Krzyżówki Kasencji

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Kasencja

Re: Krzyżówki Kasencji

Post »

Może zaznacz je jako Kas/19 bez dopisku, że większe, bo większe, to ja miałam na pozostałych krzakach :) . Co prawda nasion nie zbierałam, ale wiem, że potrafią być duuużo większe. A może z dopiskiem " z dzióbkien" ? Sama już się wiem :roll: .
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ok., to nie dopisuję nic. Najwyżej za rok jak się pokażą większe różnice, to będzie można to zrobić.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Zebrałam nasionka z tych pomidorków. Mam zanotowane,że to Kas20/F2.
Chcę wysłać na akcję i nie jestem pewna czy takie mogą być.

Obrazek
Kasencja

Post »

Całkiem inne niż u mnie. Miałam 5 krzaków i owoce na każdym były podłużne i pasiaste w większości. A możesz napisać coś więcej o nich? Już wcześniej ktoś napisał, że miał z tej krzyżówki koktajlowego...Ale skoro nie jesteś pewna, to nie wysyłaj.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Przeglądnęłam stare wątki kozuli na temat krzyżówki 141 i znalazłam wypowiedż Ani kozuli:
Jokaer, nr 141 to mieszaniec, czyli pokolenie F1 które nie powtarza. Z jego nasion mogą wyrosnąć pomidory w kolorach: czerwonym, żółtym, pomarańczowym, zielonym, czarnym i zebry we wszystkich wymienionych kolorach. Nie wiem czy pojawi się malinowy kolor, jeśli tak, to sporadycznie. Kształty będą też różne, od sakiewek, przez pośrednie, do typowych okrągłych.
Być może u mnie ta krzyżówka była dominującą.Miałam 2 krzaki w gruncie.Były wysokie.Pierwsze grono miało duże owoce,drugie mniejsze.Ale to wina tegorocznej suszy.Wody moje pomidory miały jak na lekarstwo.Pewnie gdyby było inaczej to i pomidorów byłoby więcej.
Były bardzo smaczne i dlatego zostawiłam nasiona.Wyślę je na akcję bo już popakowałam do torebek.Może znajdą się chętni na nie.Też w przyszłym roku je wysieję i tak z ciekawości 2 nasionka,które mi zostały Twojej krzyżówki.
Kasencja

Post »

Aaaa no to spoko. W takim razie wysyłaj, skoro masz spakowane :) .
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W 141 jest też malinowy kolor jak przewidywała Kozula, mam malinową zebrę, brakuje mi tylko zielonego ;:223
Awatar użytkownika
jeny30
50p
50p
Od: 24 sie 2014, o 12:40

Post »

Zastanawiam się, czemu tak mało krzyżówek Kasencji pojawiło się na tegorocznej akcji. "Polowałam" na określone krzyżówki a okazało się, że połowa z nich jest niedostępna na akcji ;:110
Pozdrawiam, Ania

"Najcenniejsze rzeczy w życiu nie nabywa się za pieniądze." Albert Einstein
Kasencja

Post »

Ja sama swoich nie wysyłałam, bo nie zebrałam nasion. W namiocie miałam jeden wielki nalot trzmieli :) i stwierdziłam, że nie
ma sensu zbierania nasion, które mogły być zapylone jeszcze czym innym. Obserwowałam, jak w ciągu minuty jeden trzmiel obleciał mi z 10 różnych krzaczków, skacząc z kwiatka na kwiatek.

Zapraszam do korzystania z PW i sekcji OFERTY. :idea: /Admin.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Dopiero dziś zamawiam i dlatego dopiero zauważyłam..
Nasionka pomidorków Kasencji, które wysłałam na akcję, znalazły się na liście Krzyżówek Ani Kozuli poz. 6 i 7 jako K14 F3
:(

Kas/14 F3 okrągły (K/14 F6 x Purple Russian)
Kas/14 F3 podłużny (K/14 F6 x Purple Russian)

W razie czego, jeśli komuś bardzo zależy jeszcze mam nasionka.
Mam też Kas/18 F3 (Opal Essence x Cudo Ziemi)
Kasencja

Post »

Jakieś 2 tygodnie temu poprosiłam moderatora o dopisanie nowej krzyżówki Kas/40 Green Giant x Brandywine .
Oczywiście już u mnie rośnie na parapecie :) .
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Wreszcie.
Szkoda, że tak długo na tego typu krzyżówę się decydowałaś.

;:333
Kasencja

Post »

W tamtym roku mi się przyśniło, że mam skrzyżować Green Giant z jakimś malinowym :lol: . I tak zrobiłam 8-) .
Wymyśliłam Brandywine, którego posiałam z nasion z 2011 roku. Teraz tylko czekać, co z niego wyrośnie.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Kasencja, podglądam Twoje działania od jakiegoś czaqsu i jestem pod wrażeniem ;:oj
Dodatkowo bardzo mi się podoba, że pokazujesz to wszystko tak prosto i zrozumiale, że chyba w tym roku też coś skrzyżuję ;:65
Trzymam kciuki ;:7
Kasencja

Post »

No i moje foliaki są "prawie" przygotowane.

Obrazek

Obrazek

Ale jeszcze mam czas. Kłopoty zdrowotne nie pozwoliły mi porządnie zająć się rozsadą. Efektem czego większość krzyżówek i odmian ustalonych musiałam siać dwukrotnie.
Efektem czego połowę mam dopiero taką:

Obrazek

A drugą taką ( no i ciut większą) :

Obrazek

Ale pogoda jest, jaka jest, więc zdążą dorosnąć do sadzenia. Wsadziłam 10 sadzonek na próbę do jednego namiotu. Posiałam bardzo wcześnie i były marne, więc albo mogły zginąć w kubkach, albo mogą w namiocie, ale nie muszą :wink: . Ale już od tylu lat mnie forumowicze znają, że wiedzą, że ryzykować z pomidorami lubię 8-) .

Na deser sałata w namiocie, którą już można podjadać. Zdjęcie bodajże z soboty. Rośnie w oczach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”