Ogród na śmietniku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na śmietniku

Post »

Witaj, Anito!
Ta sierotka to niezapominajka, która zakwitła pod koniec listopada. Trochę podmarzniętą wzięłam do domu i nieśmiało wypuszcza nowe kwiatki ;:87 ożywiając ten smętny krajobraz za oknami :D
Jeśli odwiedziłaś mój wątek zapewne widziałaś jak pięknie się przyjęły irysy i liliowce od ciebie- bardzo dziękuję ;:cm a na wiosnę przypomnę się o kolejne liliowce :D

A to wspomnienie lata- tą kompozycję wyczarowała sama przyroda w oryginale (w moim wykonaniu :wink: była nieco inna)

Obrazek
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewciu, co to za różowy kwiatek- aż bije po oczach soczystością koloru! Kompozycja fajna się zrobiła- w dodatku sama ;:oj roślinki jak widać dobrze z Tobą współpracują :wink:
Ja lubię fioletowy kolor a do niego bardzo pasuje mi żółty- cieszę się, że moje chwasty tez odpowiednio potrafią się zachować :lol: - 2 rodzaje fioletowych chwastów i do tego żółte kwiaty dość nawet ciekawe jak na chwast. Wyrastają z rozety liściastej takim wysokim sztywnym badylem, który po bokach wypuszcza dzwonkowe żółte kwiaty.
To ważna sprawa, że przyroda jest po naszej stronie..
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo - fajna historia z tymi twoimi irysami :lol: Czasami z takich przypadkowych nasadzeń powstają nam fantastyczne miejsca w ogrodach.
Napisałaś w odpowiedzi na mój wpis:"....Wszystkie miniaturowe też są od Anity. Polecam zakupy u niej- ma duży wybór, ładne sadzonki i do każdego zamówienia jakaś niespodzianka :tan
Pozdrawiam"

Znam Anitkę od lat! Kupuję od niej mieczyki i nie tylko :lol: . Ale nasza znajomość też ma swoją historię. Kiedyś kupiłam na Allegro liliowce i irysy w bardzo dobrej cenie. Przysłano mi piękne duże sadzonki i jeszcze gratisy. Potem trafiłam na forum do Anitki, po prostu w którymś ogrodzie zobaczyłam mieczyki od niej i umarłam z zachwytu. Zrobiłam zamówienie zabieram się do płacenia a tu mi wyskakują w banku wszystkie dane Anitki z numerem konta :shock: Najpierw się zdumiałam, a potem przypomniałam o tym zakupie na All :;230
Świat jest mały - prawda!
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko,
ta różowa roślina to firletka 2-letnia. Wysiewa się sama i rośnie gdzie popadnie, tak właśnie trafiła tutaj, zielono-niebieskie drobne listki to ruta, którą dostałam w prezencie a białe to jakiś śmierdzący chwaścik, który sie tu wprosił i tak już zostało :D bo całkiem nieźle samo wyszlo :lol:

Amba,
masz rację :wink: świat jest mały :D ale to takie miłe niespodzianki, gdy kogoś miłego znowu się niespodziewanie się spotka ;:oj
Do Anity wybieram się wiosną po liliowce :D mam już kilka i bardzo ładnie rosną. Pokazałam je kilka stron wcześniej :wit
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Wpadłem zobaczyć jak wygląda u Ciebie zima, ale nie widać za bardzo :)
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zima jest ta porą roku. której baaardzo nielubię ;:131
Więc cierpliwie czekam kiedy sobie pójdzie ;:224 i zaświeci wiosenne słoneczko ;:3
Teraz oddaję się przyjemności wydawania na zakup nowych piękności do ogrodu :tan POLECAM :D na te długie zimowe wieczory bardzo przyjemne zajęcie... Mam już na koncie po kilka lilii, liliowców i funkii i kilka innych roślinek. W związku z powyższym nie mogę się już wiosny doczekać :wink: ale na szczęście to już coraz bliżej ;:138

Obrazek

Obrazek Obrazek

-- 26 sty 2014, o 19:17 --

Obrazek
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Mam podobne odczucia odnośnie zimy- nigdy jej nie lubiłam, nawet lepienie bałwanów jakoś szczególnie mnie ne bawiło- wolałam lato z ciepłą pogoda, albo jesienne grzybobranie. Z wiekiem to się tylko pogłebia- od listopad nastrój spada, w styczniu robię się niecierpliwa, a w marcu-jeśli nie ma przedwiośnia- to już jestem zła i oszukana przez pogodę :wink:
Nastrój umilam sobie podobnie- już na koncie mam żurawki, hosty i chryzantemy, zawzięcie wertuje ofertę w eclematis i z utęsknieniem czekam na wiosnę. Niestety dziś dopadało więcej białego dziadostwa..
Zdjęcie z motylami- rewelacja!
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

To tak jak ja, ja już przez tą zimę nie wiem co mam ze sobą zrobić, ale mam nadzieję, że to szybko przeminie i znów będzie ciepło i słonecznie :)
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Lepiej ogląda się wspomnienia z sezonu niż zimę .
Byle do wiosny :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że mam takie poparcie ;:138 Większość moich znajomych nie rozumie mojej niechęci do do zimy ;:185
I muszę wysłuchiwać jak to pięknie wygląda np. ośnieżony las zimą, a szadź na drzewach jaka cudna itp.. a dla mnie cudna jest zielona trawa i słońce :heja
A Monika chyba ma rację, że z wiekiem ta niechęć się pogłębia- u mnie jest dokładnie tak jak u ciebie - im więcej zimy tym gorszy humor ale staram się być mało uciążliwa dla najbliższego otoczenia i jak kupię coś ładnego do ogródka kilka dni mam lepszy humor :D a białe dziadostwo toleruję bo przykrywa i chroni rośliny przed mrozem. Przed mrozami kiedy białe dziadostwo jeszcze nie spadło zrobiłam obchód po ogrodzie i okazało się, że dużo roślin wystawiło nosy, żeby sprawdzić, czy to aby nie wiosna już zawitała :wink: nawet jedna z piwonii się "wygłupiła" Wszystkie dostały czapki z igliwia a potem spadło białe dziadostwo i w tym wypadku się ucieszyłam ;:138

A teraz dosyć o zimie, bo niedługo będzie coraz piękniej :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oby tylko krokusów nie wymroziło, bo u nas śniegu niewiele, a mocno powyłaziły zanim zrobiło się mroźno :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Do tej przyjemności robienia o tej porze roślinnych zakupów to nie musisz nas wcale namawiać.
Mnie to nawet trzeba powstrzymywać, bo głupia baba zamawia bez opamiętania, a potem ma kłopot gdzie to wszystko wsadzić
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie nadeszła chwila opamiętania ;:202 jak zobaczyłam ile kupiłam ;:oj a potem GDZIE TO WSZYSTKO WSADZIĆ ??? ;:224
Założyłam że ten sezon będzie sezonem odpoczynku, leniuchowania i podziwiania tego co zostało już zrobione... Będę w wolnej chwili na hamaku czytać książki i leniuchować...
Założyłam, że tylko chabry trzeba gruntownie przekopać, bo rozrosły sie ponad miarę i poprzerastały wszystko wokół- to miejsce prosi się o nowy porządek. Ale po głębszej analizie poczynionych zakupów stwierdzam, że albo znowu kopanie trawnika albo grubsza reorganizacja rabatek mnie czeka ;:223 żeby wszystko zmieścić.

Na szczęście dzięki temu forum wiem, że nie tylko mi się dziurawi kieszeń już od stycznia :wink:

A może są chętni na chabra białawego? Zawsze jak mam zbędne rośliny to serce mnie boli, kiedy nie ma chętnych i trzeba je wyrzucić :(
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakbym czytała siebie :;230 Juz 2gi sezon odpoczywam ;:306 A chabra mogę chcieć :D
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ok sweety, tylko mam nadzieję, że wiesz w co sie pakujesz :? wiosna jest śliczny ale z czasem rozłazi się strasznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”