Dzisiaj temat, który

wcześniej nie został zauważony, dopiero przy przeglądzie roślin, robieniu w godzinach popołudniowych fotek zauważyłem i zdałem sobie sprawę, że mam w jednej "wiązance" rozkwitających pąków kwiatowych dwa (na razie), diametralnie różne kwiaty (w poprzednim moim poście, nawet na pierwszym planie na fotkach, jest ten "odmienny" kwiat, którego "innego" wyglądu nie zauważyłem

. Nie wiem, nie mam "zielonego pojęcia" czym to jest spowodowane. Kwiaty, które do tej pory na tej roślinie były, miały wszystkie jednakowe cechy, tz były "pełne", a tym razem jest inaczej. Jeden pąk kwiatowy, po rozkwitnięciu jest kwiatem o pojedynczych płatkach:
- mam nadzieję, że kolejne kwiaty będą pełne, takie jakie były w poprzednim sezonie i że "efekt" pełnych kwiatów, nie jest "manipulacją chemiczną" w genetykę rośliny. Jest jeszcze w tej wiązance dwa pąki w różnym stadium wzrostu liczę, że już nie będzie "niespodzianek". Ciekawe, jakimi "metodami" doprowadzają - zmuszają Hodowcy w Tajlandii, Adenium do zakwitania pełnymi kwiatami. Bardzo liczę, że roślina nie "zbuntuje" się i będzie w przyszłym sezonie kwitła pełnymi kwiatami, a ten kwiat, to pojedynczy "wybryk" natury.
- kolorystycznie różnią się też kwiaty na drugim kwitnącym Adenium w tym przypadku jest to najprawdopodobniej spowodowane przez promienie słoneczne. Górny rozwijający się pąk kwiatowy, jest cały czas oświetlany przez promienie słoneczne, natomiast ten dolny, jest cieniowany gałązkami Adenium stojących obok. Temperatura wśród roślin jest bardzo wysoka, wilgotność bardzo niska. W przyszłym sezonie, będę musiał "pomyśleć" o cieniowaniu roślin w takie gorące i z tak "ostrym" słońcem dni.
- przy okazji fotki dwóch moich Adenium Thai Socotranum, którym doniczki "robią się" zbyt ciasne, a "brzuszki" ładnie przyrosły. Planowałem przesadzić, chociaż opóźnienie przesadzenia, raczej korzystnie wpłynęło na rośliny:
Adenium Thai Socotranum, zaczynają "zrzucać" najstarsze liście, chociaż są podlewane identycznie jak pozostałe Adenium.