Adenium (róża pustyni) cz.4
- czarny07
- 100p
- Od: 10 lut 2012, o 14:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Adenium (róża pustyni) cz.4
eikoden jeśli te 6sztuk nasion to serio somalense to jak na razie wynik na drugi dzień wygląda następująco 3 na 6 mają kiełki w podłożu kokosowym 

wrzucę jutro fotkę moich 2 tygodniowych adenium wydaje mi się ze sa dość spore jak na dwa tygodnie ale ocene pozostawie wam.
A tak i zapomniałem zapytać o najważniejsze .
Czy ktoś może moczył adenium w ukozeniaczu przed wysianiem i jeśli tak to jakie efekt tego były ?
Czy ktoś może moczył adenium w ukozeniaczu przed wysianiem i jeśli tak to jakie efekt tego były ?
- czarny07
- 100p
w jakim celu chcesz moczyć nasiono w ukorzeniaczu czyli coś co nie jest jeszcze rośliną czy nawet pędem ?to musi samo z siebie wykiełkować.
Ewentualnie jeśli komuś zależy na ładnych korzonkach i ich sporej ilości to polecam mikoryzę pod korzenie ewentualnie właśnie zmieszać ukorzeniacz z ziemią (gdzieś czytałem ,ale nie jestem za tym sposobem,ja polecam mikoryzę-działa!!!!!,piękne korzonki ).Jedynie jak chciałbyś ukorzeniacz to przy wysiewie zmieszaj z ziemią-posiada właściwości grzybobójcze... 

ok dzięki wielkie czarny!
z tym ukozenniaczem to przeczytałem gdzieś na jakiejś stronce , wtedy chodziło o płomień afryki i ktoś właśnie pisał ze ziarenka namoczone w ukozeniaczu szybciej kiełkują
z tym ukozenniaczem to przeczytałem gdzieś na jakiejś stronce , wtedy chodziło o płomień afryki i ktoś właśnie pisał ze ziarenka namoczone w ukozeniaczu szybciej kiełkują
- czarny07
- 100p
znaczy wiesz,żeby nie było że Cię ganię czy coś
jeśli działa na tamte nasiona to może i zadziałać na te... szczerze gdybym miał np za 30 nasion to by mi nie było szkoda i bym spróbował.Może własnie Ty spróbuj... eksperymenty mile widziane jak np te Przema dzięki któremu mamy prawie 100 procent wschodów
Eksperymentuj... może coś cennego wyeksperymentujesz... 

- czarny07
- 100p

Wysiałem przed wyjście do pracy black fire i bonanza metodą przemo.
Ale zrobiłem mały eksperyment z ziemą opowiem jak się przyjmą ;))
Ale zrobiłem mały eksperyment z ziemą opowiem jak się przyjmą ;))
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 lut 2012, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dobry Wieczór moje adenium (podobno 3 letnie z allegro) wygląda tak:

Wydaje mi się, że nie powinno mieć takich odkształconych liści i tych plam, nie mam doświadczenia ze szkodnikami ponieważ wszystkie moje rośliny dotychczas był zdrowe, proszę o opinię i poradę.

Wydaje mi się, że nie powinno mieć takich odkształconych liści i tych plam, nie mam doświadczenia ze szkodnikami ponieważ wszystkie moje rośliny dotychczas był zdrowe, proszę o opinię i poradę.
- czarny07
- 100p
Eikoden jeśli chodzi o somalense to wynik na dzień dzisiejszy 5 nasion na 6 kiełki w ziemi
.Neza roślinka zakupiona od użytkownika kserofit... kolega też kupił i ten sam problem w dodatku kaudeks mu się takimi maluśkimi płatkami łuszczy dosłownie milimetrowymi -chyba ze to oznaka tego że roślina pogrubia swój kaudeks-bardzo oszczędnie podlewa-co 2 tygodnie,co myślicie o tym minimalnym łuszczeniu się kaudeksu to przez pogrubianie się go?Poza tym roślinka,nie więdnie,puszcza listki etc...
A dziś zrobiłem sobie opisy do adeniów ...

A dziś zrobiłem sobie opisy do adeniów ...

- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
neza - słońce, jedzonko i powinno być dobrze.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
-
- 10p - Początkujący
- Od: 6 lut 2012, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje za uspokojenie
Na innym forum sobie chwalili rośliny od Kserofita, nie mam to ja szczęście do Adeniów
ale żeby nie było posiałam 2 ziarnka tak na próbę nie wierząc, że coś urośnie, ale się udało:)

- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A u mnie jedna somalense puściła kiełek druga się jeszcze zastanawia a 2 spleśniały :/ wydaje mi się że one do kiełkowania nie potrzebują takiej dużej wilgotności jak Obesum .
- eikoden
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie też się rozpuściły....
No to brawo Czarny
a znaczniki widzę, że podobne do tych moich 
No to brawo Czarny