Górki,pagórki i dolinki też...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Górki,pagórki i dolinki też...

Post »

:wit

Ja Marysiu zadbałem o pożywienie.W ubiegłym roku miałem mało swojego kompostu i dokupiłem tylko trochę granulowanego obornika.W tym roku umówiłem się
z panem,który zaprzągł gniadego do wozu i podrzucił mi obornika,który wymieszany został z liśćmi.Do tego wszystkiego wpuściłem głodne dżdżownice i tam się to
robi samo.Kupiłem trzy pudełka guano morskich ptaków oraz parę worków ziemi i chyba wystarczy.Nawozów sztucznych nie używam a alpinek w ogóle nie
nawożę.Przylaszczkom dałem to od mew.

Obrazek

Tak Alu, to jet to miejsce.Bezobsługowe i chyba niektórym mieszkańcom podoba się tam być.Trójlisty rosnące bez towarzystwa, w innym miejscu, jeszcze nie
wyszły.Tu są już na wierzchu.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku co to za roślinka bordowa wychodzi z ziemi na pierwszym zdjęciu ?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janku to może lepiej nic nie robić w pobliżu pewnych roślin i będą się miały lepiej niż przy tych na które zwracamy szczególną uwagę i je pieścimy może nawet nie potrzebnie. ;:108
Ta roślina o którą pyta Gienia to Jeffersonia? ;:108
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Janku smuto w ogrodzie wcale.... nie bardzo duzo kwiatów u ciebie kwitnie.Spora jeffersonia i siewka chyba obok,moja o wiele mniejsza zle ją posadziłam za mało swiatła dociera.Ja tez uzywam obornik granulowany chyba to najlepszy nawóz rozlużnia ziemie.Ostatnio czytałam o nawozach na trawnik ,wydajemy tylko kasę, a polecany równiez był obornik .Nawozy do trawy tylko zakwaszają ziemie i dokarmiają mech,który jest czesto naszą zmorą.Dobrze , nie masz takiego problemu.... z trawniczkiem u ciebie braki ;:7
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Janku jakaż cudowna fotka kokoryczy. ;:167 Marzy mi się taki widok.
Moje żółte zawilce nie zakwitły. :( Będę czekała na rozkwitniecie tej Jefersonii? Po raz pierwszy widzę taką roślinkę. :)
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

U mnie Jeffers0nie i trójlisty tak samo wyglądają :D . Trochę wychodzą z ziemi.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Janku piękne poletko kokoryczy, ja w święta jechałam przez las w okolicach Zwierzyńca i pierwszy raz widziałam kokorycz rosnącą w naturze. A czy jest taka możliwość że w doniczce z cieszynianką rośnie też siewka kokoryczy bo jakiś taki podobny listek się pokazał. Bardzo proszę też o wskazówki na jakim stanowisku i w jakiej ziemi posadzić cieszyniankę i te skalnice. I jeszcze raz baaardzo dziękuję za Twoje dobre serduszko.
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Kokorycze cudo, ale czekam z niecierpliwością na trójlisty. ;:108 :tan Cały czas główkuję, czy je kupić.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit.Trochę mnie mniej na forum więc pogadamy dopiero dzisiaj.

Genia-Jeffersonia dubia, ale podpowiedzi już były więc wiesz.Fajna roślinka tylko krótko kwitnie.

Obrazek

Ala- Zgadza się,dubia. Diphylla gdzieś zapodziała mi się.W podobnym buszu,jak trójlisty,rośnie również sangwinaria i to jest miejsce gdzie też czuje się
dobrze.Ewa-maj bardzo ładnie ją nazwała,Indianie na warcie owinięci kocami.A Ewa zapodziała się w różach a może powojniki oplotły ją.

Obrazek

Wiesia- Kępka jeffersonii niżej to też sadzonka już dłużej rosnąca.Siewkę znalazłem dzisiaj z 10 m dalej w przylaszczkach.Będzie tam rosła skoro takie miejsce
wybrała.Tu gdzie rosną,słońce jest tylko rano.Z chwasto-trawnikiem mam spokój.Nie wymaga pielęgnacji.

Obrazek

Tajko- Kokoryczy mam dość.Czekam teraz kiedy sąsiedzi będą mieli jej dość bo już tam doszła.Jest w lesie,za płotem,wszędzie.Jeffersonia
za kilka dni powinna kwitnąć tylko zimno zrobiło się i wszystko siedzi przy ziemi.

Ranunculus crenatus.

Obrazek

Danusia- U mnie trójlist biały ma już pąki a pozostałych nie widać.Może zgniły ?

Ranzania japonica.

Obrazek

Iwonko- W następnej pogaduszce bo chce więcej pokazać a tu już limit wyczerpuję.

