Sępolia - fiołek afrykański cz.1
-
- 100p
- Od: 24 mar 2008, o 11:19
Co do wielkości doniczki to twoje wyjaśnienie jest zrozumiałe, a czemu by tak miało być jeśli są za gęsto posadzone? Ja mam w prostopadłościennym pojemniku takim, w którym mama przyniosła pół kilograma winogron czyli nie za dużym i jest tam pięć listków wsadzonych. Proszę wyjaśnij co ma gęstość listków do wolniejszego wzrostu mlodych liści?
Milka dużą masz donicę jak na tyakiego małego fiołka. Ja jak mi się ukorzenią listki to wsadzę do takiej maksymalnie 10 cm średnicy bo one lepiej kwitną jak mają ciaśniejsze doniczki a jak jest za duża to wszystko idzie w liście.
Ja codziennie zaglądam czy aby tam już się mlode listki nie pojawiły no ale niestety jeszcze nie ma i już się zaczynam denerwować i mieć tego dosyć.

Ja codziennie zaglądam czy aby tam już się mlode listki nie pojawiły no ale niestety jeszcze nie ma i już się zaczynam denerwować i mieć tego dosyć.

Mam takie pytanie, bo Was można pytać o wszystko. Moja przygoda z fiołkami na razie raczkuje i w sumie, to przegrzebałam ten wątek i nie znalazłam odpowiedzi na ten problem.
Wczoraj była u mnie koleżanka. Powiedziała, że w u niej w kącie stoi strasznie zakurzony fiołek. Jako, że listki są włoskowane nie ma pojęcia jak go z tego kurzu obczyścić. Prawdę mówiąc ja też nie ...
Czy macie jakąś sprawdzoną metodę?
Wczoraj była u mnie koleżanka. Powiedziała, że w u niej w kącie stoi strasznie zakurzony fiołek. Jako, że listki są włoskowane nie ma pojęcia jak go z tego kurzu obczyścić. Prawdę mówiąc ja też nie ...
Fiołki afrykańskie
Nie jestem pewna ale myślę że listków można zetrzeć wilgotną ściereczką lub gąbką.Możesz spróbować a o wynikach daj znać
- DAHIRA
- 50p
- Od: 19 kwie 2008, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moj fiolek
A oto moj jedyny fiolek:
http://www.monika.shutterchance.com/pho ... ntpaulia_/
Zdjecie zrobione pol roku temu, w listopadzie przestal kwitnac i dopiero niedawno zawiazal nowe paczki, ale jeszcze nie kwitnie. Udalo mi sie ukorzenic listka wiec mam drugiego takiego samego, ale to jeszcze malenstwo. Tydzien temu zaczelam ukorzenianie kolejnego listka, tym razem ciemnofioletowego ale jeszcze za wczesnie zeby powiedziec czy sie udalo ukorzenic czy nie.
Dluga droga mnie czeka zeby wam dorownac dziewczyny!
http://www.monika.shutterchance.com/pho ... ntpaulia_/
Zdjecie zrobione pol roku temu, w listopadzie przestal kwitnac i dopiero niedawno zawiazal nowe paczki, ale jeszcze nie kwitnie. Udalo mi sie ukorzenic listka wiec mam drugiego takiego samego, ale to jeszcze malenstwo. Tydzien temu zaczelam ukorzenianie kolejnego listka, tym razem ciemnofioletowego ale jeszcze za wczesnie zeby powiedziec czy sie udalo ukorzenic czy nie.
Dluga droga mnie czeka zeby wam dorownac dziewczyny!

moje roslinki do wgladu TUTAJ
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
"Worry is like a rocking chair - it gives you something to do but it doesn't get you anywhere."
Dorothy Galyean
Powiem tak od siebie i nie wszyscy muszą się ze mną zgodzić - fiołki hodowałem przez kilka lat i z praktyki wiem iż powinno się sadzonki z listka (jak już wybiją - wcześniej listek powinien być posadzony do małej doniczki) przesadzać w szerokie np. 10-15 cm doniczki a za to max 6 - 8 cm wysokie, rozeta rozrasta się bardzo ładnie mając właśnie dużo liści to fakt ale za to jak zaczyna kwitnąć to z każdego kątka listkowego wyrasta pęd z kilkoma kwiatkami, więc im więcej liści tzn. większa urośnie rozeta tym obficiej potem fiołek kwitnie. 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Radziłabym pobawić się w odkurzanie np. miękkim pędzelkiem...listki są bardzo wrażliwe na wodę:(zuzulec pisze:Mam takie pytanie, bo Was można pytać o wszystko. Moja przygoda z fiołkami na razie raczkuje i w sumie, to przegrzebałam ten wątek i nie znalazłam odpowiedzi na ten problem.