Atlas chwastów

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p
Od: 17 lut 2014, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Atlas chwastów

Post »

Hej :wit

Noooo, Jolek... bestia magnifica :shock: ale jak każdego olbrzyma będzie trudno utrzymać to ustrojstwo w ryzach jak zacznie się rozsiewać. Tak czy inaczej życzę powodzenia :wink:

Lutekjurek, pierwsze od lewej to przymiotno białe, następne - lucerna nerkowata a ostatnie to na bank włośnica. Ja bym powiedziała, że to włośnica sina, ale może też być włośnica zielona - są do siebie bardzo podobne na pierwszy rzut oka. Przydało by się dokładniejsze zdjęcie włosków na liściu, pochwy liściowej i kłosków ;:204 wtedy byłabym pewna :wink:

Pozdrawiam
Natalii :wink:
Cur in gremio haremus?
Cur poenam cordi parvo damus?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z czystym sumieniem możesz go wyrywać ;:173 nie wiem jak się nazywa, jest jednorocznym z wysianych przez wiatr nasion.
Awatar użytkownika
dbuba
50p
50p
Od: 12 cze 2014, o 12:35
Kontakt:

Post »

Oki :) dziękuję, usunęłam, okazało się, że już 3 w innych miejscach się próbowały zadomowić a w ciągu nocy na 2 już były malutkie kolczate pączki kwiatowe. Poszukałam, trochę, to mi podchodzi pod bieluń, ale liście trochę inne w googlownicy.
Pozdrawiam - Daria
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie jest bieluń, nawet nic a nic nie podobny :D mam go w ogrodzie. Tego chwasta zresztą też ;:218 . To rośnie wysoko i ma nasiona ,,lotne".
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p

Post »

Witam wszystkich :wit

Dbuba, Twoja roślinka to na moje oko Sonchus oleraceus - mlecz zwyczajny. Nie znam żadnej innej rośliny o tak podobnych liściach, ale wygoogluj sobie nazwę łacińską i przejrzyj grafikę a potem sama zdecydujesz czy Twój chwaścik jest podobny :wink:

Pozdrawiam
Cur in gremio haremus?
Awatar użytkownika
dbuba
50p
50p
Od: 12 cze 2014, o 12:35
Kontakt:

Post »

Natalii88 :) tak to chyba to było. Zmyliło mnie, bo nie było na dole tej specyficznej rozety liści, tylko te ogromne trójkątne liściory. Ale z obrazków te górne są identyczne. Dziękuję.
Pozdrawiam - Daria
loku02
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 paź 2014, o 21:27

Post »

Witam,
Jestem zarówno nowym forumowiczem jak i świerzym ogrodnikiem. Witam więc wszystkich serdecznie i z góry przepraszam za wszystkie głupoty które będę tu wypisywał :) W ogrodzie mam krzew roznący razem z inną, niezidentyfikowaną rośliną. Moje pytanie brzmi: co to za roślinka i czy wypadałoby się jej pozbyć?
Obrazek Obrazek

Obrazek
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Może się mylę, ale podejrzewam, ze jakaś zapobiegliwa wiewiórka zakopała pod krzakiem...orzech włoski.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p

Post »

Choć na drzewach i krzewach znam się raczej słabo to mnie też to wygląda na orzech włoski. :wink:

Pozdrawiam
Cur in gremio haremus?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Szukam i szukam i nie mogę znaleźć nazwy tego chwasta. Porasta mi do spółki z gwiazdnicą całą działkę w błyskawicznym tempie. Dwa tygodnie mnie nie było i takie okazy mi porosły, z zapewne małych niewyplewionych na czas egzemplarzy, więc zachodzę w głowę jak im na imię.
Obrazek
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p

Post »

Hej :wit

Wg mnie żółtlica drobnokwiatowa, na 99%. Pozostały 1 % żółtlica owłosiona, ale to tylko dlatego, że nie widziałam roślinki z bliska i na żywo. Obstaję przy drobnokwiatowej :wink:

Pozdrawiam
Cur in gremio haremus?
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Aż jej się przyjrzę. Teraz już wiem co mi rośnie i z preferencji "pokarmowych" moich chwastów wynika, że mam dobrą ziemię, mimo, że nie nawożę jej niczym poza odrobiną kompostu i miejscowo od czasu do czasu gnojówkami z pokrzywy czy żywokostu. To w zasadzie tyle co nic.
ogrodowo
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba Ciebie zasmucę :D też walczę z tym chwastem wiele lat ale właśnie tylko na warzywniku. On urośnie na każdej glebie jednak najlepiej się ma tam gdzie jest choć trochę próchnicy, wilgoć i słońce. Jeśli gdzieś w suchym miejscu urośnie samo ,,mini" roślinka to jego nasionka poczekają na okazję aby pokazać się z wybujałej strony. ;:224
Awatar użytkownika
Natalii88
50p
50p

Post »

Taaa... :? Chwaścik niepozorny, ale nie dajcie się zwieść! Średnio jeden osobnik jest zdolny wydać ponad 14 000 nasion a jeśli ma dobre warunki i pokrój rośliny będzie wybujały to jeden chwast jest zdolny wyprodukować nawet 81 000 nasion*! :shock: Nawet gdyby tylko 1/100 z tego wykiełkowała to i tak jest to stanowczo za dużo żeby sobie z tym radzić bez drastycznych środków ;:192 Pocieszające jest przynajmniej to, że żywotność nasion jest dość krótka bo nie przekracza 2 lat choć szczerze mówiąc osobiście uważam, że niewielka to pociecha :wink:

* Pawłowski 1966 i in.
Cur in gremio haremus?
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jednym słowem pozostaje tępić to, jak tylko wychyli się z ziemi. Pozostawienie plewienia na "za tydzień", albo inny tego typu nieprecyzyjny termin może skutkować pięknym kwiatostanami produkującymi ogromne ilości nasionek 8-)
ogrodowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”