Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III
- magenta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III
Magda, chyba się mi Twój wątek zapodział............Ale to co zobaczyłam kilka stron wcześniej doprawdy mowę mi odjęło....no kurde spać nie będę mogła...
Akcja z kamieniami totalna! Ogród ma całkiem inny wymiar! A zdradź tajemnicę co będzie pośrodku tego zakola? No doczekać się normalnie nie mogę
O żesz !
- reniuniek

- Od: 30 sie 2010, o 08:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Madziu, półokrąg mnie powalił
Nie wiem jak ja wytrzymam do wykończenia go
Strasznie dużo pracy już wykonaliście
O perypetiach z fachowcami też przeczytałam .......nie zazdroszcze tych nerwów
Uspokajacz w formie buka .....
Jaka pogoda u ciebie ?
Pozdrawiam.
Nie wiem jak ja wytrzymam do wykończenia go
Strasznie dużo pracy już wykonaliście
Uspokajacz w formie buka .....
Jaka pogoda u ciebie ?
Pozdrawiam.
- variegata
- 1000p

- Od: 24 sie 2012, o 13:45
Borowino dziękuję. Naprawdę czuję to zmęczenie i jak nie odpocznę przede wszystkim psychicznie to żaden pomysł się nie zrodzi
Kasiu, dziękuję
To bardzo miłe z Twojej strony, że tak piszesz.
Reniu, kochana pogoda niestety przepiękna
Na szczęście mam podlewanie nastawione na 2 razy dziennie, czyli aż takiej tragedii nie ma, ale i tak wolałabym żeby było zimno i padało. Wiem, że to egoistyczne, ale mimo wszystko taka ładna pogoda mnie denerwuje, bo nie sprzyja nowo posadzonym roślinom
Bardzo się cieszę, że podoba się Tobie mój ogród po zmianach
Fachowcy jak czytałaś fantastyczni
Na szczęście ekipa Pani P i Koparkowy rewelacja
Kochani moi, w związku z zapytaniami odnośnie Kamiennego Kręgu pragnę poinformować,
że będzie on tylko kamiennym kręgiem, po prostu
To jest moja świątynia dumania, wgłębnik, który jest po prostu ustronnym miejscem na działce, położonym niżej niż reszta poziomów na niej.
Oprócz trawy, ławki, stolika i roślin na jego obrzeżach nie będzie w nim nic szczególnego
Od dzisiaj rusza Akcja - Trawa
I nie, nie taka trawa ( chociaż po ostatnich ekscesach może byłaby wskazana? I przy okazji wgłębnik miałby nowe przeznaczenie)
Chodzi o trawnik na pobojowisku.
Pani P twierdzi, że trawa typu:Uniwersalna wystarczy. Ale Pani P jest zwolenniczką traw w stylu ogrodów angielskich i w tym przypadku podejrzewam ją, mimo ogromnego do niej szacunku, o stronniczość na rzecz idealistycznej wizji trawnika u mnie
Jak myślicie? Zastanawiałam się nad trawnikiem z koniczyną lub trawa typu Oaza. Macie jakieś sugestie? Zaznaczam, że mlecze i inne takie na trawie kompletnie mi nie przeszkadzają
Donice tarasowe nadal bez pelargonii i na dodatek na niebiesko
No cóż, chyba jednak przeproszę się z tym kolorem

Moja "poprababcina" róża już pewnie dzisiaj zakwitnie spora ilością kwiecia

Kasiu, dziękuję
Reniu, kochana pogoda niestety przepiękna
Bardzo się cieszę, że podoba się Tobie mój ogród po zmianach
Kochani moi, w związku z zapytaniami odnośnie Kamiennego Kręgu pragnę poinformować,
że będzie on tylko kamiennym kręgiem, po prostu
To jest moja świątynia dumania, wgłębnik, który jest po prostu ustronnym miejscem na działce, położonym niżej niż reszta poziomów na niej.
Oprócz trawy, ławki, stolika i roślin na jego obrzeżach nie będzie w nim nic szczególnego
Od dzisiaj rusza Akcja - Trawa
I nie, nie taka trawa ( chociaż po ostatnich ekscesach może byłaby wskazana? I przy okazji wgłębnik miałby nowe przeznaczenie)
Chodzi o trawnik na pobojowisku.
Pani P twierdzi, że trawa typu:Uniwersalna wystarczy. Ale Pani P jest zwolenniczką traw w stylu ogrodów angielskich i w tym przypadku podejrzewam ją, mimo ogromnego do niej szacunku, o stronniczość na rzecz idealistycznej wizji trawnika u mnie
Donice tarasowe nadal bez pelargonii i na dodatek na niebiesko

Moja "poprababcina" róża już pewnie dzisiaj zakwitnie spora ilością kwiecia

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- constancja

- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Madziu, masz rację. Nie daj się wkopać w angielski trawnik. Mlecze, stokrotki i inne wiosenne urozmaicacze i pozimowe pocieszacze, kiedy jeszcze nic nie kwitnie na rabatach są niezbędne.
Na temat wykonanej pracy zamilknę, bo słów mi brak. E.... nie zamilknę. Schodki to strzał w 10.
Na temat wykonanej pracy zamilknę, bo słów mi brak. E.... nie zamilknę. Schodki to strzał w 10.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Magda ale mnóstwo pracy wykonane , wielkie te kamloty .
Jak zakończysz to chyba zaprosisz na kawkę i

Jak zakończysz to chyba zaprosisz na kawkę i
- Mufka

- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Magda, sialiśmy u siebie trawę firmy Barenbrug, odmiana Sahara, płacąc za oryginalne nasiona masę pieniędzy. Kiedyś kawalątek został dosiany zwykłą, przypadkiem kupioną za grosze i okazało się, że obydwie są równie dobre ! Przemyśl sprawę, moim zdaniem nie warto wydawać pieniędzy niepotrzebnie
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Magda, polkole z zaglebieniem jako oaza spokoju przeznaczona do medytacji to wlasnie to co najlepiej pasuje w tym miejscu. Bron Boze basen, to tak jakby lysy grzywka o parapet walnal.
Nie wiem jak to widzisz ale do medytacji potrzebne jest jakies legowisko, jeśli nie w pozycji lezacej to przynajmniej w pollezacej, Ty wiesz co mam na mysli
Nie wiem jak to widzisz ale do medytacji potrzebne jest jakies legowisko, jeśli nie w pozycji lezacej to przynajmniej w pollezacej, Ty wiesz co mam na mysli
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
- Malgolinka

- Od: 28 kwie 2010, o 14:16
Witaj Madziu, ale będzie cudnie, co ja piszę już jest, kamienie rewelacja
, już nie mogę się doczekać września kiedy będziesz miała wszystko obsadzone, będzie naprawdę super
miłego wieczoru
miłego wieczoru
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
- variegata
- 1000p

- Od: 24 sie 2012, o 13:45
Ewunia, masz rację
Przy powierzchni trawnika ponad tys. metrów kw. to stokrotki sa wręcz wskazane
Geniu, oczywiście, że tak
Marysiu, dziękuję za fachowa opinię, zwłaszcza, że masz duży trawnik i piach dookoła
Potwierdziłaś moje przypuszczenia, że trawa uniwersalna to jest najlepsze rozwiązanie przy takim areale
Januszu z tym basenem to taki żart był
Wczoraj M powiększył nieco placyk i już stoi tam stara-robocza ławka. Na urodziny w sierpniu M dostanie nową-ładną
Oczywiście placyk jest na tyle duży, że zmieści tam cały komplet ze stołem i kilkoma krzesłami, ale docelowo planuje tam tylko ławeczkę i stoliczek 
Wieczorem siedziałam w Kamiennym Kręgu dumając i stwierdzam, że jest to najpiękniejsze i najbardziej ciche, przytulne miejsce na działce do wieczornego i wczesnoporannego posiedzenia
Muszę tam posadzić leśne aranżacje za kamieniami, pomiędzy brzozami i wtedy już całkowicie będę odizolowana od wzroku innych osób, mając jednocześnie baczenie na to, co się wokół domu dzieje. Z ławki widzę całą działkę, będąc jednocześnie niewidoczną. Założenie nasadzeń w tym miejscu to las, czyli powtórzenie natury zza płotu w tym zakątku. Pod brzozami posadziłam parzydło leśne, tawliny, paprocie, naparstnice, złotlin, buk, pieris, kokorycz, mozgę ( jako trawa ozdobna
) Teraz sukcesywnie będę dosadzała różaneczniki, azalie, funkie, żurawki, paprocie, berberysy, pęcherznice, ostrokrzewy, tawuły, derenie, trzmieliny, kalina, czeremcha, jarząb pospolity, pięciorniki, słoneczniczki, rudbekie, naparstnice, trawy ozdobne, konwalie, bergenie.... i takie tam
Na granicy pomiędzy rabata leśną a skalniakiem powstanie wrzosowisko, ale to za dwa-trzy sezony, bo na razie czekam na wzrost brzóz
Stwierdzam, że to moje miejsce jest i koniec. Altana wcale mnie nie kręci a ten zakątek brzozowy bardzo
Kochani, pozdrawiam serdecznie
Biegnę googlać sprawdzonego producenta trawy uniwersalnej, bo sianie najprawdopodobniej dziś wieczorem. Może Wy macie jakieś propozycje?
Geniu, oczywiście, że tak
Marysiu, dziękuję za fachowa opinię, zwłaszcza, że masz duży trawnik i piach dookoła
Januszu z tym basenem to taki żart był

Wieczorem siedziałam w Kamiennym Kręgu dumając i stwierdzam, że jest to najpiękniejsze i najbardziej ciche, przytulne miejsce na działce do wieczornego i wczesnoporannego posiedzenia
Muszę tam posadzić leśne aranżacje za kamieniami, pomiędzy brzozami i wtedy już całkowicie będę odizolowana od wzroku innych osób, mając jednocześnie baczenie na to, co się wokół domu dzieje. Z ławki widzę całą działkę, będąc jednocześnie niewidoczną. Założenie nasadzeń w tym miejscu to las, czyli powtórzenie natury zza płotu w tym zakątku. Pod brzozami posadziłam parzydło leśne, tawliny, paprocie, naparstnice, złotlin, buk, pieris, kokorycz, mozgę ( jako trawa ozdobna
Stwierdzam, że to moje miejsce jest i koniec. Altana wcale mnie nie kręci a ten zakątek brzozowy bardzo
Kochani, pozdrawiam serdecznie
Biegnę googlać sprawdzonego producenta trawy uniwersalnej, bo sianie najprawdopodobniej dziś wieczorem. Może Wy macie jakieś propozycje?
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Madziu normalnie nie wiem co powiedzieć........ jestem szczerze zachwycona, powstaje u Ciebie bajkowy ogród.... wszystkie pomysły i ich realizacja zapierają dech w piersiach..... wielkie uznanie 
- aage

- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Madziu tak magicznie opisałaś to miejsce że aż chcę tam być i z Tobą przysiaść na ławeczcie...cudne miejsce

- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja szybciorem w kwestii trawy: skoro pola golfowego nie chcesz mieć, to może wsiać w trawnik nasiona róznych takich łąkowych: maków, chabrów, rumianków. Przy planowanym lesie (cudne założenie, nie mogę się doczekać zdjęć, jak to wszystko będzie już rosło!), może fajnie się spasować i będzie jak w Nad Niemnem czy innym Panu Tadeuszu (jeśli swierzop i dzięcielinę dosiejesz
)
-
April

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Co masz do niebieskiego? to bardzo ładny kolorek, zresztą mój ulubiony
Na trawnikach się nie znam, u siebie mam tylko taką leśną trawkę, którą ciapałam nożycami do żywopłotu
Ale zbieraj doświadczenia, przydadzą się może niedługo...
Na trawnikach się nie znam, u siebie mam tylko taką leśną trawkę, którą ciapałam nożycami do żywopłotu
Ale zbieraj doświadczenia, przydadzą się może niedługo...
- lulka

- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Madzia, a co ty chcesz od niebieskiego? To cudny kolor w donicach i na rabatach...,a pelargonii nie ma bo? Z angielskim trawniczkiem będziesz miała przerąbane przy takich hektarach i ze zwierzyńcem który posiadasz. No chyba, że ktoś z zewnątrz będzie dbał o niego. Mnie się podoba stokrotka na trawniku, widziałam ostatnio u Gosi Nutki
Czy w kamiennym kręgu będzie również ognisko? 
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Wizja nasadzeń w okolicy kręgu brzmi imponująco. Juz prawie widzę jak pięknie będzie u Ciebie