Zieloni przybysze - Carol1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Prezenty piękne :P Ślicznie kwitnie oplątwa.Moja po przekwitnieniu puściła tylko mnóstwo szczepek ale ponownie zakwitnąć nie chce 

pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia
życzę Wam wszystkich marzeń spełnienia
Smacznego karpika,
tłustego śledzika,
barszczyku czerwonego,
a pod choinką prezentu pięknego.
Dużo szczęścia, zdrowia i radości
życzy Karol
No a teraz czas na nowości
Żyworódki (wywnioskowałem że to sukulent)(mam też większe, ale dam zdjęcia innym razem):

Pachypodium:

Opuncja:

W całym domu pojawiły się poiesencje (chociażnie umiem tego hodować
)(oto moja mała):

No i na koniec moje rośliny w sieni + ciastka które w tym roku robiliśmy

życzę Wam wszystkich marzeń spełnienia
Smacznego karpika,
tłustego śledzika,
barszczyku czerwonego,
a pod choinką prezentu pięknego.
Dużo szczęścia, zdrowia i radości
życzy Karol

No a teraz czas na nowości

Żyworódki (wywnioskowałem że to sukulent)(mam też większe, ale dam zdjęcia innym razem):

Pachypodium:

Opuncja:

W całym domu pojawiły się poiesencje (chociażnie umiem tego hodować

No i na koniec moje rośliny w sieni + ciastka które w tym roku robiliśmy

To, że odpisujecie i wam się podoba to najlepszy prezent na święta 
@Basga - nie wiem czy był cięty bo dostałem od Pani Zosi
Zaczne od zdjęcia odrostu korzeniowego maranty, w razie gdyby ktoś nie miał okazji takiego zobaczyć:

Mój zamioculcas z listka wypuszcza coś nowego, ale jest to w rzeczywistości stanowczo za jasne jak na nową gałązke...

Miły widok na święta, w chłodnej klatce schodowej, tym bardziej że za oknem raz biało a raz błoto, czyli moja azalia kwitnie (kwitnie mało bo była przycinana za późno, a po tym co jej zrobie na wiosne, raczej mnie przestanie lubić [o ile mnie lubi] i nie zdziwie sie jak przestanie kwitnąć na jakiś czas :P ):

No i kończe pytaniami i problemami
Jak to ja... Moje poisencje są takie ładne, a tak marnieją, może to przez ziemie w której są? Jedna ma nawet kwiat i pięknie wygląda a liście żółkną:

Co zrobić aby utrzymać tą rośline przy życiu i cieszyć się nią dłużej niż przez święta? Macie w domu poisencje hodowane już jakiś czas? Z góry dziękuję za odpowiedzi, dziękuję również za odwiedzanie mnie i komentowanie. życzę wesołych świąt i pozdrawiam

@Basga - nie wiem czy był cięty bo dostałem od Pani Zosi

Zaczne od zdjęcia odrostu korzeniowego maranty, w razie gdyby ktoś nie miał okazji takiego zobaczyć:

Mój zamioculcas z listka wypuszcza coś nowego, ale jest to w rzeczywistości stanowczo za jasne jak na nową gałązke...

Miły widok na święta, w chłodnej klatce schodowej, tym bardziej że za oknem raz biało a raz błoto, czyli moja azalia kwitnie (kwitnie mało bo była przycinana za późno, a po tym co jej zrobie na wiosne, raczej mnie przestanie lubić [o ile mnie lubi] i nie zdziwie sie jak przestanie kwitnąć na jakiś czas :P ):

No i kończe pytaniami i problemami

Co zrobić aby utrzymać tą rośline przy życiu i cieszyć się nią dłużej niż przez święta? Macie w domu poisencje hodowane już jakiś czas? Z góry dziękuję za odpowiedzi, dziękuję również za odwiedzanie mnie i komentowanie. życzę wesołych świąt i pozdrawiam

Witam po świetach
mam 44 nowe zdjęcia i obiecuje więcej, chyba że nie chcecie :P Nie dam wszystkim w jednym czasie bo strona ładowałaby się gorzej niż poprzednie
Zaczne może drzewa, a potem przejde do kwiatów.
Zima, wszystkie drzewa na dworze są bez liści. Mój wiąz jest na dworze i ma dalej swoje małe, czerwone listki
Wiązy drobnolistne są półzimozielone (z tego co wiem). Liście na zime mogą opaść całe, opaść w połowie lub zostać. Wielu osobą wiązy w zimie zostają zielone
No a teraz zdjęcie korony mojego wiąza, listki powoli opadają, a wiąz jest w swoim zimowym schronieniu.

Na dworze jednak jest troche biało i szaro... mało kolorów... Dlatego zawsze kiedy popatrze na azalie uśmiecham się
Może ilością kwiatów nie grzeszy, ale jestem dumny z tego że w ogóle kwitnie i tego że żyje. Mam nadzieję, że za kilka lat (gdyby gałęzie u azali nie musiały się rozchodzićna 2 to byłoby szybciej) będzie miała już forme widoczną i będzie ładnie wyglądała. Mam nadzieje że jako bonsai będzie pięknie kwitnąć 
Pąk:

Kwiat:

No i na koniec coś, dzięki czemu mi się robi cieplej i tak... letnio - przypominają mi się wakacje
Mój aktualnie kwitnący storczyk:

6 zdjęć za nami, zostało 38
Chociaż pewnie wszystkich nie wrzuce. "Sesja", którą ostatnio robiłem może być spokojnie nazwana "A co jest w ***" (gdzie "***" to nazwa rośliny)
Pokaże jak spodobają się wam dzisiejsze zdjęcia
Pozdrawiam 

Zima, wszystkie drzewa na dworze są bez liści. Mój wiąz jest na dworze i ma dalej swoje małe, czerwone listki

Na dworze jednak jest troche biało i szaro... mało kolorów... Dlatego zawsze kiedy popatrze na azalie uśmiecham się

Pąk:

Kwiat:

No i na koniec coś, dzięki czemu mi się robi cieplej i tak... letnio - przypominają mi się wakacje

6 zdjęć za nami, zostało 38

Cisza i spokój tutaj no ale nic. Wiecie co uwielbiam w tych roślinach? Mimo złej pogody, mimo złego humoru i masy kłopotów na głowie, można odpocząć i poczuć się chociaż troszke jak w egzotycznym kraju na wakacjach.

Już po świętach,
stary rok się kończy
jego blask już mija
Nowy 2009 do brzegu dobija...
Życzę by był piękny
lepszy od starego
a Wam
przyniósł coś szczególnego...
Samej serdeczności
i samej miłości.
Uśmiechu na twarzy
i tego o czym marzycie...