Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2
tencia pobaw się tym: http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... hp?d=klucz
I wyjdzie:
Występowanie: przez cały okres przygotowania rozsady, przy nasileniu przy braku optymalnej temperatury podłoża
Przyczyny:
niedobór fosforu (P) spowodowany za niską temperaturą podłoża, nadmiarem N, słabym korzeniowym i zbyt wysokim odczynem gleby lub zbyt niskim odczynem podłoża pH poniżej 5,5
nieprawidłowe przygotowanie podłoży rozsadowych nieprawidłowy stosunek pierwiastków - zbyt duża zawartość wapnia w podłożach organicznych a w podłożach mineralnych w dozowanej pożywce
Zapobieganie:
przygotowanie podłoży i dokarmianie przy wykorzystaniu nawozów łatwo przyswajalnych przez rośliny
uregulowanie odczynu podłoża do wymaganego zakresu - pH 5,5-6,5
podniesienie temperatury podłoża do min. 16°C
zmniejszenie wilgotności podłoża
Zapewne stoją na oknie i mają troszkę za zimno...
I wyjdzie:
Występowanie: przez cały okres przygotowania rozsady, przy nasileniu przy braku optymalnej temperatury podłoża
Przyczyny:
niedobór fosforu (P) spowodowany za niską temperaturą podłoża, nadmiarem N, słabym korzeniowym i zbyt wysokim odczynem gleby lub zbyt niskim odczynem podłoża pH poniżej 5,5
nieprawidłowe przygotowanie podłoży rozsadowych nieprawidłowy stosunek pierwiastków - zbyt duża zawartość wapnia w podłożach organicznych a w podłożach mineralnych w dozowanej pożywce
Zapobieganie:
przygotowanie podłoży i dokarmianie przy wykorzystaniu nawozów łatwo przyswajalnych przez rośliny
uregulowanie odczynu podłoża do wymaganego zakresu - pH 5,5-6,5
podniesienie temperatury podłoża do min. 16°C
zmniejszenie wilgotności podłoża
Zapewne stoją na oknie i mają troszkę za zimno...
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Japanese Black Trifele wygląda prawie jak sadzonka papryki. Ziemniaczane liście.tencia pisze:Czy liście pomidorów mogą mieć taki kształt?
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tencia
Mogą mieć taki kształt i to prawdopodobnie połączenia zimnego podłoża(może im 'ciągnie' od okna zimno lub wynoszone były na zewnątrz) i niedoboru fosforu, co niejako łączy się często ze sobą
Mogą mieć taki kształt i to prawdopodobnie połączenia zimnego podłoża(może im 'ciągnie' od okna zimno lub wynoszone były na zewnątrz) i niedoboru fosforu, co niejako łączy się często ze sobą

Maraga, ja wiem, że nie ominie mnie przesadzanie do większych pojemników, mam już nawet kubki 200 ml. Jednak z względów przedstawionych w poprzednich postach chciałam utrzymać tę rozsadę jak najdłużej w wielodoniczce, oczywiście bez szkody dla roślin. Dlatego zdecydowałam się jednak przepikować je w U, a rezultat jest widoczny poniżej. Korzenie w niemal wszystkich sadzonkach były nieduże, w kilku były za to dość długie, bardzo starałam się nie uszkodzić niczego przy wyciąganiu, więc raczej nie pourywałam korzonkówMaraga pisze:Katasia!
Zrobisz jak zechcesz.Ja tylko wyraziłam swoje zdanie.Z ciekawości sprawdziłam średnicę nakrętki butelki po wodzie mineralnej,tej 1,5 l i wynosi ona 3 cm.Piszesz,ze masz wielodoniczkę 3,5 cm x 3,5 cm.tylko 0,5 cm różnicy.Jedyny plus to wysokość 7 cm.
I tak nie ominie Cię następne przesadzanie do większych pojemników.
Życzę powodzenia!

Mam jednak pytanie o podlewanie. Ziemia jak chyba widać na zdjęciach nie wygląda na zupełnie suchą, tylko z wierzchu jest lekko przesuszona i jaśniejsza, pod spodem jest mocno czarna i wyraźnie wilgotna, choć nie mokra. Ale rozumiem, że mam nie podlewać jeszcze? Poczekać aż podeschnie bardziej?

