Wszystko o pomidorach cz. 11
Re: Wszystko o pomidorach cz. 11
Stanisławie, pomidor z wilka genetycznie jest tą samą rośliną, z której ukorzeniłeś pęd ( rozmnażanie wegetatywne). Pokolenie F zmienia się przy rozmnażaniu z nasion ( generatywne).
-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje pytanie powinno brzmieć. Czy nasiona z sadzonki wegetatywnej F 1, to F 1
Stanisław.

Stanisław.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To już F2
Statoka
F1, 2, 3, 4 - te numery, to kolejne pokolenia.
Nasiono jest już kolejnym pokoleniem - chociaż wciąż znajduje się w roślinie-rodzicu. To tak jakby pomidor był w ciąży
i to nasionko to już następne pokolenie, czyli zarodek 
A wilk to część tej samej rośliny, a nie jej "dziecko", więc nr F ten sam.
Mam nadzieję, że już jest jaśniej
F1, 2, 3, 4 - te numery, to kolejne pokolenia.
Nasiono jest już kolejnym pokoleniem - chociaż wciąż znajduje się w roślinie-rodzicu. To tak jakby pomidor był w ciąży

A wilk to część tej samej rośliny, a nie jej "dziecko", więc nr F ten sam.
Mam nadzieję, że już jest jaśniej

-
- 50p
- Od: 20 sty 2012, o 08:26
Zrozumiałem. Ślicznie dziękuję. Ech ta starość.
Stanisław.

Stanisław.
Miał ktoś z Was pomidor koktajlowy "Red Pear" z z firmy Plan..o?
Na zdjęciu przypomina odmianę "Radana", zastanawia mnie czy jest to ta sama odmiana, tylko pod inną nazwą, czy jest to zupełnie inna koktajlówka?
Na zdjęciu przypomina odmianę "Radana", zastanawia mnie czy jest to ta sama odmiana, tylko pod inną nazwą, czy jest to zupełnie inna koktajlówka?
Pozdrawiam - Waldemar
Ja mam nadzieję, że Radana i Red Pear koktajlowy to nie ta sama odmiana, bo kupiłam do sprawdzenia te pierwsząZotti pisze:Na zdjęciu przypomina odmianę "Radana", zastanawia mnie czy jest to ta sama odmiana, tylko pod inną nazwą, czy jest to zupełnie inna koktajlówka?

O Red Pear czytałam na FO,że to niezbyt udana smakowo koktrajlówka

Pozdrawiam, Ela
Dziękuję za odpowiedź.
No cóż, skuszony "dużą" odmianą kupiłem tą w nadziei, że smakiem będzie to "mniejszy brat" Red Pear, jak widać myliłem się
.
No cóż, skuszony "dużą" odmianą kupiłem tą w nadziei, że smakiem będzie to "mniejszy brat" Red Pear, jak widać myliłem się

Pozdrawiam - Waldemar
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak w 2015 roku udały się Malinowy smaczek i Malinowy kapturek ? Miałem je w 2014 ale z nich zrezygnowałem.
U mnie Malinowy Smaczek miał mniejsze owoce i twardszą skórkę jak zazwyczaj oraz bardziej zbity miąższ.Ogólnie ilość owoców chyba większa (koło Wrocławia),a koło Radomia dużo więcej owoców ,większe owoce i b.smaczne. Nasiona z tej samej torebki,z tej samej rozsady,dwa tg. póżniej posadzone w okolicy Radomia.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Re: Jakich odmian pomidorów nie będę uprawiać
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p5432296
BTD to jedna z najlepszych moich odmian. Wymaga specyficznego postępowania, tzn takiego aby zmusić roślinę do zakwitnięcia jako rozsady. Często wysadzam ją z zawiązanym owocem. Jeśli wysadzisz roślinę bez kwiatu to cały Power pójdzie w liście
Zotti pisze:U mnie do odstrzału idą (uprawa w gruncie):
Aussie - zawiązał dosłownie jeden owoc
Bajaja - z wyglądu śliczny, gorzej ze smakiem
Berkley Tie Die - dużo liści, owoców prawie wcale
Koralik - owoców może dużo, ale smakowo mi nie podszedł i pęka - wolę bezproblemowego Cytrynka
BTD to jedna z najlepszych moich odmian. Wymaga specyficznego postępowania, tzn takiego aby zmusić roślinę do zakwitnięcia jako rozsady. Często wysadzam ją z zawiązanym owocem. Jeśli wysadzisz roślinę bez kwiatu to cały Power pójdzie w liście

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
No ja właśnie nie wiedziałam o tym, wsadziłam zanim zakwitł i faktycznie był baaaardzo liściasty, ale nie przeszkodziło mu to wiązać wielkich i licznych owoców i był jednym z pierwszych tak czy siak. I jednym z najsmaczniejszych.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A mogłabyś coś doładniej napisać jak zmusić rozsadę do zakwitnięcia? Chyba udało mi się załapać na BTD na aukcji ( jak przesyłka dotrze) i warto byłoby wiedzieć jak z nim właściwie postępować.whitedame pisze: BTD to jedna z najlepszych moich odmian. Wymaga specyficznego postępowania, tzn takiego aby zmusić roślinę do zakwitnięcia jako rozsady. Często wysadzam ją z zawiązanym owocem. Jeśli wysadzisz roślinę bez kwiatu to cały Power pójdzie w liście
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Wydaje mi się ,że trzeba po prostu wcześniej wysiać niż inne pomidory ,trzymąc je dłużej na parapecie i wymęczoną ,zakwitniętą rozsadę wsadzić do gruntubeata_m pisze:A mogłabyś coś doładniej napisać jak zmusić rozsadę do zakwitnięcia? Chyba udało mi się załapać na BTD na aukcji ( jak przesyłka dotrze) i warto byłoby wiedzieć jak z nim właściwie postępować.whitedame pisze: BTD to jedna z najlepszych moich odmian. Wymaga specyficznego postępowania, tzn takiego aby zmusić roślinę do zakwitnięcia jako rozsady. Często wysadzam ją z zawiązanym owocem. Jeśli wysadzisz roślinę bez kwiatu to cały Power pójdzie w liście
Pozdrawiam
Bea