Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Post »

Dziewczyny, dzięki za pocieszenie. A teraz żeby nam było cieplej, przynajmniej na duszy, coś na ząb

Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

julianna pisze:W zupełności się z Tobą zgadzam, nasze działki nie są z gumy.Podoba nam się dużo roślin i trudno sobie odmówić przyjemności kupowania.
Ja jak odwiedzam szkółki albo sklepy ogrodnicze często zapominam,że mam tylko 300m. Powinnam sobie ;:14 niektóre zachcianki ogrodowe.
Tej choroby nie leczą, jest nieuleczalna
  • Pozdrawiam Jurek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

To wszystko z twoich upraw? ;:oj
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, z moich :heja . To zdjęcie z 2011r. Miałam wtedy złamaną stopę i nie zwoziłam na bieżąco pomidorów do domu.
Ogród przydomowy Joli
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale mialas pysznosci... Jakie dorodne i barwne! Az slinka cieknie :-)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwielbiam pomidory - siać, sadzić, pielęgnować, zbierać no i oczywiście jeść. Robię super pyszny keczup, duże ilości słoiczków (ok. 150 szt.) które starczają mi do czerwca ;:65 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22

Post »

:wit 150 szt słoiczków to jest coś i to jeszcze ze swoich zbiorów. ;:215 Ja robię dużo, dużo mniej, głównie przecier pomidorowy.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit to ty niezly pracus jestes :-) wyobrazam sobie jak ten ketchup musi smakowac,.. Choc nigdy nie jadlam ketchupu swojej roboty. Bardzo dorodne te Twoje pomidorki, widok laskocze podniebienie :-)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu dostałam ślinotoku na widok tych skrzyń pomidorów ;:oj Ależ zjadłabym takiego pachnącego słońcem pomidorka.... ach marzenie.... to co teraz kupujemy w sklepach to czysty plastik.... bez smaku i bez zapachu....
Ja ostatnio ani przecierów, ani innych przetworów z pomidorków nie robiłam, ale namroziłam całą masę :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, właśnie dlatego robię przetwory: przede wszystkim keczup ale również koncentrat, przeciery, sałatki pomidorowo-paprykowo-cebulowe. Taki mały słoiczek zjadam na dwa śniadania. Tak sobie przeliczyłam, że pół słoiczka to jest 170g. pomidor ;:oj plus jeszcze trochę papryki, cebuli i jabłka. A dodatkowo przetworzony pomidor zyskuje na wartości. Uwielbiam keczup :heja . Ponieważ w zeszłym roku miałam sporo żółtych pomidorów a również żółte papryki, to zrobiłam również żółto-pomarańczowy keczup. Tutaj próbka mojej produkcji (pierwszy z lewej "normalny" czerwony) oraz parę przykładowych pomidorków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Ogród przydomowy Joli
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj ale to wszystko smakowicie wyglada mmmmm. Pychotka :-) do robienia przetworow masz talent. Jakie wielkie masz te pomidorki :-) dlugo Ci zajmuje robienie ketchupu?
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj Jolu, Jesteś niesamowita z tymi pomidorami ;:63 Jakie śliczne i dorodne, a przetwory robią wrażenie - na moją wyobraźnię.Ile to dobra jest w takim słoiczku.Ja uwieliam pomidory! Są bardzo smacznei jakie wspaniałe do różnych potraw.
Jolu,kidyś w wolnej chwilce,podzieliłabyś się z Nami fajnymi przepisami. Ciekawe jaks amkuje ketchup własnej produkcji ... ;)
Mniam, mniam
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój keczup jest niestety pracochłonny - 1 porcję 1 osoba robi około 10 godzin. Robię 6 takich porcji dla siebie i 2 dla rodziców.Ale smak to niebo w gębie. Spróbujecie, to już nigdy w życiu nie zjecie kupnego. Wklejałam ten przepis w wątku z przetworami działkowymi, kilka osób tak zrobiło i potwierdzili. No a poza tym, nie ma w nim (w odróżnieniu od kupnych): skrobii zagęszczającej, cukru, konserwantów i innej chemii.
A dla zainteresowanych przepis:
KECZUP POMIDOROWY
Pomidory - 8 kg
Papryka - 0,8 kg
Cebula - 0,8 kg
Jabłka - 1 kg świeżych albo ? l przecieru
Czosnek - 2 mniejsze albo 1,5 dużych główek
Do smaku: 2 płaskie łyżki soli (ewentualnie trochę dodać w zależności od indywidualnego smaku), łyżeczka płaska ostrej papryki (ewentualnie więcej), 1,5 kopiatej łyżeczki sproszkowanej bazylii, 1 łyżeczka oregano (lub tymianku), po ? łyżeczki cynamonu, imbiru, kolendry, ziela angielskiego, goździków.

Sprzęt: 2 gary 5l, 1 gar 2-3l, sitko plastikowe, praska do czosnku, sprzęt do przecierania.

Pomidory myjemy, wykrawamy ślad szypułkowy, kroimy razem ze skórami na kawałki i wrzucamy do gara ? warstwa około 5 cm (tyle, żeby potem zmieściło się na sitku). Pod przykryciem lekko zagotowujemy (kilka minut, żeby zmiękły) a następnie przerzucamy na sitko na mniejszym garnku. Kiedy się odsączy, przerzucamy do drugiego gara 5l. W międzyczasie mamy już pokrojone następne pomidory i zagotowujemy.
W garze w którym zbieramy zagotowane pomidory na dnie z boku zbiera się żółtawy płyn pomidorowy ? jego też odlewamy do garnka z odciekiem. Od czasu do czasu ten płyn zlewamy do butelek plastikowych (np. po wodzie mineralnej) i jak wystygnie chowamy do lodówki. Można przechowywać maksymalnie 2 dni, bo potem fermentuje, ale tyle nie postoi: to wspaniały, orzeźwiający napój.
Paprykę myjemy, przekrawamy wzdłuż na ćwiartki, wykrawamy nasiona, kroimy na paseczki. Cebulę obieramy, przekrawamy, kroimy. Razem z papryką wrzucamy do gara 5l. Czosnek obieramy, kroimy, wyciskamy w prasce i wszystko wrzucamy do gara z papryką i cebulą. Podlewamy około ? szklanki soku z odcieku pomidorowego i dusimy ? od zagotowania około 45 min. (wszystko musi być bardzo miękkie, żeby dobrze się przecierało).
Jeżeli nie mamy gotowego przecieru jabłkowego, to go robimy: jabłka przekrawamy, wykrawamy ogonek i ślad szypułkowy, wybieramy pestki i razem ze skórą kroimy na kawałki. Podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmiękną.
Wszystkie produkty można by oczywiście gotować razem, ale mają one różny czas do gotowości przecierowej, a szkoda tracić witamin.
A teraz wszystko przecieramy, łączymy produkty, wlewamy do 5l. gara, doprawiamy do smaku i gotujemy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (jak już jest gorący, to lepiej do mieszania zdjąć z kuchenki, bo to wyrzuca strumienie keczupu jak gejzery na wysokość kilkadziesiąt cm i może poparzyć). Od pełnego zagotowania trzymamy jeszcze około 10 min. W tym przepisie nie ma dodatku cukru ? odlewając odcieknięty płyn pomidorowy, usuwamy źródło kwasu. Jeżeli ktoś chce, może trochę posłodzić, albo zakwasić (kwaskiem cytrynowym albo cytryną). Można też wygotować odcieknięty płyn - będzie sam zagęszczony kwas.
Przelewamy do umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy wyparzonymi pokrywkami, stawiamy na deseczce. Ja nie odwracam słoiczków, tylko przykrywam kocykiem do następnego dnia.
Z podanych ilości powinno wyjść około 4-4,5 l. keczupu i 22-24 małych słoiczków (takich po musztardzie czy koncentracie pomidorowym).
Czasu zabiera niestety sporo: 1 osoba 10 godzin, jak są pomocnicy to mniej. Ja rozkładam robotę na dwa dni. Jednego robię przecier pomidorowy, jak wystygnie wstawiam do lodówki, a następnego dnia robię resztę.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

Jolu wielki szacunek dla takiego tytana pracy jakim niewątpliwie jesteś,ja co prawda nie jestem fanem keczupu wolę wypić szklankę soku pomidorowego, podziwiam Cię
  • Pozdrawiam Jurek
janewa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lut 2013, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, plony miałaś wspaniałe Już tęsknię za takim pomidorkiem prosto z krzaka pachnącym, nagrzanym od słoneczka. Jesteś niesamowita, tyle pracy działkowej a tu jeszcze produkcja takich rarytasów ;:63 . Ja też mam zamiar w tym sezonie (liczę na dobre zbiory) zrobić po raz pierwszy własny keczup. Twój przepis wygląda tak smakowicie... aż ślinka cieknie... Czy do keczupu dodajesz tylko słodką paprykę? Ja mam na działce żółtą papryczkę (wściekle ostrą) może ją też dorzucić w niewielkiej ilości? Możesz podzielisz się także recepturką na sałatki pomidorowo-paprykowo-cebulowe?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”