Hej
Zajęty byłem bo
Bazylę odwiedziłem, a tam ...
Jadzię (Jakuch) też zobaczyłem
No i musiałem zagospodarować te dary którymi mnie obdarzono, nawet na noc do domu nie wróciłem, by od samego rana kontynuować prace
Dziękujemy
Beatko za tak piękne i miłe ugoszczenie, a papierówki mają cudowny smak. Dopiero teraz uzmysłowiłem sobie, że nie jadłem papierówek kilkanaście lat
I przyjrzałem się naszej
damie serca - też ma poparzone płatki
Na początek powiem, że będąc wcześniej u
Beaby urwałem sobie trzy gałązki wierzby kwitnącej różowymi baziami, pociąłem na mniejsze kawałki i wsadziłem je do wody.
Efekt widoczny i sadzonki są już w doniczkach
Teraz czas owoców - akcja śliwki aktualnie i ... zobaczyłem dziwne stwory wgryzające się w owoce.
Com się naszukał, ale już wiem - to są poczwarki biedronki.
Jak już wspomniałem o owocach to powiem, że pierwszy raz zebrałem owoce mahonii i ... dobrze myślicie - nastawiłem nalewkę
Sam jestem ciekaw smaku.
Jadziu, ja przyciąłem
pretty sunrise po kwitnieniu i nie dość, że na wszystkich gałązkach idą nowe pędy, to jeszcze od dołu puszcza nowe. Ależ będzie olbrzymia ilość kwiatów - póki co jeden pierwszy pęd wyrywny już zakwitł.
Joasiu, ogórki nie tylko w doniczkach, ale i oparte o drzewo - pnące łatwiej zrywać
Za to pomidory zwisają z donicy, by je było łatwiej obrywać
Brzoskwinia jest młoda i do tego zaraz po posadzeniu przemarzł jej główny pęd, 30 cm nad ziemią. Myślałem, że to już koniec, ale jedyną boczną gałązkę podwiązałem do góry i ... z oporem ale zamieniła się w drzewko. W ub.r była jedna brzoskwinka, a teraz kilka. Choruje jak wszystkie, na kędzierzawość liści ale robię oprysk jesienią i wiosną miedzianem i tylko sporadycznie niektóre liście się zwijają - zaraz je obrywam.
Zanim będzie różano, pokażę inne rośliny.
Nie! Nie pokażę, bo fotosik szwankuje i zdjęcia po kilka razy muszę wgrywać by były widoczne, a czasu mało.
Jutro dokończę ....
Miłej nocki życzę i dobrego jutrzejszego dnia.