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
W wielodoniczkach jest mało ziemi, więc trzeba częściej podlewać.
Chyba sama musisz wypracować własny system dostosowany do Twoich warunków.
Rady odnośnie podlewania co 2-3 dni nie dotyczą wielodoniczek tylko kubeczków 400-500 ml.
Chyba sama musisz wypracować własny system dostosowany do Twoich warunków.
Rady odnośnie podlewania co 2-3 dni nie dotyczą wielodoniczek tylko kubeczków 400-500 ml.
Wydaje mi się, że sadzonki po przepikowaniu będą potrzebowały większej wilgotności, więc chyba powinnam je odrobinę teraz podlać, dobrze myślę? Czy też poczekać do wieczora i jak liścienie będą oklapnięte, to wtedy podlać?
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Paluchem sprawdzaj wilgotność, jeszcze nie wymyślono lepszej metody. 

Aaa jak tak, to nie podlewam, ziemia jest wyraźnie wilgotna
Dzięki 

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Katasia
Jak je przesadziłaś do nowej ziemi to możesz podlać ale niedużo.Nie piszesz czy to ta sama ziemia.Jeszcze jedno,pozwól im zaczerpnąć powietrza.Wydaje mi się,że są w takim bardzo zacisznym miejscu.Mam na myśli te skrzynkę chroniącą pomidorki przed kotkami.Chociaż na chwilę.
Przypilnuj koty.
Jak je przesadziłaś do nowej ziemi to możesz podlać ale niedużo.Nie piszesz czy to ta sama ziemia.Jeszcze jedno,pozwól im zaczerpnąć powietrza.Wydaje mi się,że są w takim bardzo zacisznym miejscu.Mam na myśli te skrzynkę chroniącą pomidorki przed kotkami.Chociaż na chwilę.
Przypilnuj koty.
Maraga ziemia jest ta sama, była podlana za bardzo i wilgoć jeszcze jest. A skrzynka w dzień stoi bokiem i nie zakrywa całej rozsady, tylko na noc stawiam ją dnem do góry. Rozsada stoi w rogu pokoju, obok są drzwi, jest jeszcze jedno okno, pokój jest duży i jest wietrzony minimum trzy razy dziennie (okna z rozsadą nie otwieram, tylko to drugie), skrzynka jest cała ażurowa, więc chyba powietrze mimo wszystko jest w wystarczającej ilości 

-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. 

? jeśli chcesz być szczęśliwy jeden dzień, to upij się; jeśli chcesz być szczęśliwy jeden tydzień, to ożeń się,
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
jeśli chceszbyć szczęśliwy całe życie ? to załóż ogród? -------------- Pozdrawiam Riczi
Moja mala oaza
Dzisiaj pierwszy raz wyniosłam na balkon kilka pomidorków. To moi pionierzy- pójdą do tunelu jak wszystko pójdzie dobrze.16 sztuk.
Na noc wracają,a w międzyczasie była burza -nieźle zaczęły
Część rozsady-w tym moje pierwsze pomidorki:

Na noc wracają,a w międzyczasie była burza -nieźle zaczęły

Część rozsady-w tym moje pierwsze pomidorki:

Pomorze...klimat łagodniejszy
.

- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Aimee dzięki serdeczne za podsuniecie genialnego zastosowania wolnych półek w prawie identycznym regale, za rok wcześniej będę startował i część rozsady będę doświetlał!
Trochę się przerobi i będzie cud miód
Jakiej żarówki używasz? nie masz odbłyśników ? Co to za maluchy w środku wyciągnięte?

Trochę się przerobi i będzie cud miód

Jakiej żarówki używasz? nie masz odbłyśników ? Co to za maluchy w środku wyciągnięte?

18 watowe o barwie 6500 K.
Nie mam odbłyśników-plany na przyszły rok
Wyciągnięte maluchy -pewnie masz na myśli pomidory.
Nie pamiętam już gdzie stały przy wschodach. Mam tego trochę
Poza tym myślę,że problemem jest to,że na tym regale półki mocno grzeją się od lamp i w korzenie za ciepło.
Teraz właśnie trwa "przemeblowanie" i kładę tam izolację.Styropian plus płyta pilśniowa.Na to tacka.
Tyle mam.
Na przyszły rok pomyślę co zrobić w tej kwestii.
Nie mam odbłyśników-plany na przyszły rok

Wyciągnięte maluchy -pewnie masz na myśli pomidory.
Nie pamiętam już gdzie stały przy wschodach. Mam tego trochę

Poza tym myślę,że problemem jest to,że na tym regale półki mocno grzeją się od lamp i w korzenie za ciepło.
Teraz właśnie trwa "przemeblowanie" i kładę tam izolację.Styropian plus płyta pilśniowa.Na to tacka.
Tyle mam.
Na przyszły rok pomyślę co zrobić w tej kwestii.
Pomorze...klimat łagodniejszy
.