Dzisiaj nie będzie żartobliwego postu - przeżywam pierwsze załamanie ogródkowe w tym sezonie
.
Na liliach urzęduje poskrzypka liliowa i za każdym razem, kiedy na nią trafię jest zajęta tworzeniem kolejnych młodych poskrzypek
. Na dodatek trafiło mi się 5 zawirusowanych tulipanów
Jedna piwonia jest mocno zarażona grzybem, podobnie żywotniki... boję się czy nie zarażą roślin w sąsiedztwie. Rododendrony zżera mi opuchlak, a jak się wreszcie doczekałam pączków różanych, to mam je w pakiecie z mszycami
.Czy całe tałatajstwo musi ściągać do mojego Ogrodzia???
Jak tak dalej pójdzie, to będę cały sezon latała nie na miotle, ale na opryskiwaczu...
Spieszę również donieść, że sprawdziłam toksyczność cebulek narcyzów. Pewne niepoprawne żartownisie (Jadzię, JagiS i Grażynkę) zapewniam, że nie sprawdzałam na sobie ani nawet nie na wrogach, ale w necie
. Wyczytałam co następuje:
"Narcyzy są toksyczne, ponieważ zawierają trujący alkaloid pod nazwą lycorine. [...] Najsilniej trujące są cebule, słabiej liście i kwiaty.
Narcyzów jako kwiaty cięte nie należy stosować do bukietów z innymi kwiatami, powinny stać w wazonie same... U człowieka kontakt z sokiem z narcyza może prowadzić do zapalenia skóry. W przypadku zjedzenia cebulki narcyza występują wymioty, nudności, zawroty głowy i biegunka (odnotowano również kilka zgonów
) [...] Ponieważ ich cebule są trujące, narcyzy świetnie służą jako odstraszacz szkodników, dlatego dobrze jest pomieszać je w ogrodzie z innymi cebulami np. tulipanami i hiacyntami. Nie sadzić w warzywniku!"
Tyle o toksyczności tych pięknych kwiatów - dobrze wiedzieć, szczególnie gdy ma się w domu małe księżniczki lubiące zbierać kwiatki.
Jadziu - Jakuch miałam na myśli sprawdzenie w internecie... Może głupio to napisałam w kontekście
potrawy cebulowej

. Casablanca to cudowny tulipan, jeden z najpiękniejszych, a Queensland - jedyny w swoim rodzaju, dokupię obu odmian jesienią. Dla Ciebie Jadziu Casablanca
Jagódko - JagiS masz rację, dostaję oczopląsu, szczególnie jak patrzę na niektóre zestawienia, jakie
powstały na mojej rabacie...

Niektóre są spowodowane pomyłkowymi odmianami, niektóre... cóż, trzeba zobaczyć na żywo, żeby stwierdzić co do czego pasuje.
Barokowy przepych do mnie przemawia

Jest to spowodowane nieuleczalnym
rosoholizmem - tulipany pełne przypominają piwonie, piwonie przypominają róże...

Wielkie brawa dla Twojej Babci - a jednak pomyłka nie jest wcale taka niemożliwa... Dla Ciebie i Babci tulipan tradycyjny w formie, za to powalający kolorem - Purple Lady
Aniu - aneczka1979 dziękuję

Z tego, co sobie przypominam różne mazaiste tulipany u mnie, to maziaje z wiekiem stają się coraz bardziej wyraziste... Może zresztą nie zależy to od wieku tulipana tylko czegoś zupełnie innego? Ot, zagadka...

Ja jestem zauroczona Twoimi różowymi pełnymi

. Skuszona Twoim Pink Star zamówiłam dla siebie, ale dostałam... Angelique

. Dla Ciebie Aniu zachwycający Aveyron (też różowy)
Sabinko - nifredil dziękuję

Eksperymentuję z tulipanami kolejny rok i uczę się na własnych błędach. Rabata różowo-fioletowa mnie rozczarowała, do zmiany jesienią i to dużej zmiany

. Dla Ciebie Sabinko Margarita - jedyny tak silnie pachnący tulipan
Jolu - Yollanda dziękuję za miłe słowa

. Analogia do zabawek i piaskownicy bardzo trafna
Jedna z moich piaskownic czyli rabatek do całkowitej zmiany jesienią. Może to i dobrze? Znów będą emocje i planowanie
Mnogość odmian po to istnieje, aby ją wykorzystać.
Bardzo trafna uwaga, jestem tego samego zdania

Dla Ciebie Jolu mnogość odmian: