Galeria.Dalie Stanisława cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.2

Post »

Lodziu - dzięki za uznanie.
Trzeba by jeszcze pogadać z Panem Stanisławem w sprawie albumu. :D ;:7
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

lanceta pisze:Grzegorzu,to nie jest wazeliniarstwo z mojej strony.......tu i wszem oświadczam ,że moim zdaniem-jesteś najlepszym fotografem dalii.Obejrzałam wiele wymuskanych albumów z daliami,owszem są ładne,ale Twoje fotografie pokazują także "osobowość" każdej odmiany.
Album dalii z Twoimi fotografiami,byłby super i zapewne miałby sporo odbiorców.Gdyby tak skatalogować kolekcję Stanisława i Twoją ,byłoby ;:215
Grzegorzu tak tak zgadzam się z Lodzią ,a pomysł z albumem ;:333 ;:333 ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Pomysł z albumem - extra!
Sześćset dalii na album- trochę za dużo - musiałoby być kilka części... Nie to jednak byłoby problemem, ale sponsoring. Wydanie albumowe wymaga spełnienie kilku warunków - dobre zdjęcia, dobry papier, dobry grafik, jakiś tekst, do którego potrzebny byłby znawca dalii, dobra drukarnia i jeszcze parę innych "drobiazgów". Wydanie dobrze ilustrowanej książki to nie lada wyzwanie - z tego wynika, że "dobry" sponsor byłby nieodzowny. Może uznacie, że zbyt sceptycznie podchodzę do tematu, ale akurat nie całkiem jest mi on obcy. Chyba także Ryszard (rys11) mógłby coś na ten temat powiedzieć więcej...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

man211 pisze:Lodziu - dzięki za uznanie.
Trzeba by jeszcze pogadać z Panem Stanisławem w sprawie albumu. :D ;:7
Moje uznanie dla poczynań w kierunku wydania albumu ze zdjęciami i nazwami dalii sadzonych w Polsce.Nie jest to tania sprawa.Mój album z daliami w formie foto książki z 33 stronami , kosztował 169,99 wydany przez CEWE Fotojoker. Myślę że można by to zrobić w formie kolorowego folderu na kilka stron formatu A4.Przy większym zamówieniu koszty produkcji będą mniejsze. Lecz od razu pytanie!, czy znajdzie się ktoś odważny co się tego podejmie. Producentów i hurtowników na to stać, by się odpowiednio reklamować. Wydają oni corocznie własne Firmowe Katalogi, które wydają gratis.Można również pobrać te katalogi ze stron www z danej Firmy lub Hurtowni.
Są to moje osobiste refleksje na temat KATALOGU naszych pięknych kwiatów dalii rosnących w całej Polsce!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Post »

BarbaraR pisze:Pomysł z albumem - extra!

Chyba także Ryszard (rys11) mógłby coś na ten temat powiedzieć więcej...
Witajcie miłośnicy dalii
Zostałem wywołany do odpowiedzi na temat "Katalogu dalii" i dlatego to uczyniłem w poprzednim moim poście.Powodzenia dla śmiałka-(ów) który się tego tematu podejmie.Moje zdjęcia dalii są do dyspozycji.Służę również swoją skromna osoba w pracach w tym kierunku, by takie dzieło powstało z inicjatywy pasjonatów tych pięknych kwiatów lata i jesieni!
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydanie albumu przy sprzyjających wiatrach dałoby się jeszcze zrobić. Ogniwem najsłabszym w cyklu wydawaniczym jest dystrybucja i składowanie. Mały nakład się nie opłaci, a duży sam nie rozprowadzi...
Jak widać od pomysłu do realizacji droga bardzo daleka i wyboista.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Skoro to takie kosztowne to może na początek strona taka jak np dahlie net :?: :?:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje przemyślenia .

W dobie komputerów i cyfryzacji trzeba mieć niezwykle coś extra ,aby znalazło uznanie i nie zalegało na półkach księgarskich.Podejrzewam że na rozruch wydania takiego albumu trzeba by mieć kilka tysięcy złotych.Żyjemy w takich czasach ,że niektórzy wolą siedzieć przy komputerze niż mieć coś na półce .
Taki album bardzo dobrze wydany nie kosztowałby mało , więc i nie znalazłby wielu nabywców.
Osobiście swój album z daliami zawsze nosze zawsze przy sobie :D
Mianowicie wszystkie fotki moich dalii mam na pendrive , który łatwo podłączyć do komputera ,laptopa czy nawet już bezpośrednio do telewizora .
Technologia i wiedza krzyżowanie tych pięknych kwiatów posunęła tak daleko , że corocznie powstają nowe coraz to ładniejsze odmiany . Ja swój album - katalog mogę uzupełniać codziennie bez dodawania kartek czy ich wyrywania.
Zawsze można zamówić piękne wydania albumów u fotografów jak wspominał wcześniej nasz wielki hobbysta dalii jakim niewątpliwie jest Ryszard .
Oczywiście gdyby jednak ,ktoś majętny chciał wydać taki katalog .To ja w ślad za Ryszardem jestem skłony udzielić mu praw autorskich do moich fotek w tym zbożnym celu.
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Post »

man211 pisze:Moje przemyślenia .
Oczywiście gdyby jednak ,ktoś majętny chciał wydać taki katalog .To ja w ślad za Ryszardem jestem skłony udzielić mu praw autorskich do moich fotek w tym zbożnym celu.
Miły kolego Grzegorzu i pozostali miłośnicy dalii.

Pierwsze kroki zostały zrobione by powstał "katalog naszych dalii", w formie książki lub albumu. Lecz do realizacji długa droga i wyboista, tak jak pisze koleżanka Barbara. Moje skromne 90 odmian dalii( zdjęcia) są do dyspozycji.Dodajmy tu jeszcze daliową kolekcję Grzegorza + arsenał daliowy Stanisława Lipienia i mamy prawdziwe dzieło sztuki daliowej.Myślę że pozostali miłośnicy również by dołączyli swoje ulubione dalie.Nasze marzenia nic nie kosztują, to tylko marzenia!
Cieszył bym się bardzo, gdyby to było realne?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieć piękną książkę na półce to piękna sprawa. Tyle, że w książce nie można już niczego zmienić ani uzupełnić. Nie wątpię jednak, że piękne albumy mają swój nieodparty urok. A album ze zdjęciami pięknych dalii mógłby być cennym eksponatem w naszej domowej bibliotece. Jednak ze względów praktycznych korzystniejsza byłaby strona internetowa, którą można zmieniać i uzupełniać. Nie oznacza to wcale, że utworzenie i utrzymanie strony internetowej, która ma dużo grafiki i zawiera podstrony, byłoby tańsze. Musiałaby to być prywatna strona internetowa Stanisława, więc wydatek na jej utworzenie i utrzymanie byłby też jego wydatkiem, a to, niestety, sporo pieniędzy.
Daliowa strona internetowa: http://www.dahlie.net/de/Impressum.html , do której często zaglądamy szukając zdjęć dalii, też jest stroną prywatną - p. Elke Crocoll. Autorami zdjęć dalii z tejże strony są Hans Auinger, Frank Krauße i Bettina Verbeek i zapewne sama właścicielka strony. Obserwuję, że dość często strona ta jest aktualizowana, a każda aktualizacja to też koszt. Jak widać na wszystko potrzeba sporo pieniędzy...

Dla pocieszenia proponuję Wam obejrzenie pięknych zdjęć dalii, wykonanych przez p. Hansa Auingera, o którym wspominałam powyżej.

https://picasaweb.google.com/HaMacPro/D ... to_Auinger

https://picasaweb.google.com/HaMacPro/D ... to_Auinger

https://picasaweb.google.com/HaMacPro/D ... ansAuinger
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Lipien
500p
500p
Od: 21 lis 2012, o 08:38

Post »

Każdy z nas wie jak technika wizualna idzie do przodu. Kto teraz pamięta slajdy wyświetlane na rzutniku, a w tym czasie dla mnie było już coś.
Jaki był problem kupić aparat fotograficzny "Zenit" lub innej marki w latach 80 tych. a teraz DVD, internet wszystko mam na ekranie do przodu do tyłu, mniejsze, większe po prostu szok.
Ja pamiętam ile było zachodu aby sprzedać czeską książkę o daliach, a było to tylko 50 szt., zresztą wiem ile kosztuje mój kolorowy folder jaki wkładam do oferty. Mamy już swój katalog dalii na necie, a forma książkowa już nie ma przyszłości.
Pozdrawiam.Stanisław
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich miłośników dalii !

I mamy sprawę "książki i albumu" wytłumaczoną pozytywnie, przez nasz autorytet daliowy kolegę Stanisława Lipienia! Internet to nasze źródło wszelkiej informacji na temat odmian, nazw dalii.Osobiście uważam że temat ten został zamknięty.Dziękujemy koleżance Barbarze (BarbaraR) za wszystkie nowinki i linki do stron o tematyce daliowej.
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ryszardzie, osobiście mam dużo książek o tematyce ogrodniczej i sporo albumów kwiatowych. Kiedyś kupowałam dużo i dziś też czasem coś kupię. I zaglądam tam po różne informacje. Ale doczekaliśmy czasów, że ważne jest: łatwiej, wygodniej, taniej.. Książki stają się archiwalnym przeżytkiem, a albumy ogrodnicze - tym bardziej. Liczy się masowy odbiorca informacji - internet jest w tym niezastąpiony. Nawet w tematyce tak wąskiej jak DALIE.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daje się odczuć, że w wielu województwach rozpoczęły się ferie zimowe...

Dziś zapraszam Was do jednej z amerykańskich szkółek daliowych. Znajdziecie tam wiele daliowych nowości, ale również wiele z dalii, które znajdują się w ofercie Stanisława na 2014, a do których nie mam zdjęć.

http://www.janscountrygarden.com/jans_c ... en_002.htm

Zajrzyjcie też, jak w powyższej szkółce przechowuje się dalie.

http://www.janscountrygarden.com/jans_c ... en_047.htm

Zapraszam Was również do złożenia wizyty w szkółce ... na facebooku

https://www.facebook.com/JansCountryGar ... tos_albums

(powiększajcie zdjęcia, bo wiele tracicie oglądając je w miniaturkach!)

Na koniec skoczcie jeszcze raz do Japonii:

http://www.youtube.com/watch?v=NxsfIAgWfVw

http://www.youtube.com/watch?v=yTEtZsUxJFY

Miłego tygodnia i tym, którzy wyjechali i tym, którzy jutro muszą podreptać do pracy!
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stanisławie,
gdybyś zdobył te divę, bylibyśmy zachwyceni!

http://www.janscountrygarden.com/linked/diva.jpg
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”