Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
jonatanka a jak Ty je nawoziłaś? Na pierwszym zdjęciu to nawóz wysypany na ziemię?
Po dzisiejszej nocy na wszystkich moich pomidorach na liściach pojawiły się brązowe drobne plamy:

Myślałem na początku że to może z zimna jednak teraz zastanawiam sie czy to nie jest jakiś niedobór lub choroba. Proszę o pomoc

Myślałem na początku że to może z zimna jednak teraz zastanawiam sie czy to nie jest jakiś niedobór lub choroba. Proszę o pomoc
forumowicz zerknij na moje krzaczki. Czy to przechłodzenie? Ostatnio w nocy dość często temperatura w tunelu około 5 stopni i mniej więc pod względem termicznym nie są rozpieszczane.
Na liściach pozostałości po oprysku miedzianem w momencie wsadzenia.

Na liściach pozostałości po oprysku miedzianem w momencie wsadzenia.

Pozdrawiam Janek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 maja 2015, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rekamil ja mam podobne; co to jest?
Uważaj o czym marzysz, bo marzenia się spełniają.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jonatanka, podobnie zachowują się pomidory przy przeazotowaniu - zastanów się co stosowane było i w jakich ilościach.
- demeter
- 100p
- Od: 19 cze 2009, o 20:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
rekamil97 aby mozna było odpowiedzieć na twój problem nalezy umieszczać dodatkowo zdjęcia całych krzaków,wtedy można lepiej stwierdzić co im dolega.
Z tych zdjęć mozna założyć że są to zaburzenia fizjologiczne spowodowane niską temperaturą i ostrym słońcem z samego rana.
jak również może to być zbyt zasobne podłoże w składniki pokarmowe,ale tu kłania się zdjęcie całego pomidora.
jonatanka brak azotu.
Z tych zdjęć mozna założyć że są to zaburzenia fizjologiczne spowodowane niską temperaturą i ostrym słońcem z samego rana.
jak również może to być zbyt zasobne podłoże w składniki pokarmowe,ale tu kłania się zdjęcie całego pomidora.
jonatanka brak azotu.
To ewidentny niedobór magnezu. Podlanie Ci nic nie da ponieważ ten niedobór w roślinie nie wynika z braku magnezu w glebie. Oprysk-tak. Stężenie siarczanu magnezu 0,5 %. Te zmiany na liściach już się nie cofną.ela151 pisze:Proszę o pomoc.
Nawoziłaś czymś ostatnio te pomidory ?.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie pod folia na kilku krzakach również wystąpił brak magnezu.Wczoraj dostały dolistnie 0,5% roztwór.Dziś rozrobiłem następną porcję w 5 l.butli.

forumowicz! Niczym nie nawoziłam tylko tyle, co zostały podlane startowo saletrzakiem po posadzeniu. Od tego czasu minęły trzy tygodnie. W foliaku przeprowadziłam nawożenie rzędowe. Coś im jeszcze potrzeba oprócz obornika? Myślałam o gnojówce z pomiotu kurzego, ale czy można tym podlewać pomidory w fazie owocowania? Mój sąsiad twierdzi, że nie bo pomidory będą śmierdziały i będą miały smak g.... kurzego.
Dziękują za szybką reakcję.
Dziękują za szybką reakcję.
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Przepraszam że dopiero odpowiadam.Pomidory niczym nie nawoziłam.Podlewam wodą i raz w tygodniu wodą i gnojówką z pokrzyw.Przed posadzeniem były pryskane miedzianem.Ziemia była kupowana od rolnika ( ma liczne uprawy i pieczarkarnię). Podlewam woda ze studni ( nie bezpośrednio tylko najpierw do beczki).
Jonatanka, spójrz, czy masz podobne objawy jak u Aniusi. Niżej odp. Kozuli.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=658
jonatanka ale ziemia popieczarkowa ma dużo wapna. Może pH jest za wysokie?
@rekamil97 to są objawy brunatnej plamistości liści pomidora.@bologno na pędach widoczny czarny nalot to objawy szarej pleśni.Pozdrawiam klakier.
-
- 100p
- Od: 11 lut 2010, o 11:54
Ani to brunatna plamistość, ani szara pleśń. Przynajmniej na moje oko wygląda to na zaburzenia spowodowane niską temperaturą, dużą ilością wilgoci itp.
Pozdrawiam Joanna
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To taki rolnik stosuje herbicydy. Dodatkowo nastąpiła zmiana w oświetleniu i w nawożeniu, rośliny nie wiedzą jak mają rosnąć. Też nieco też ma wpływ temperatura, chociaż w mniejszym znaczeniu.jonatanka pisze:Ziemia była kupowana od rolnika ( ma liczne uprawy i pieczarkarnię)..
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny