Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)
- zjawka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Datura
Co do nawozów to w zeszłym roku kristalon , mocznik,polifoskę i resztkę FERTI AGRO
Ja wkopuje bez doniczek bezpośrednio do gruntu.
Ja wkopuje bez doniczek bezpośrednio do gruntu.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2013, o 12:59
Jedną z moich datur które uschły po zimie w piwnicy (pomimo podlewania) wsadziłem z całą bryłą korzeniową do wody i po wypłukaniu na korzeniach odkryłem coś takiego:

zaznaczyłem najlepiej widoczne larwy.
W kilku tegorocznych sadzonkach w ziemi miałem ziemiórki ale larwy były o wiele mniejsze.Możliwe ,że to one wykończyły moje datury?

zaznaczyłem najlepiej widoczne larwy.
W kilku tegorocznych sadzonkach w ziemi miałem ziemiórki ale larwy były o wiele mniejsze.Możliwe ,że to one wykończyły moje datury?

Pozdrawiam Robert.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Felek1 wydaje mi się ,że to pędraki. Jeżeli po wyjęciu z korzeni zwijają się w "kółko" to one.
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Re: Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3 cz.
Nie wygląda tak źle jak się spodziewałem ,i za pewne odbije,na pewno pzry ziemi od korzenia.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
felek1 wydaje mi się że jest to:
za WikipediąGnojka wytrwała (Eristalis tenax) - owad z rodziny bzygowatych. Długość 15-19 mm, barwy żółtawoszarej.
Owad dojrzały żywi się pyłkiem i nektarem. Samice składają jaja w locie, umieszczając je w zanieczyszczonych zbiornikach wody, nieczystości lub gnojówce. Po około dwóch tygodniach z jaj wydostają się jasno ubarwione, charakterystycznie wyglądające larwy z długimi cienkimi ogonkami, prowadzące wodny tryb życia. Larwy po dwóch tygodniach opuszczają środowisko, w którym się rozwijały i przepoczwarczają się.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2013, o 12:59
whitedame Wygląda na to ,że rozmnożyły się w wodzie,w której moczyłem bryłę korzeniową .Nie było ich wcześniej w ziemi.
Pozdrawiam Robert.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Ja je znam bo u mnie uwielbiają wszelkiego rodzaju zbiorniki z wodą, wiadra, miski i inne, w których mój teść "odstaje wodę"
Chyba nie są niebezpieczne dla Twojej datury.
Chyba nie są niebezpieczne dla Twojej datury.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Zjawko, mam pytanie. Odszukałam Twój stary post z przed 3 lat:
Posiadam tylko: mokry torf, ziemia kompostowa, ziemia uniwersalna, ziemia gruntowa (kl.IV), mieszanka do storczyków, piasek, glina, keramzyt.
Nie planuje zakupu perlitu. Ciągle o nim czytam. Może kiedyś w sklepie wrzucę go, jednak teraz chciałam bazować na tym co posiadam.
Jak proponujesz wsadzić?
Moje badylki ukorzeniają się baaaaaaaaaaaardzo długo. Ponad miesiąc stoją w wodzie. Niektóre posiadają jeszcze same kropeczki. Tydzień temu urwałam od czyjeś Datury malutką łodyżkę. Jest w takim stanie, co połowa moich badylków -białe kropeczki.
Jednak ona już mocno wybudzona po zimie jest. I pięknie już wygląda. Dobre warunki w złe dni miała -szklarniowe
Mam ukorzenione badylki datur. Chciałam wsadzić je w doniczki z ziemią.zjawka pisze:Proporcje:
1/3 perlit reszta torf albo piasek rzeczny, perlit i torf x2 ( jak się sypną inne proporcje to też jest ok)
Posiadam tylko: mokry torf, ziemia kompostowa, ziemia uniwersalna, ziemia gruntowa (kl.IV), mieszanka do storczyków, piasek, glina, keramzyt.
Nie planuje zakupu perlitu. Ciągle o nim czytam. Może kiedyś w sklepie wrzucę go, jednak teraz chciałam bazować na tym co posiadam.
Jak proponujesz wsadzić?
Moje badylki ukorzeniają się baaaaaaaaaaaardzo długo. Ponad miesiąc stoją w wodzie. Niektóre posiadają jeszcze same kropeczki. Tydzień temu urwałam od czyjeś Datury malutką łodyżkę. Jest w takim stanie, co połowa moich badylków -białe kropeczki.

Jednak ona już mocno wybudzona po zimie jest. I pięknie już wygląda. Dobre warunki w złe dni miała -szklarniowe

Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
Skrzacik3 pisze: Mam ukorzenione badylki datur. Chciałam wsadzić je w doniczki z ziemią.
Jak proponujesz wsadzić?
Moje badylki ukorzeniają się baaaaaaaaaaaardzo długo. Ponad miesiąc stoją w wodzie. Niektóre posiadają jeszcze same kropeczki. Tydzień temu urwałam od czyjeś Datury malutką łodyżkę. Jest w takim stanie, co połowa moich badylków -białe kropeczki.![]()
![]()
![]()
Badylkom zrób mieszankę, ziemi kompostowej z torfem a jako dodatek proponuję odrobinę piasku, byle podłoże nie będzie trzymać długo wody, a co do samych badylków jeśli nie jest to jakaś szczególnie trudna odmiana do ukorzenienia możesz już posadzić pędy do podłoża.
Białe kropeczki to zaczątki korzeni i nie zawsze chcą w wodzie się pokazać. Musisz tylko pamiętać żeby podłoże było stale wilgotne ( nie mokre!)
Pozdrawiam Tomek
- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Poradzcie proszę , nie widać żadnego szkodnika , a liście datury są w dziurki ?Co robić? 

Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Mariolciu u mnie miałem w zeszłym sezonie podobny problem ,wymieniłem ziemie i wypłukałem korzenie bo okazało się że była w ziemi zielona larwa ,one w dzień śpią w ziemi,wieczorem - w nocy wychodzą i grasują po liściach,możesz wieczorem dokładnie obejrzeć całą roślinę pod spodem listków ,ja gdy usunąłem ta larwę roślina rosła pięknie
tu gdy ja pożerała ta larwa

tu po osunięciu jej

a tu winowajczyni

tu gdy ja pożerała ta larwa

tu po osunięciu jej

a tu winowajczyni