Stratyfikacja, wysiew nasion i inne porady
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Stratyfikacja, wysiew nasion i inne takie
No właśnie chciałbym zamienić to ,,raczej,, na ,,na pewno,, i postępować dobrze 

Przed siewem. Zaprawianie ma zapobiec zgorzeli przedwschodowej, lub wschodowej a więc wystarczy przed siewem. Tak upaćkasz nasiona w zaprawie, potem będziesz w lodówie trzymał, to się obsypie z nasion etc. W każdym bądź razie, jeśli trzymasz w lodówce, to zaprawiałbym bezpośrednio przed siewem. Pamiętaj, aby je przewietrzyć co jakiś czas.
-
- 100p
Czy wymieszane z wilgotnym perlitem mogą być odkryte w lodówce? bo widziałem, że ludzie trzymają w zakręconych słoikach lub woreczkach foliowych
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 30 gru 2012, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Właśnie rozpocząłem stratyfikację nasion jodły koreańskiej.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Cezaryyy przechowywują a nie stratyfikują, nie słyszałem o strattfikacji w woreczku foliowym. W sieci jest naprawde sporo o tym procesie, wystarczy poczytać.
Co do zaprawiania to podczas moczenia nasion w wodzię, warto na samym końcu tego procesu przez 15 minut pomoczyc w roztworze z Topsin-em.
-- 11 lut 2013, o 19:23 --
U mnie koreanka ładnie kiełkuje i bez stratyfikacji.
Co do zaprawiania to podczas moczenia nasion w wodzię, warto na samym końcu tego procesu przez 15 minut pomoczyc w roztworze z Topsin-em.
-- 11 lut 2013, o 19:23 --
A kiedy i gdzie bedziesz wysiewał?tomekb1 pisze:Właśnie rozpocząłem stratyfikację nasion jodły koreańskiej.
Kiedyś próbowałem zabawy z koreanką, ale nic nie wzeszło, może nasiona lipne były 

-
- 100p
Rozpoczołem dziś stratyfikacje kilku gatunków, chyba już dużo spóźnioną. Trzymam w lodówce, temperatura 2-6stop. C w zależności od temperatury w spiżarni. Nasiona moczone 24h i wymieszane z wilgotnym perlitem w skrzynkach stratyfikacyjnych , boje się pleśni więc chyba ze 2 razy spryskam od grzybów. Świruje tak pierwszy raz dlatego nie wiem co z tego będzie. Na dnie skrzynki materiał, który umożliwia dostęp powietrza. Zdjęcia z całej operacji

- tomekb1
Kiedy? Jak pojawią się kiełki w nasionkach. Robię to pierwszy raz. A wysiewał będę do skrzyneczek do chłodnej i jasnej piwnicy (doświetlanej). Nie mam dużo nasion. Potrzeba mi niewiele sadzonek. Tak ze 20 jodeł i ok. 30 świerków kłujących. Świerki mam zamiar wysiać za jakieś 2 tygodnie.krismiszcz pisze:A kiedy i gdzie bedziesz wysiewał?tomekb1 pisze:Właśnie rozpocząłem stratyfikację nasion jodły koreańskiej.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2012, o 22:22
Tomekb1-nic z tego nie będzie.
-
- 100p
Pytanie po co tak szybko chcesz to wysiewać?Nie możesz tego zrobić w prawidłowym terminie?
- tomekb1
Bo nie mam co robić teraz.
Nudzi mi się, a na wiosnę mam zazwyczaj dużo roboty. Tak to przynajmniej coś się dzieje.
Tym kilkudziesięciu sztukom (o ile wykiełkują) jestem w stanie zapewnić dobre warunki. Jak pisałem mam doświetlaną piwnicę, ewentualnie szklarnię teścia- nieogrzewaną, ale w dzień panują tam teraz temperatuty ok 5-8 stopni. Nie będzie tak źle. Oby tylko wzeszły. O świerka się nie martwię, bo ten wzejdzie na bank, gorzej jodła.

Nudzi mi się, a na wiosnę mam zazwyczaj dużo roboty. Tak to przynajmniej coś się dzieje.
Tym kilkudziesięciu sztukom (o ile wykiełkują) jestem w stanie zapewnić dobre warunki. Jak pisałem mam doświetlaną piwnicę, ewentualnie szklarnię teścia- nieogrzewaną, ale w dzień panują tam teraz temperatuty ok 5-8 stopni. Nie będzie tak źle. Oby tylko wzeszły. O świerka się nie martwię, bo ten wzejdzie na bank, gorzej jodła.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 100p
Po pierwsze Picea i Abies do dobrego kiełkowania potrzebują temperatury 20-25*C,po drugie jak wiesz Picea i Abies mają krótki okres wzrostu więc powiedz mi kiedy twoje roślinki go zakończą?W maju?I co będą robić do zimy?
Takie pomysły z góry skazane są na niepowodzenia,szczególnie jak się nie ma większego doświadczenia.
Musisz wiedzieć że siewki iglastych są bardzo wrażliwe na warunki w jakich rosną i łatwo ulegają chorobom w niesprzyjających warunkach.
Takie pomysły z góry skazane są na niepowodzenia,szczególnie jak się nie ma większego doświadczenia.
Musisz wiedzieć że siewki iglastych są bardzo wrażliwe na warunki w jakich rosną i łatwo ulegają chorobom w niesprzyjających warunkach.
- tomekb1
Małe ma doświadczenie z wysiewem iglaków. Iglaki rozmnażałem zazwyczaj z sadzonek (żywotniki i cyprysy). Wysiewałem tylko świerki - z dobrym skutkiem, mimo wczesnej pory wysiewu. Ale do rad się zastosuję i jak najbardziej opóźnię wysiew. Z jodłą może być trudno , jeśli już rozpocząłem stratyfikację.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
- 100p
Wsadź do lodówki i będzie ok....czasami doglądaj.