nieuczciwość niektórych sprzedawców z netu jest porażająca.
Proszę podać nazwę firmy. Będziemy interweniować

Pozdrawiam serdecznie
- przemo1669
- Kontakt:
Dlatego powinno się kupować u sprawdzonych sprzedawcówwosiek67 pisze:Ja też kupiłem świdośliwę tydzień temu to co mi przysłano rozczarowało mnie bardzo w opisie miało być 50 cm i było tylko, że z tego 40 cm to była doniczkai potem 10 cm badylek z zaschniętą bryłą korzeniową w podobnym stylu przysłała mi ta firma jagodę kamczacką nieuczciwość niektórych sprzedawców z netu jest porażająca.
A tak propos świdośliwy to ja zamierzam zrobić chyba pierwszą w Polsce hodowle na owoce. ale czy to się uda to nie wiem
- wosiek67
- 500p
Problem polega na tym, że to był sprawdzony sprzedawca i wiele osób jest zdziwionych ich postępowaniemprzemo1669 pisze: Dlatego powinno się kupować u sprawdzonych sprzedawców
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- przemo1669
- Kontakt:
a pisałeś do nich może zaszła jakaś pomyłka