Fasola z orzełkiem
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fasola z orzełkiem
Moje dwie musiałem Niestety wykopać bo je gigant zarósł. Niestety w drugim miejscu zarósł je drugi gigant
Nie wiem czy cokolwiek zbiore
Nawet nie mam czasu a nawet dojścia by sprawdzić jak strąki się prezentują. Jeśli krzaki w ogóle żyją.
Nie ma problemu,rozwiązemy go po zakończeniu sezonu. Joanna
Wszystko co wyrośnie pójdzie do ludzi.Trzeba rozpropagować uprawę dziewictwa narodowego.
Wszystko co wyrośnie pójdzie do ludzi.Trzeba rozpropagować uprawę dziewictwa narodowego.
-
limonkaa

- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
To może i ja się załapię na kilka nasionek 
Ładne masz krzaczki grochu Joanno
Ładne masz krzaczki grochu Joanno
Bożena
Korekta.W poście wyżej wkradł się błąd.Oczywiście chodziło o dziedzictwo a nie dziewictwo narodowe, przepraszam.
Limonka,grochu nie uprawiam ale fasolą się podzielę. Joanna
Limonka,grochu nie uprawiam ale fasolą się podzielę. Joanna
co się dzieje z moją fasolą
Nasionka dostałem od roza333 ( dzięki serdeczne - wzeszły wszystkie)
tylko, że
- "aniołki" urosły 0k. 50 cm, ledwo zaczepiły się o wielkie tyczki, które dla nich przewidziałem,
- "orzełki"
rosną jak szalone, już mają po 2,5 m, ...
Źle wybrałem miejsca, teraz mam trochę zabawy,
ale co tam...
Jakieś niespodzianki muszą być.
Proszę, napiszcie jak Wasze fasolki rosną, bo ja już wiem , która tyczna a która wysokokarłowa
Nasionka dostałem od roza333 ( dzięki serdeczne - wzeszły wszystkie)
tylko, że
- "aniołki" urosły 0k. 50 cm, ledwo zaczepiły się o wielkie tyczki, które dla nich przewidziałem,
- "orzełki"
Źle wybrałem miejsca, teraz mam trochę zabawy,
Jakieś niespodzianki muszą być.
Proszę, napiszcie jak Wasze fasolki rosną, bo ja już wiem , która tyczna a która wysokokarłowa
- roza333

- Od: 4 maja 2010, o 11:30
No to teraz ja jestem w szoku jak Ci te fasolki rosną bo to moje nasiona moja z orzełkiem jest niziutka a aniołek się pnie do góry czemu u Ciebie rosną na odwrót ?Kurczę a może ja pomyliłam się przy podpisywaniu nasion jak mi wstyd
.
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Jakie pomyliłam? Przecież różnią się aniołki ( bardziej podługowate, wzór czerwieńszy) od orzełków( nasionka mniejsze, pękate, wzór prawie brązowy).
Długo myślałem, że to ja pokręciłem siejąc, ale teraz sądzę, że nie ; zapisywałem co gdzie ...
Sam już nie wiem co o tym myśleć / historia ciekawa.
Boże broń , żadnych pretensji
Na 100 % wyjaśni się po zbiorze, zrobię zdjęcia jeszcze w miejscu uprawy, żeby wykluczyć pomyłkę.
Inna rzecz, konsultowałem to z "Działkową babcią od dobrych rad" i stwierdziła, że tak się zdarza i trzeba segregować nasionka do siewu wg kształtu tzn. jest różnica, czy nasionka są proste czy zagięte; ale które - które ?
PS. Wg w/w babci ta peruwianka też była kiedyś karłowa
Długo myślałem, że to ja pokręciłem siejąc, ale teraz sądzę, że nie ; zapisywałem co gdzie ...
Sam już nie wiem co o tym myśleć / historia ciekawa.
Boże broń , żadnych pretensji
Na 100 % wyjaśni się po zbiorze, zrobię zdjęcia jeszcze w miejscu uprawy, żeby wykluczyć pomyłkę.
Inna rzecz, konsultowałem to z "Działkową babcią od dobrych rad" i stwierdziła, że tak się zdarza i trzeba segregować nasionka do siewu wg kształtu tzn. jest różnica, czy nasionka są proste czy zagięte; ale które - które ?
PS. Wg w/w babci ta peruwianka też była kiedyś karłowa
Z tego co piszesz pomyliłeś oznaczenia, bo jest akurat odwrotnie, zerknij na zdjęcia w wątku.
- krynka

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Też mam od rozy te fasolki i u mnie z aniołkiem pnie się jak należy
Wprawdzie anielicy mam tylko 2 krzaki a orzełka 1 ,ale rosną piękni i są obsypane strąkami,więc na przyszły rok już może nawet skosztuję tego dziedzictwa narodowego 
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam fanów ciekawej fasolki.
Dzis spacerkiem byliśmy na działce tak przy święcie.
Przechodziłam koło fasoli i zauważyłam kilka suchych strąków.Zerwałam i ... proszę bardzo
Fasolka z orzełkiem w Dniu Święta Wojska Polskiego

Pierwszy raz ją siałam, nasionka z akcji wymiany, 6 sztuk w 2 gniazdach i pięknie rosła.
Zauważyłam ,że jest dość plenna . Oby tylko wszystkie strąki dojrzały bo widze,że jakoś liście zaczęły żółknąć.Ale ... skoro dojrzewają strąki to chyba normalne zjawisko - czy tak?
Uprawiam tylko fasolę szparagową więc na ziarna brak doświadczenia.
A jakie Wy macie plony ?
Dzis spacerkiem byliśmy na działce tak przy święcie.
Przechodziłam koło fasoli i zauważyłam kilka suchych strąków.Zerwałam i ... proszę bardzo
Fasolka z orzełkiem w Dniu Święta Wojska Polskiego
Pierwszy raz ją siałam, nasionka z akcji wymiany, 6 sztuk w 2 gniazdach i pięknie rosła.
Zauważyłam ,że jest dość plenna . Oby tylko wszystkie strąki dojrzały bo widze,że jakoś liście zaczęły żółknąć.Ale ... skoro dojrzewają strąki to chyba normalne zjawisko - czy tak?
Uprawiam tylko fasolę szparagową więc na ziarna brak doświadczenia.
A jakie Wy macie plony ?
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
U mnie plonów jako takich nie ma
Choć i zapewne nie będzie, bo przetrwał mi tylko jeden krzak z trzech. Posadziłem w złym miejscu i takie tam
Za rok już wiem gdzie sadzić, to będzie lepiej. Jeśli chodzi o obecny zbiór, to również zrobiłem rundkę po wszystkich warzywach i podobnie jak Ty znalazłem jeden suchy strąk
Jakiś mizerny, ale orzełka widać

Ja jeszcze nie mam żadnych suchych strąków, ale wszystkiego mam tak dużo, że jak przyjdzie koniec lata, wieczory będą zimne to usiądę na bujanym fotelu jak starowinka i będę łuskać i łuskać
A tak do tematu, to ja również mam aniołki od roza333 i one pną się bardzo ładnie do góry
Orzełka mam natomiast od kogoś innego i ten jest oczywiście karłowaty.
A tak do tematu, to ja również mam aniołki od roza333 i one pną się bardzo ładnie do góry
tija, mrozisz świeże ziarna fasoli? Nie wiedziałam, że tak można
Jak je potem przygotowujesz?