Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

Basiu, u mnie sprawdziły się trociny - sypię wszędzie tam, gdzie nie chcę aby ślimole się dostały. I jeszcze niezawodne piwo jęczmienne :;230 Moje ślimaki je uwielbiają - wieczorem zakopuję otwartą miseczkę z piwkiem i rano wylewam pełną "pijanych" ślimaków ;:304
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Marleno, dziękuję za rady ;:180
Piwo sprawdziłam - ślimaki istotnie na nie "lecą", ale mam za dużą powierzchnię do zabezpieczenia... Trociny - nie do zdobycia w miejscu mojego zamieszkania. Nie pozostaje mi nic innego, jak niebieskie granulki... trochę kosztowna to zabawa w tym roku, bo środki chemiczne zdrożały, a ślimaków przybyło...
Jak widzę, ile jest takich jeszcze malutkich i średnio dużych, to się boję, że zjedzą wszystko, co napotkają na drodze ...więc nie ma wyjścia - trzeba walczyć skutecznie... :roll:
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Basiu, ja trociny kupują w zoologicznym, takie dla chomików :wink: Fakt, w tym roku ślimaki są prawdziwą plagą i trzeba walczyć ;:163

Ps - moje dalie od Pana Stanisława jeszcze nie wychyliły się z ziemi
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A ja uprzejmie donoszę że u mnie przygotowuje się do kwitnienia dalia odmiany "Berliner Kleene" nasadzona w marcu do donicy.Jak tylko wykształci a raczej otworzy się pierwszy kwiat zrobię fotkę.Stoi na balkonie jednak uważam bo mają pojawić się przymrozki jeszcze czyli zimna Zośka.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witam
Udało mi się posadzić jedną piętą moich dalii ,reszta czeka na mój czas ....
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Nocą z piątku na sobotę mróz zwarzył wszystko, co wyrosło ponad grunt. Nie pomogła folia ani włóknina. Ale część dalii dała zasypać się ziemią lub jeszcze nie wzeszła. Taki mamy klimat. :cry:
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu,
to ściana wschodnia tak ma... W Krakowie przymrozków nie było, ale w zależności od sytuacji: jesteśmy to w Polsce Wschodniej,to w jej zachodniej części, to znów w południowej... Z prognozami, wiadomo, bywa różnie. Nie martw się - nawet jeśli dalie nadmarzły to jeszcze odbiją i zdążysz nacieszyć się kwiatami. Ja zawsze, na wszelki wypadek, sadzę dalie na przełomie kwietnia/maja i dobrze na tym wychodzę, bo na zimnych ogrodników i na Zośkę moje dalie są jeszcze w ziemi... Wyściubiają noski dopiero po 20 maja...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładnie rosną choć do kwiatu jeszcze daleko, poniżej te większe. Stanisławie jeszcze raz dziękuję. ;:180 ;:196

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko,
dostrzegam same hity wśród pokazanych dalii. Troszkę chyba jednak je podpędziłaś, prawda? Pewnie zakwitną już w pierwszej dekadzie lipca, więc jest szansa, że będziesz jedną z pierwszych, która zaprezentuje tegoroczne dalie kwitnące. ;:138
Pozdrawiam
Barbara
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, to prawda te prezentowane stały w domu, ale inne też już gramolą się na świat.
Mam nie wiele to mogłam sobie pozwolić na podpędzenie, ale to nie znaczy, że będą pierwsze bo mam problem ze słonecznym stanowiskiem, mam za dużo drzew a na dodatek szkodniki dają popalić. Także to nic pewnego, ale się staram bo są piękne a co wyjdzie to zobaczymy. Z fachowcami nie mogę się równać i nawet nie śmiem, macie naprawdę ogromne i przepiękne kolekcje.
Przyznaję, że śledzę zawsze Wasze wątki z ogromnym zainteresowaniem.
Pozdrawiam i życzę Wszystkim dużo słoneczka. ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko,
szkodniki przegonisz i Twoje dalie będą na pewno piękne! A słoneczko by się przydało, bo właśnie ściemniało, zawiało, zagrzmiało i zaraz lunie...
Ale deszczyk też się przyda, byle nie nazbyt gwałtowny... :)
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Od dwóch tygodni trwa spektakl wychodzenia dalii z ziemi. Nie mogę się powstrzymać, bo codziennie nie sprawdzić, co nowego wyszło. Po dzisiejszej ulewie pewnie wyjdą kolejne :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie podpędzane!
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku,
;:138 ;:138

Najwyraźniej dość wcześnie posadziłeś... Wyglądają rewelacyjnie - niektóre jakby za miesiąc miały zakwitnąć :!:
No może to będzie ciut później, ale stawiam, że w okolicy początku lipca rozpocznie się spektakl kwitnienia :tan
Będzie mnóstwo radości ;:224
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Basiu, jak zwykle zaczynam sadzić w połowie kwietnia. A że mam tego coraz więcej - sadzenie przeciągnęło się do połowy maja ;:223
Pierwsze dalie zakwitną na początku czerwca; minaturki 'Eris' i jeszcze jedne nn-ki minaturowe. Wysokie - tak jak piszesz - za miesiąc powinny się pojawić.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam nadzieję, że moje, posadzone na przełomie kwietnia i maja, wygramolą się wreszcie po deszczu i rusza jak burza, doganiając wszystkie "wcześniaki"... Oby tylko ślimaki nie zechcą zrobić sobie z nich przekąski!
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”