Wysiew nasion sezon 2015-2025.. ..
Re: Terminarz wysiewu nasion 2015r. cz.5
I właśnie zmierzyłam temperaturkę, czy 35stopni do kiełkowania nie jest za dużo?
A kolejne pytanie, stwierdziłam że zamiast palet może użyje takich kieliszków na leki szpitalne, tylko one są przeźroczyste, przeszkadzałoby to w czymś?
Miłego poniedziałku ;)
A kolejne pytanie, stwierdziłam że zamiast palet może użyje takich kieliszków na leki szpitalne, tylko one są przeźroczyste, przeszkadzałoby to w czymś?
Miłego poniedziałku ;)
- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie parapety już pełne. Wysiane: pelargonie, heliotrop, goździk Szabo, koleusy, petunie, surfinie, żeniszki, margaretki, mrozy, gazanie, trawa cytrynowa, kobea, begonie, werbeny, lobelie, niecierpek, parę jeżówek tak na próbę, liliowce, papryki, seler naciowy i korzeniowy, troszkę sałaty. Uff...
Zostało jeszcze osteospermum, celozja, nachyłki i szałwia trójbarwna, bazylia, por i pomidory. Moczy się tunbergia i belamkanda. Reszta później, już w foliowcu.
Część już rośnie lub kiełkuje, tylko parapety jakoś nie chcą rosnąć
Zostało jeszcze osteospermum, celozja, nachyłki i szałwia trójbarwna, bazylia, por i pomidory. Moczy się tunbergia i belamkanda. Reszta później, już w foliowcu.
Część już rośnie lub kiełkuje, tylko parapety jakoś nie chcą rosnąć

Pozdrawiam, Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu kupiłaś drugą działkę
cóż za bogactwo roślinek.

-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
guara Belakamde moczysz w ciepłej wodzie? Wysiałam kilka nasion od razu do ziemi i nie chcą coś kiełkować:(
Gdzieś czytałam, że nasiona powinny przejść stratyfikację w lodówce, ale nie znam się na tym
Gdzieś czytałam, że nasiona powinny przejść stratyfikację w lodówce, ale nie znam się na tym
- gaura
- 500p
Przyznam, że szukając informacji o belamkandzie, nie znalazłam nigdzie, że trzeba stratyfikować.
Moczę w wodzie o temp. pokojowej. Znalazłam takie informacje, które sobie zapisałam- nasiona mają dobrą zdolność kiełkowania, wysiewać od stycznia do marca, można pomóc nasionom przez uszkodzenie pilniczkiem lub moczenie 1-2 dni. Nasiona położyć na powierzchni, nie zasypywać ziemią. Kiełkują po 14-16 dniach (najpóźniej po 60 dniach
). Do 4 m-cy po przesadzeniu, pojawiają się kwiaty. Nie trzeba nawozić, jeśli już to małe dawki, duże szkodzą. Można uprawiać też jako roślinę doniczkową w domu, toleruje ciepło grzejników.
Moja moczy się drugi dzień, włożę do ziemi i zobaczę, czy da radę
-- 9 lut 2015, o 13:35 --
Ale w planach już zaadaptowałam kolejny kawałek trawnika na rabatkę
Moczę w wodzie o temp. pokojowej. Znalazłam takie informacje, które sobie zapisałam- nasiona mają dobrą zdolność kiełkowania, wysiewać od stycznia do marca, można pomóc nasionom przez uszkodzenie pilniczkiem lub moczenie 1-2 dni. Nasiona położyć na powierzchni, nie zasypywać ziemią. Kiełkują po 14-16 dniach (najpóźniej po 60 dniach

Moja moczy się drugi dzień, włożę do ziemi i zobaczę, czy da radę

-- 9 lut 2015, o 13:35 --
Drugiej działki nie kupiłam, choć patrząc na to i kolejne paczuszki czekające na wysianie, przydałaby się.Mariola54 pisze:Kasiu kupiłaś drugą działkę![]()
Ale w planach już zaadaptowałam kolejny kawałek trawnika na rabatkę

Pozdrawiam, Kasia
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Wow aż 60 dni mam czekać na kiełkowanie.
To moje mają jeszcze czas:)
Kilka nasion namoczę, może te szybciej pokażą, że są zdrowe i wykiełkują.
Dziękuję za informacje
To moje mają jeszcze czas:)
Kilka nasion namoczę, może te szybciej pokażą, że są zdrowe i wykiełkują.
Dziękuję za informacje
- gaura
- 500p
Ja mam nadzieję, że to dadzą radę wykiełkować dużo szybciej 

Pozdrawiam, Kasia
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Dobra postawagaura pisze:Ale w planach już zaadaptowałam kolejny kawałek trawnika na rabatkę

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Belamkandę siałam w...grudniu
. Nasiona dostałam w ramach prywatnej wymiany,a ponieważ nie było nic do siania, a mnie swędziały łapki, więc trafiło na nią.Nasion nie moczyłam,nie stratyfikowałam.postawiłam kuwetę na parapecie i czekałam około 3 tygodni, jak chcesz przyspieszyć postaw na kaloryfer.Moje siewki mają teraz ok. 2cm i rosną na północnym parapecie,mają się dobrze.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Ja też wczoraj posiałam niecierpek waleriana, petunię i begonię stale kwitnącą- choć wiem, że dla begonii może już za późno
.

Pozdrawiam -Marta
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Begonię semperkę dosiewałam w ubiegłym sezonie w połowie lutego bo pierwsza partia mi nie powschodziła, więc nie sądzę, że jest już za póżno, kwitły bardzo obficie aż do samych mrozów
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
aleksandras77 belamkandę uprawiam od dawna bo z niej pozyskuję korzenie do przerobu na leki. To prawda,że informacje podają o kiełkowaniu nawet do 90 dni
Wzmianki na temat stratyfikacji nigdzie nie widziałam ale z własnej obserwacji wiem,że schłodzenie w lodówce wyrównuje kiełkowanie i przyspiesza termin.
Stratyfikowałam nasiona w woreczku strunowym wymieszane z substratem kokosowym - część z nich zaczynała kiełkować już w lodówce

Powodzenia

Wzmianki na temat stratyfikacji nigdzie nie widziałam ale z własnej obserwacji wiem,że schłodzenie w lodówce wyrównuje kiełkowanie i przyspiesza termin.
Stratyfikowałam nasiona w woreczku strunowym wymieszane z substratem kokosowym - część z nich zaczynała kiełkować już w lodówce

Powodzenia
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Wyglądają na nieubiegnięte kolesy .... u mnie są bardziej zwarte ale też takie jasne.Tulap pisze:...
Koleusy to czy nie?
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Dziś dotarła do mnie przesyłka z PNOS Ożarów
Najpierw wielka radość, później jeszcze większe rozczarowanie. Spora część przesyłki to terminy 09/2015, część 09/2016 , a co najmniej 1/3 nie ma ani daty pakowania, ani daty ważności. Do tego dziwne tłumaczenia, że niby nie muszą podawać dat ważności..., a na moją prośbę o podanie podstawy prawnej... cisza... To nie jest istotne, że moje zamówienie było naprawdę duże, chodzi o brak szacunku dla klienta. To nie była żadna wyprzedaż, przecena itp. Ceny całkiem wysokie.
Czekam na odpowiedź do jutra - a później zdecyduję - mam kilka dni na odesłanie przesyłki.

Czekam na odpowiedź do jutra - a później zdecyduję - mam kilka dni na odesłanie przesyłki.

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja