Mufka - ogrodowe marzenia...
- Pacynka
- 500p
- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mufka - ogrodowe marzenia...
Przejrzałam z jakim zapałem i determinacją tworzycie ogród w tak trudnych warunkach i jestem pod wrażeniem! Działka ma ogromny potencjał powierzchniowy, z którym jednak doskonale sobie radzicie. Świetne kompozycje i zestawienia kolorystyczne (będę podpatrywać; ) Urzekły mnie łany szałwii, kocimiętki i przywrotnika ... zdecydowanie też takie chcę ! 

Oszałamiające widoki, przepiękne nam serwujesz Mario
.

- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny Abraham Darby!
To cenna róża- i dziwię się, że jej nie mam w ogrodzie
Może byś oddała krzaczek??
I po raz kolejny to mówię- bardzo dorodna szałwia omszona. Nie wiedziałam, że ona potrafi tak urosnąć. Hodowałaś ja z nasion czy kupiłaś sadzonki?
Ja będę siać z nasion, ale wątpię co do takiego efektu..

To cenna róża- i dziwię się, że jej nie mam w ogrodzie

Może byś oddała krzaczek??

I po raz kolejny to mówię- bardzo dorodna szałwia omszona. Nie wiedziałam, że ona potrafi tak urosnąć. Hodowałaś ja z nasion czy kupiłaś sadzonki?
Ja będę siać z nasion, ale wątpię co do takiego efektu..

Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- Mufka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2009, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pacynko
witaj w moim zielonym raju
Dziękuję za słowa uznania
Jeżeli tylko ziemia na Twojej działeczce jest lekka, przepuszczalna i w miarę sucha - jednym słowem nie gliniasta, bez trudu uzyskasz podobny efekt, a rośliny będą ładnie rosły. Lubią takie warunki, dużo słonka i odczyn zasadowy. Na mokrych, gliniastych, kwaśnych glebach są krótkowieczne.
Elu, Aniu to miłe, co piszecie, dziękuję i też życzę
Anusiu Abrahamka oddam, ale tylko wtedy, gdy będzie nadal kaprysił i u mnie przemarzał. Już mu to zapowiedziałam, ma ostatnią szansę w tym roku, żeby się poprawić, jeżeli nie to
Szałwia rozsiewa się bardzo obficie i u mnie jest to raczej problem. Szkoda mi wyrzucać te masy sadzonek, więc dzielę się nimi chętnie. W tym roku też na pewno będzie dużo, jeżeli ich w odpowiednim czasie nie potraktuję motyczką
Posadzone w dobrą, żyzną glebę rosną szybko i kwitną najczęściej jeszcze w tym samym roku.

Elu, Aniu to miłe, co piszecie, dziękuję i też życzę

Anusiu Abrahamka oddam, ale tylko wtedy, gdy będzie nadal kaprysił i u mnie przemarzał. Już mu to zapowiedziałam, ma ostatnią szansę w tym roku, żeby się poprawić, jeżeli nie to

Szałwia rozsiewa się bardzo obficie i u mnie jest to raczej problem. Szkoda mi wyrzucać te masy sadzonek, więc dzielę się nimi chętnie. W tym roku też na pewno będzie dużo, jeżeli ich w odpowiednim czasie nie potraktuję motyczką

Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Niesamowite wrażenie-pierwsze zdjęcia pokazują "łyse pole", a następne kwitnący ogród
Wspaniałe trawy i zwierzęta, a szczególnie koty
Od razu widać, że rządzą tą posesją, przynajmniej z wysokości kamienia czy karpy. New Dawn to także moja ulubiona róża, rośnie razem z powojnikiem The President
Czasem przemarza do kopca, ale radzi sobie świetnie z odbijaniem i kwitnięciem-tak się stało w minionym sezonie. Ja także szukam róż, które będą miały szansę być pnącymi w moim klimacie. Tylko swoim królewnom wymyśliłam żywopłot z tuj, co może nie jest szczególnie oryginalnym rozwiązaniem, ale tuja rośnie jak chwast, więc niedługo spełni swoją rolę ochrony róż przed wiatrem.

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Witam Marysiu .
Bardzo ładna działeczka w którą włożyliście dużo pracy i serca. Podobają mi sie rabaty które tworzysz . Masz niesamowity zmysł smaku .
Fauna przeurocza .
Jeśli pozwolisz będę zaglądała z przyjemnością
Bardzo ładna działeczka w którą włożyliście dużo pracy i serca. Podobają mi sie rabaty które tworzysz . Masz niesamowity zmysł smaku .
Fauna przeurocza .
Jeśli pozwolisz będę zaglądała z przyjemnością

Marysiu ale się u Was działo
Lubię oglądać takie ogrody, gdzie takie cuda powstają z niczego...
A te kamulce - cudo - to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Piękne masz rabaty z trawami i w ogóle jestem zachwycona

Lubię oglądać takie ogrody, gdzie takie cuda powstają z niczego...
A te kamulce - cudo - to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Piękne masz rabaty z trawami i w ogóle jestem zachwycona

Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
- agata9
- 500p
- Od: 22 lip 2011, o 20:43
Witaj Mario!
wpadłam z odwiedzinami do Ciebie! 

"Żyj z całych sił .. i uśmiechaj się do ludzi.."
Nasze Ranczo
Nasze Ranczo
- Mufka

Wiosną, na frontowej rabacie przy tarasie, wśród szałwii i kocimiętek zagościły trzy krzaczki zwiewnej i wdzięcznej Cottage Rose
Chociaż ich obecność była zupełnie przypadkowa, od razu podbiły moje serce swoją delikatną urodą.
Koty pilnowały, by róże ładnie rosły, więc w drugiej połowie czerwca wyglądały już tak:

We wrześniu, razem z kwitnącą powtórnie kocimiętką i szałwią pokazały całą swoją krasę :

Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
- ewamaj66
Piękna róża. Dobrze, że jej koty przypilnowały 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
To między różami takie śliwkowo-fioletowe,to jest kocimiętka

- Mufka

Aniu to szałwia omszona, Salvia nemorosa. Mam pięć odmian w kolorach fioletowo-szafirowym, różowym i białym. Na zdjęciu wysoka. Mam też w wersji niskiej

- ewamaj66
Wcześniej wspominałaś, że u Ciebie szałwia się rozsiewa-nie mam tyle szczęścia. Przyglądam się przy pieleniu, ale nic z tego. Na razie podzieliłam sobie tyko jedną kępę na pół 

- Mufka
Ewo też się cieszę
Szczególnie, że one chętnie bawią się w chowanego wśród kępek kocimiętki i szałwii, więc obawiałam się o roślinki. Jak dotąd praktycznie żadnych strat w ogrodzie z powodu trzech kocich łobuzów nie było.
Ewo u mnie te roślinki mają wyjątkowo sprzyjające warunki: lekka, zasadowa ziemia i sucho. W W-wie też się tak intensywnie nie sieją. Bardzo dobrze można je dzielić i sadzonkować - prawie każda gałązka się ukorzenia
Jak masz problem, to z przyjemnością będę wysyłać siewki swoich. Muszę tylko sprawdzić na wiosnę, czy ich wszystkich nie wyplewiłam.
Jeżeli tak, to za chwilkę będą na pewno nowe 

Ewo u mnie te roślinki mają wyjątkowo sprzyjające warunki: lekka, zasadowa ziemia i sucho. W W-wie też się tak intensywnie nie sieją. Bardzo dobrze można je dzielić i sadzonkować - prawie każda gałązka się ukorzenia

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ładna ta szałwia,nie znałam takiej,
Spodobała mi się u Ciebie i chyba ją sobie zmówię na wiosnę,O
Tylko,widzę,jak tak zaglądam do was to ta moja lista z zamówieniem roślinek,ciągle się powiększa,ciągle coś do niej dopisuję

Tylko,widzę,jak tak zaglądam do was to ta moja lista z zamówieniem roślinek,ciągle się powiększa,ciągle coś do niej dopisuję