basga pisze:Listki potnij czymś ostrym na kilkucentymetrowe kawałki,tylko jakoś sobie oznacz,które dół i w ukorzeniacz i do ziemi.Ja tak nie robiłam ale można tak rozmnażać.
Co do tych sukulentów w kuli...osobiście to posadziłabym tam jakieś roślinki lubiące wilgoć,np.bluszcz czy paproteczka.Super to wygląda ale bałabym się,czy tego rodzaju roślinkom nie będzie tam za parno.Lepiej zapytaj speca od kaktusów.
Roślinki gosi
- koniczynka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 kwie 2008, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- koniczynka

- effa

- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
Dokladnie tak jak Basia napisała pociąć tylko koniecznie zaznaczyć gdzie dół a gdzie góra liścia i w ten sam sposob wsadzić do ziemi. Sama tego nie robiłam, ale w książce jest tak opisane, jak dorwę aparat to pstryknę fotkę i wkleję zdjęcie tej strony. Kolor rzeczywiście zmienia się na zielony, aby mieć żółtoobrzeżoną trzeba posadzić całe kłącze, inaczej nie da radykoniczynka pisze: A podpowiecie mi jak rozmnożyć z liścia sensywierke dostałam całe dwa liscie w opłakanym stanie szkoda mi wyrzucić jest zielona z żółtymi brzeżkami tylko słyszałam że z takiej jak się rozmnaża z liścia to wychodzą same zielone. I za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać mam pociąć te liście i co dalej ?
- koniczynka

Rzecz w tym, że się da ukorzenić tak by się wybarwił. I tutaj mam pewien problem. Patent widziałam na forum i... nie pamiętam gdziekoniczynka pisze:szkoda że się nie wybarwi na żółto bo piękna jest taka.Właśnie posadziłam według waszych wskazówek bardzo wam dziękuje zobaczymy po jakim czasie coś wyrośnie.
Pamiętam, że liść trzeba dość specyficznie pociąć. Naciąć liść wzdłuż łączenia kolorów liścia. Zielone pionowo do ziemi a żółte wygiąć w łuk i tak przysypać ziemią. Z części żółtej powstanie nowa roślina wielokolorowa. Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam. Ten rysunek był dość dokładny w przeciwieństwie do mojej pamięci ;)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Kurcze... przeszukuję wątki gdzie coś pisałam ale nie mogę znaleźć. Wyszukiwarka nie szuka mi haseł: sanseweria, sansewira, sansiweria... jak się to do licha pisze?
Przez "v" też próbowałam ;) Było to max. do miesiąca w tył.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Nie znajdę
Ach! Ta moja pamięć
Wyszukiwarka nie znajduje tego pod hasłem sansewieria.
Pozostaje liczyć, że autor sam się znajdzie. Albo właściciel wątku gdzie było to wklejone.
Pozostaje liczyć, że autor sam się znajdzie. Albo właściciel wątku gdzie było to wklejone.
- effa

- Od: 16 wrz 2007, o 22:22
chyba mam, może to to???
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %2A#276290
- koniczynka