kaLo pisze:
Są jeszcze wina miodowe i miody owocowe w zależności jaki składnik przeważa.
Zgadza się są jeszcze wina miodowe, tu zamiast 1 kg cukru, dajemy 1,5 kg miodu, do ich wyrobu używamy różnych soków, najlepsze są jednak soki z agrestu, porzeczek, wiśni, czarnych jagód i malin, ja w zeszłym roku robiłam wino miodowe właśnie na czarnej jagodzie i wiśni, coś wspaniałego, polecam
Ula pewnie że można, podaje Ci przepis, kiedyś gdzieś na internecie wynalazłam
robiła ją dwa lata temu
wszystkim bardzo smakowała
Składniki:
1 kg ogrodowych ciemnych/jasnych winogron (bez łodyg i kiści), 20 dag cukru, 1 litr wódki, kilka pestek z moreli lub brzoskwiń (niekoniecznie)
Jak zrobić :
1. winogrona oderwać od łodyg, umyć, wsypać do słoja: cukier, wódkę, pestki z moreli lub brzoskwiń (niekoniecznie),
2. odstawić na 2 miesiące (może stać dłużej),
3. zlać nalewkę - przefiltrować przez płótno i wlać do czystych butelek
Powiem szczerze nawet dobra ta naleweczka, ja robiłam z jasnych winogron, ale ciekawa jestem jak wyszła by na ciemnych