Marysiu-Trillium grandiflorum możesz kupić.On udaje się wszystkim,którzy go mają.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku cudne roślinki pokazujesz.
Porzeczka pięknie zakwita, a moja niestety zmarzła. Nie wiedziałam, że kokorycze w lasach rosną. Chciałabym, żeby moje tak się rozsiewały. A te pierwiosnki ząbkowane także się wysiały, czy tak dużo ich posadziłeś? :)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Porzeczka krwista kwitnie mi w ostatnich latach.Wcześniej,przy większych mrozach,pąki przemarzały.To ładny krzew bardzo widoczny z koloru o tej porze.Pierwiosnki
ząbkowane są moje.Mam dużo siewek tylko ten pierwiosnek chyba nie jest trwały.Trzeba go ciągle dosadzać.Najwięcej jest go w kolorze liliowym.Białe i czerwone
są bardziej skąpe w siewkach.A kokorycze ? Toć to roślina prawie lubelska. Rośnie chyba w każdym lesie.W moim domu rodzinnym połowa sadu obrosła nią.

a tu Indianie na warcie.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudna fotka. ;:167
Pierwiosnki ząbkowane tej zimy przetrwały u mnie, ale mrozy były bardzo małe . :)
W lasach w mojej okolicy tylko zawilce i przylaszczki kwitną, dawniej widziałam także pierwiosnki lekarskie, no i miodunka ćma. :)
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz odpowiedż dla Iwonki.
Wtedy gdy po raz pierwszy kupiłem skalnice, o ich uprawie nic nie wiedziałem.Znana łódzka ogrodniczka powiedziała mi,że one są na skalniak a ten u mnie był
w powijakch.Usypałem więc wał o wysokości 0,5 m z ziemi,która była na działce /piasek/ i je posadziłem.Od południa posadziłem niskie iglaki.Obsypałem je gruzem
wapiennym /kredowym na którym Lubelszczyzna stoi /.On pod wpływem deszczu kruszy się i wnika do ziemi.I tyle.Muszą mieć przepuszczalną ziemię i muszą byc
obsypane gruzem.Inaczej wygniją.Wygląda to tak.

Obrazek

Niektóre skalnice muszą być chronione przed nadmiernie palącym słońcem oraz deszczem ale te,które wysłałem rosną u mnie w słońcu i w cieniu.I tu kwitną i tu
kwitną więc chyba wielkich wymagań nie mają.Z wapienia,o którym wyżej,zrobiłem teraz taką górkę.Czapa tylko nie podoba mi się i przerobię ją.

Obrazek

Cieszynianki rosną w piaszczystej ziemi bo taką mam.Nic nie ulepszałem.Rosną w cieniu,w kokoryczowym gaju oraz z przylaszczkami gdzie wiosną jest słońce.
Póżniej,jak są już liście na drzewach,jest cień.Kilka rośnie w pełnym słońcu ale tu biegam więcej z wodą.Nie mam fotek z cieszynianką.Kokorycze rosną w lubelskich
lasach,parkach.Jadąc drogą Zwierzyniec-Krasnobród,przez tereny Roztoczańskiego Parku,można też zobaczyć łany przebiśniegów,zawilców czy przylaszczek.Ale
przez okno z samochodu bo jest zakaz zatrzymywania się.

Tajko- Jak zamknę oczy to widzę leśne wąwozy całe obrośnięte pierwiosnkami lekarskimi.Wtedy nikt nie wykopywał bo one były leśne. Teraz ich
już nie ma.Są przylaszczki.Czasem można spotkać wawrzynka wilcze-łyko.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Janku jak długo masz Razanie Japońską? Jak Ci się zachowuje i czy masz z nią kłopot?
Przymierzałam się do niej.Troszkę cena mnie odstraszyła.Może w przyszłym roku sobie ja zamówię.
Mi jedna Jeffersonia zakwitła na razie jednym kwiatuszkiem, Diphylla jeszcze nie,ale pąki ma.
OJ szkoda ,że ja nie z Lubelskiego. :;230 U mnie takich widoków nigdy nie widziałam.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ranzania rośnie u mnie trzeci rok.Kosztowała mnie całe 50 zł.Kupiłem,posadziłem w cieniu i tyle.Nie ma z nią kłopotu.Chucham i dmucham na Glaucidium palmatum
a tam nic a to przecież też japońskie tylko może z innej wyspy ? Do tego pierwszego dodam,że nie przyrasta szybko i to może jedyna wada.W ubiegłym roku miała
dwa pędy czyli jeden rok,jeden pęd.

A to jest dla mnie trudne.Miałem trzy kępki,została jedna ,z obfitym kwiatem-Veronica caespitosa.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”